0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 17.

Együtt keresik a megoldásokat

A nyíregyházi Amótfalvy Bence Örs a családi gazdaságukban szerzett tapasztalatokkal a háta mögött 2008-ban eredményesen pályázott a mezőgazdasági termelők induló támogatására. A lelkes fiatal az elnyert összegből az édesapjától átvett almaültetvények...

– Gyakran kérem meg Ágit, hogy legyen segítségemre a különböző jogcímek követelményeinek összehangolásában. Szakmai együttműködésünk során többször is felmerültek olyan speciális kérdések, amelyekre Sarkadiné Ruzsinszki Ágnes keresett választ. Ilyen volt például, hogy milyen módon és engedélyekkel semmisíthetők meg a karantén károsítóval fertőzött gyümölcsfák vesszői, a kölcsönös megfeleltetés szabályai ugyanis alapesetben tiltják a növényi részek elégetését. Idővel nagyon jó munkakapcsolat alakult ki köztünk, az összes adminisztrációs kötelezettséget (támogatási, kifizetési kérelem, monitoring adatszolgáltatás, web-GN) az ő közreműködésével teljesítem, de rendszeresen egyeztetünk a gazdálkodási napló vezetése és az időszerű teendők kapcsán is. Nem túlzás azt mondani, hogy sok szankcióval járó hibát kerültem el a kamarai tanácsadó odafigyelésének, szakmai jártasságának köszönhetően. Sarkadiné Ági nagyon kitartó, időt nem sajnálva próbál megoldást találni gondjainkra, ráadásul lelkiismeretes munkája egy fillérbe sem kerül nekünk. A gyakori jogszabályváltozások miatt pedig nagy előnyt jelent, hogy mögötte áll a Magyar Agrárkamara, hiszen ezekről a módosításokról a tanácsadók mindig az elsők között értesülnek – mondta a gazdálkodó.

Az idei évben a tanácsadó nagyon sok időt és energiát fordított a fagykár-hitelkérelmek ügyintézésére; – mivel sok helyi gyümölcstermelőnél a 2011. évi tavaszi fagy szinte az egész termést tönkretette. Ez a hitelkérelem konstrukció az, amely sok gazdálkodónak biztosítja a lehetőséget a termelés folytatására, de felkészültségük sokszor nem elegendő az ilyen jellegű kérelmek kitöltéséhez, benyújtásához.

– Sokan érdeklődtek az idén újból meghirdetett zöldség-gyümölcs szerkezetátalakítási program iránt is. Ezzel kapcsolatban problémát jelent, hogy a jogszabály csak egyszeri belépést enged, így aki már részese a programnak, nem növelhette tovább a területét, noha mára a nagyobb területre vonatkozóan is tudott volna az előírásoknak megfelelő élőmunkát biztosítani. Amótfalvy Bence 2010-ben 12 hektárnyi almaültetvényéből csak 3 hektárral lépett be a programba, de bővíteni már ő sem tud – tudtuk meg Sarkadiné Ruzsinszki Ágnestől.

A nyíregyházi fiatal gazda az ültetvényeket sújtó belvíz, viharkár és tűzelhalás miatti bevételkiesést úgy próbálja ellensúlyozni, hogy az almán, illetve a 20 hektár szántóföldi növényen kívül tavaly már sárgadinnyét is termesztett. A kedvező tapasztalatokra alapozva az idén megkétszerezte, és ezzel közel 2 hektárra növelte sárgadinnye-termőterületét. Az előző évinél korszerűbb technológiától (oltás, talajtakarás, fólia-alagút) pedig további hozamnövekedést és nagyobb termésbiztonságot remél.

A gazdálkodó egyre inkább a közvetlen értékesítésre szeretné helyezni a hangsúlyt. Az agrár-környezetgazdálkodási program ökológiai gyümölcstermesztési célprogramjába bevont mintegy 4 hektár bioalma termésére elsősorban külföldön keres vevőket.

Amótfalvy Bence az alma esetében szintén a korszerű termesztéstechnológiában (a megfelelő alanyban, a fagyvédelemben, a víz- és tápanyag-utánpótlásban) látja a jövőt.

A termesztett fajták (Florina, Reglindis) kevésbé érzékenyek a betegségekre, így azok jó alapot biztosítanak az ökológiai gazdálkodáshoz. A környezetvédelmi szempontokon kívül gazdaságossági megfontolásból is előnyösnek ítéli a levélanalízisre, talajvizsgálatra épülő okszerű gazdálkodást, így ezt alkalmazza mind a 12 hektárnyi almaültetvényében. A környezetgazdálkodás számára tehát „csak” adminisztratív terhet jelent, ez azonban nagyon könnyen áthidalható Sarkadiné Ruzsinszki Ágnes kamarai tanácsadó segítségével. 

Magyar Agrárkamara Gazdálkodói Információs Szolgálat

Hasznos információkért látogassa meg

www.kolcsonosmegfeleltetes.eu

és a http://umvp.agrarkamara.hu oldalakat.

Forrás: