0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 15.

Gubacsdarázs fenyegeti a szelídgesztenyefákat

A szelídgesztenye legjelentősebb rovarkártevőjének magyarországi megjelenésére figyelmeztet a szlovák növény-egészségügyi hatóság. A nálunk nem honos gubacsdarázs a fakorona erős ritkulását, szélsőséges esetben a fa pusztulását okozhatja, és jelentős...

A szelídgesztenye-gubacsdarázs fertőzést a nyitramentei Privigye városban, olaszországi eredetű szelídgesztenye csemetéken azonosították. A még eladatlan és a vevőktől visszagyűjtött növényeket hatósági felügyelet mellett a gubacsdarazsak kirepülését megelőzően elégették. Több növény hollétét azonban nem sikerült felderíteni, ezek mintegy 230 településre is elkerülhettek. A károsító elterjedése ezzel nem csak Szlovákiára, hanem Magyarország Szlovákiával határos területére is potenciális veszélyt jelent.
A Vidékfejlesztési Minisztérium kéri a lakosságot, hogy ha a szelídgesztenye-gubacsdarázs jelenlétére utaló gyanús tüneteket észlel, azonnal jelentse a Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Hivatal (NÉBIH) Növény- Talaj és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóságán, vagy a megyei Kormányhivatalok Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságán.
Az egy nemzedékes szelídgesztenye-gubacsdarázs nőstényei a tojásaikat a nyár végén a szelídgesztenye rügyeibe rakják, amelyekből a következő év tavaszán gubacsok alakulnak ki. A rügyeken képződő gubacsok blokkolják a hajtások fejlődését. A Kínában őshonos faj Európán belül Olaszországban, Franciaországban, Szlovéniában, Svájcban és Horvátországban is elterjedten előfordul. Első magyarországi megjelenését 2008-ban majd ezt követően 2010-ben észlelték néhány Olaszországból behozott facsemetén, amelyek megsemmisítésével a kártevő megtelepedését eredményesen sikerült megakadályozni.
A szelídgesztenye-gubacsdarázs megjelenésekor az unió előírja a fertőzés haladéktalan felszámolását, illetve a károsító továbbterjedésének a megelőzését. Ennek megfelelően Szlovákiában 5 db 15 km-es sugarú körülhatárolt területet hoztak létre, amelyeken speciális védekezési előírásokat kell betartani. Az egyik ilyen terület Rajka, Bezenye és Dunakiliti térségét érintve Magyarország területére is átnyúlik, ahol a Győr-Moson-Sopron megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága végzi el az intenzív felderítést. (Fotó: Dr. Csóka György)
 

Forrás: