0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 14.

Varázskert

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. az erdőgazdálkodástól elválaszthatatlannak tartja a természet és a környezet védelmét, nagy gondot fordít a magyar állami erdővagyonhoz tartozó közjóléti létesítmények fenntartására és fejlesztésére. Ez utóbbiak közül is...

A „virágos” grófot hosszú utazásain ejtették rabul a mediterrán térség lombos örökzöldjei, és mindent elkövetett, hogy ezeket hazánkban is meghonosítsa. Neki is köszönhető, hogy a Kám község határában fekvő arborétumban rododendronok ezrei nyílnak áprilistól júniusig, a világ különféle tájairól begyűjtött fenyők, tiszafák, babérmeggyek, tuják, páfrányok, buxusok, illetve a tavasszal és ősszel virágzó hagymás növények társaságában. A 106 hektáros arborétumot kezelő Szombathelyi Erdészeti Zrt. ugyancsak bővítette az arborétum növénygyűjteményét, és sétautakat, menedékházakat épített, padokat és jelzőtáblákat helyezett ki, a párás légkör megteremtésére pedig tavakat alakított ki a Kaponyás patak mentén. Az alkotó munkásságát bemutató Ambrózy-emlékház 2006ban készült el.
Végakarata szerint a grófot az arborétum mellett kijelölt sírhelyén helyezték örök nyugalomra. Síremlékére pedig ars poeticáját vésték: semper vireo, azaz örökké zöldellek. A sírkertet tavaly ősztől újította fel az állami erdőgazdaság: az emlékoszlophoz vezető sétautakat a gróf kedvelt örökzöld növényeivel szegélyezték, mint a puszpángés babér meggysövény, illetve a törzsre oltott magyal. Az arborétum jelképévé vált, félárnyékot kedvelő, több színben pompázó rododendronok csoportjai pedig a síremlék környéki tisztás szélén kaptak helyet. A felújított sírkertet a hagyományos Jeli Nap keretében avatták fel.
 

Forrás: