0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 15.

Visszafogott kereskedés

A Budapesti Értéktőzsde árupiaci szekciójában a július 27. és augusztus 2. közötti öt tőzsdenapon visszafogott kereskedés zajlott, ez idő alatt összesen 94 kontraktust kötöttek.

A legnagyobb forgalmat a takarmánykukorica (28 kontraktus) és a takarmányárpa (19 kontraktus) érte el, a többi termény kereskedése elhanyagolható volt. Az augusztusi jegyzéseket kivezették, helyettük a takarmánybúza és a takarmányárpa decemberi lejárata tonnánként 69 ezer, illetve 62 500 forinton, a repcemag novemberi lejárata pedig 142 ezer forinton került bevezetésre.
A malmi búza fronthavi árában a hónapváltás okozott pár száz forintos erősödést, a takarmánybúza esetében ugyan ez 1300 forintos drágulást jelentett. A többi gabonanövénynél csupán minimális változást lehetett megfigyelni a jelzett időszakban. A napraforgómag jegyzése stagnál, a repcemag legközelebbi lejáratra szóló ára az augusztusi termin kivezetése miatt 5100 forinttal csökkent.
A chicagói árutőzsdén (CME/CBOT) a búza és a kukorica front havi árfolyama július 30. óta mérséklődik, a búza ára 318 dollárra (-5%), a kukoricáé 313 USD/tonnára (-3%) esett. A piacelemzők a csökkenést az erős dollárnak és az Európai Unió pénzpiaci válságának tulajdonítják. A párizsi árutőzsdén (MATIF) a kukorica és a búza legközelebbi lejáratra vonatkozó jegyzése az el múlt öt napban hullámzott, a búza árfolyama 255–260 euró, a kukoricáé 260–265 euró/tonna között mozgott.
 

Forrás: