0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 24.

Hévíz és Csopak a legszebb

A Virágos Magyarországért verseny csaknem két évtizede Magyarország legsikeresebb környezetszépítő versenye, és talán ennél is több: mozgalom. A verseny nagy kihívás a résztvevőknek, hiszen a követelményrendszerben a virágosítás mellett nagy hangsúll...

Az idén Százhalombatta és Lövő képviselte hazánkat az európai megmérettetésben. Mindkettőjük munkáját ezüstéremmel ismerték el a bírálók. A Virágos Magyarországért versenyben Hévíz a város, Csopak a falu kategória győztese.
Az ötezer lakosú Hévíz már csaknem a kezdetektől, 1995 óta részt vesz a Virágos Magyarország versenyben, és 1997 után az idén másodszor nyerte el a Legvirágosabb Város címet. 1998-ban az európai Entente Florale-n ezüst díjat kapott. A városba az év minden szakában sok látogató érkezik, ezért fontos, hogy minél hosszabb ideig díszítsenek a növények.
Csopak is a mozgalom kezdetétől rendszeresen indul a versenyben. A Balaton északi partján fekvő, domboldalra futó, erdővel és szőlőhegyekkel határolt település hangulata magával ragadó. A falu és környékének hagyományosan termesztett szőlőfajtája az Olasz rizling. A csopaki bortermelők közössége sokat tesz hírének és rangjának megőrzéséért: közös elhatározásból bortermelői kódexet hoztak létre, amiben lefektették a csopaki bor készítésének alapelveit, és minőségi követelményeit.
Különleges éghajlati adottságaikat kihasználva levendulaültetvényt létesítettek, illetve továbbiak telepítését tervezik. Néhány évvel ezelőtt mintegy hatezer mandulafa-csemetét osztott szét az önkormányzat a település lakói között, azzal a kéréssel, hogy ki-ki helyben ültesse el azt. A remek ötletnek köszönhetően a falu és a környékbeli domboldalak tavaszonként fehér és rózsaszín virágdíszbe öltöznek.

 

Forrás: