0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 23.

Visszafogott kereskedés

A Budapesti Értéktőzsde árupiaci szekciójában a június 8–14. közötti öt tőzsdenapon minimális kereskedés zajlott, összesen 28 ügyletet kötöttek, valamennyit a takarmánykukoricára.

A terményjegyzések közül csupán a takarmánykukorica és a napraforgó könyvelhetett el változást a vizsgált időszakban. A malmi búza front havi ára immár 17. napja tartja az 55 ezer forintos, a takarmánybúza augusztusi jegyzése az 51 ezer forintos szintet. A takarmánykukorica novemberi szállításra szóló ára 700, a decemberi határidőre vonatkozó jegyzése 400 forinttal mérséklődött a jelzett időszakban. A napraforgó legközelebbi lejáratra szóló ára továbbra is 123 ezer forint, novemberi jegyzése 2000, a decemberi pedig 1500 forinttal csökkent.
A világpiacon az elmúlt napokban a makrogazdasági tényezők éreztették hatásukat. Az Európai Unió válsága, a világgazdasági növekedés további lassulása keltette aggodalmak a befektetőket a kockázatos vagyontárgyaktól való szabadulásra ösztönözték. Chicagóban (CME CBOT) a búza front havi ára 226 dollárra esett tonnánként, a kukoricáé is mérséklődött a hét elején, majd a szűkös ótermésű készletek hatására 237 dollárig erősödött. Párizsban (MATIF) is csökkent a búza legközelebbi lejáratra szóló ára, a tárgyalt időszak végén 205 euróra, a kukorica jegyzése pedig 210 euró körül mozgott.
 

Forrás: