0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 14.

Gazdag programok, látogatói rekord Kaposváron

Véget ért a VI. Kaposvári Állattenyésztési Napok. A Dunántúl legnagyobb és országosan immár meghatározó kiállítása ebben az évben több, mint 20 ezer látogatót, mintegy 1000 állatot és 200 kiállítót vonzott Kaposvárra. A Kaposvári Egyetem és a Magyar ...

A kiállítást a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára, Czerván György nyitotta meg. Beszédében hangsúlyozta, hogy a kiállítás jó alkalom arra, hogy az ágazat helyzetét értékelje és az eredményeket megmutassa. Véleménye szerint a kiállítás demonstrálja, hogy az agrárgazdaság nemzetgazdasági szerepe még mindig számottevő. Meglátogatta a rendezvényt Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter is, aki a magyar agrárium kiemelkedő eseményének, valamint színvonalasnak és rendkívül jó adottságúnak értékelte a kiállítást. 

A VI. Kaposvári Állattenyésztési Napok első napján került sor arra a nemzetközi szakmai szimpóziumra, amit az Osztrák és a Magyar Tudományos Akadémia, a NAKVI, és a Kaposvári Egyetem szervezett „A megújuló állattenyésztés és állati eredetű alapanyag és termék-előállítás, mint a vidékfejlesztés eszköze” elnevezésű szimpóziumon olyan neves előadók tartottak előadást többek között, mint Németh Tamás, az MTA főtitkára, Gottfried Brem akadémikus, az Osztrák Tudományos Akadémia elnöke, és Mezőszentgyörgyi Dávid, a NAKVI főigazgatója.

A kiállítás nyitónapján, pénteken délután az állattenyésztés háttériparáról, az állattartás gépesítéséről tanácskoztak a szakemberek. Elmondták, hogy a hazai állattartási technológiák fejlesztési iránya főleg a kis értékű, de nagy darabszámban vásárolható termékek irányába mozdul. Szóltak arról is, hogy sokan vették igénybe a vissza nem térítendő támogatást az állattartó telepeken képződött trágyakezelésre, valamint arról, hogy ez év első félévében a hazai mezőgép forgalmazás 35 százalékkal emelkedett.

A középiskolások immár harmadszor mérték össze gyakorlati tudásukat a szántóföldön. Tizenhét diák mutathatta meg „szántótudományát”. A váltva forgató eke kategóriában Makai Zsolt, a házigazda Móricz Zsigmond Mezőgazdasági Szakképző Iskola diákja győzött.

Már hagyomány, hogy az agrár felsőoktatási intézmények hallgatói országos gazdászversenyen találkoznak Kaposváron. A most negyedszer megrendezett vetélkedőn hét háromfős csapat adott számot szakmai és gyakorlati tudásáról. A gyakorlati feladatok között volt gyöngytyúkfogó verseny, karikás ostor csattogtatás, tojás felismerés, birka ültetés, traktorgumi gurítás, kantár összerakás és szalmabála cipelés. A zsűri elnöke Jávor András, a Debreceni Egyetem oktatási rektorhelyettese volt, aki zsűri-társaival együtt szigorúan, ám igazságosan ítélte meg a csapatok teljesítményét. Az idei Országos Gazdászverseny győztese a Nyugat-Magyarországi Egyetem Mezőgazdasági- és Élelmi¬szertudományi Kar Mosonmagyaróvár „B” csapata lett. 

A szervezők a Kaposi Mór Oktatókórházzal közösen szervezték az I. Egészségnapot az egyetem auditóriumában „Tegyünk többet egészségünkért, fogyasszunk egészséges magyar élelmiszert” címmel. A meghívott előadók között volt Papp Lajos szívsebész, Róna Péter közgazdász, Moizs Marianna stratégiai igazgató és Kemény Dénes, a vizilabda válogatott szövetségi kapitánya.

A rendezvény ideje alatt kiváló magyar élelmiszerek kóstoltatásával egybekötött termékbemutatóval, ingyenes szűrővizsgálatokkal, valamint véradási lehetőséggel várták az érdeklődőket. Aki részt vett a szűréseken, a szűrőfüzetébe bejegyzett adatok alapján tanácsokkal ellátva távozhatott a rendezvényről. A közel 500 résztvevő nagy elégedettséggel és hasznos egészségügyi tanácsokkal indulhatott haza a rendezvényről.

A szakmai konferenciák sorából nem hiányzott a lótenyésztés témakörét érintő rendezvény sem. A „Fiatal szakemberek Magyarország lótenyésztéséért” című szakmai összejövetelen elsősorban azok a fiatal PhD-hallgatók vettek részt, akik e témában kívánnak tevékenykedni.

A kaposvári kiállítás elmaradhatatlan két rendezvénye a húsmarha- és a juhtenyésztést érintő kerekasztal beszélgetés, amelyeken most is sokan vettek részt.

A Nemzeti Agrárszaktanácsi, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet szaktanári továbbképzést tartott, amelyen nemcsak a NAKVI új feladatairól, a GAZDANet programról, de az állattenyésztés kihívásairól és lehetőségeiről, valamint a Kaposvári Egyetem és az agrár¬szakképző iskolák együttműködéséről is szó esett.

Az állattenyésztési kiállításon kiemelt program volt a tenyészállat bírálat és fajtabemutató, a fejési és nyírási bemutató, csakúgy, mint a felvezetők ügyességi versenye.

Ebben az évben a kiállítás ideje alatt rendezték meg a Voltizs Országos Bajnokságot, amelyen 117 fiatal versenyző mérte össze tudását. Szép számú közönség volt kíváncsi erre a különleges ügyességet igénylő sportágra, a nézők bíztatását meghálálva impozáns gyakorlatokat hajtottak végre a versenyzők.

Szinte már hagyomány Kaposváron, hogy a zsúfolásig megtelt fedeles lovardában tartják a lovas közönségprogramot, így volt ez idén is, hiszen a világ 270 lófajtájából 20 fajta mutatkozott be a rendezvényen. Látható volt a legnagyobb lófajta, a Shire, az egy tonna súlyú Percheron, a feltűnő kinézetű ír Tinker, a Fjord kisló, és a valódi törpelóként ismert mini shet¬land póni is. A változatosan összeállított programban bemutatkozott a Mátyus Udvarház, a Rádpusztai Koch ötösfogat, Hamza Viktória szabadonidomító, a Camelot Kutyás Sportegyesület. Láthatta a közönség a legnagyobb hidegvérű lovak rönkhúzó versenyét, illetve a Somogyi Hölgyek fogathajtó derby-jét is.

A kiállítás egyik kiemelkedő közönségprogramja volt a Vadgazdálkodási és Vadgasztronómiai Nap, amely ebben az évben a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával színvonalas kulturális programmal egészült ki. A vadaspark területén felállított színpadon, a vadászhagyományokhoz híven a lőtt vad tiszteletadásával, Hubertus-misével és vadászkürt bemutatóval indult a program. Kemenszky Péter, a Somogy Megyei Vadászok Szövetsége fővadásza, aki egyben az Országos Magyar Vadászkamara Somogy Megyei Szervezete főtitkára is, néhány szóban összefoglalta a megye vadgazdálkodását, majd felolvasta az esemény fővédnökének, Semjén Zsoltnak a levelét. 

A miniszterelnök-helyettes levelében méltatta a rendezvényt, rávilágított arra, hogy az ilyen jellegű szakmai események jó alkalmat biztosítanak arra, hogy hazánk évezredes gyökerű vadászati kultúráját visszahelyezzük méltó helyére. Hangsúlyozta, hogy a kormány megszüntette az indokolatlan, bürokratikus terheket, melyek az elmúlt hét évtizedben a vadásztársadalmat sújtották. Kiemelte a fegyvertörvény módosítását és a hozzá kapcsolódó rendeletet, emellett fontos feladatként jelölte meg az új vadászati törvény megalkotását. 

A kulturális programok megkezdése előtt bemutatták a III. Vadfőző Bajnokság zsűritagjait, valamint a főzőverseny elnökét, Kemény Dénest. Az elmúlt évekhez hasonlóan 12 csapat versenyzett, hogy meggyőzze arról elsősorban a zsűrit és a közönséget, hogy az általa főzött étel a díjnyertes. A zsűri értékelése alapján ebben az évben is a Somogyi Hírlap csapata bizonyult a legjobbnak, vargányagombás vadragu levesével. 

A szervező magyar Mezőgazdaság Kft. vadpörköltje kapros-juhtúrós galuskával is elnyerte a közönség tetszését, hiszen hamar kiürült a bogrács. A versenyző csapatok szomjúságát a Gregorian Pince borai oltották.

A vadaspark színpadán a főzőverseny ideje alatt fellépett a Somogyi Táncegyüttes, a Déryné Vándorszínház, valamint a „Roxínház” is. A késő délutáni órákban a Juhos együttes moldvai csángó népzenével szórakoztatta a közönséget. Vasárnap a program során – a szombati fellépők mellett – a Vaskarika együttes is muzsikált.

A Kaposvári Egyetem bőszénfai Tájgazdálkodási Központja szakembereinek köszönhetően, a természetes élőhelyet reprodukáló vadasparkban lehetett őzgidát simogatni, vaddisznót megfigyelni, fácánt, foglyot, gím és dámszarvast megcsodálni. A Vadaspark bemutatójához tartozott a Természet- és Vadfotó kiállítás, valamint a trófea bemutató, amelyet bírálattal is összekötöttek a szervezők. A Vadaspark területén felállított sátorban a Kaposvári Egyetem Művészeti és Pedagógiai kara családi napot tartott, ahol lehetett bábelőadást nézni, kézműves foglalkozáson részt venni, de tetszés szerint arcot festetni és hennatetoválást kipróbálni is. A vállalkozó kedvűek családi vetélkedőn is részt vehettek.

A VI. Kaposvári Állattenyésztési Napokon először mutatkozott be a Gazda-udvar, amely a Móricz Zsigmond Mezőgazdasági Szakképző Iskola segítségével jött létre. A Gazda-udvarral nem titkolt célja volt a szervezőknek, hogy újra felelevenítsék a vidéki életmód szépségeit, megőrizzék hagyományait és megszerettessék a gazdálkodást a jövő generációjával.

A kiállítás területén egy külön blokkban mutatkoztak be a mezőgazdasági gépek és berendezések. Elsősorban az állattenyésztést kiszolgáló gépek voltak megtalálhatók. Az egészséges magyar élelmiszereket bemutató sátorban a vásárlás előtt alkalom nyílt megkóstolni a termékeket, hiszen közel húsz kis- és őstermelő hozta el portékáját, a méztől a kecskesajton és a tökmagolajon át a különféle húskészítményekig.

A Nemzeti Vidéki Hálózat standján kvízjátékon vehettek rész az érdeklődő gyerekek, a kiadó standján pedig ajándékcsomagért lehetett lájkolni.

A kisállat-bemutató baromfiudvara mellett a nyuszisimogató is nagy örömére szolgált a kicsiknek, csakúgy, mint a pónilovaglás.

A VI. Kaposvári Állattenyésztési Napok gyönyörű időben, ideális környezetben, színes szakmai és közönségprogramokkal várta a közel 20000 látogatót, közülük azokat is, akik ebben az évben is eljöttek a dinamikusan fejlődő rendezvényre. Igazi ünnep volt ez a kiállítás, a szervezőknek, a résztvevőknek és az érdeklődő közönségnek egyaránt.

Forrás: