0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 2.

Emlékeztető

Túl vagyunk a márciusi vizsgálatokon. Ki mosolyogva, ki pedig szomorkodva nézegeti a méhcsaládokról készített kimutatásokat. Egy biztos, teljesen mindegy, milyen az állományunk, benne vagyunk a tavaszi munka dandárjában. Akinek gyengébbek lettek tava...

Aki a tavaszi serkentő etetés mellett döntött, az következetesen folytassa a családok doppingolását, mert az etetés elmaradása csökkentheti a fiasítás méretének növekedését. Aki a bőséges telelőélelem-készletre alapozza a tavaszi fejlesztést, az se feledkezzen meg a család belső itatásáról, ha az időjárás miatt néhány napra beszorulnak a méhek a kaptárba. Az etetés során rendszeresen megbontott takarás épségére fokozottan figyeljünk, hisz a hajnalok még hűvösek, a fészekben pedig fenn kell tartani a megfelelő hőmérsékletet.

A korábban megszorított erősen takart családok fokozott odafigyelést igényelnek, hogy a bővítést mindig időben elvégezzük. A fokozatosan, egy-egy kerettel történő bővítés munkaigényes, sok kaptárnyitással járó feladat, de ha jól csináljuk, akkor megkapjuk méltó jutalmunkat, a hordásra kész, népes méhcsaládot. A bővítést zsemleszínű, egészséges lépekkel végezzük, a keretet mindig a szélső fias, valamint a takarókeret közzé helyezzük. Nagyon jó, ha ebben a keretben fedett méz is található. Ha a keret üres, akkor híg szörpöt locsoljunk a sejtekbe, amit a méhek rövid időn belül kihordanak, és szinte azonnal megkezdik a sejtek tisztítását, előkésztését az anya számára, a petézéshez. A mézes keretekben a mézet karcoljuk fel, ezzel kínáljuk az élelmet a családnak. Mind a méz, mind pedig a híg szörp serkentőleg hat a családra, a fiasítás növekedése felgyorsul.

Előfordulhat, hogy a bővítéssel elkésünk, és azt tapasztaljuk, hogy a takarókeret belső oldalát is birtokba vette az anya. Ilyenkor a fészek mindkét oldalára adjunk be egy-egy fiasításra alkalmas keretet.
A külső itatókat folyamatosan tartsuk tisztán, de ne tegyünk a vízbe sem sót, sem pedig más adalékot. Bőven elég az itató aljára helyezett zeolit, amit minden takarítás alkalmával mossunk át. Amennyiben méheink csak a mesterséges itatót járják, úgy külön sózót alakíthatunk ki, melyet méheink aktívan látogatnak.

Április a gyümölcsvirágzás ideje. Az erősebben megszorított családok zugolni kezdenek, megkezdhetjük a műlépek építtetését. A műlépes kereteket tilos a fészekbe, a fiasításos keretek közzé tenni ebben az időszakban, csak a szélső fias és a takarókeret közé szabad helyezni. Érdemes ebben az időszakban építtetőkeretet tartani a kaptárban, melyen a család kifejtheti heresejtépítő ösztönét, így nem a beadott mű-lépet torzítják el. Az építtetőkeretet jól kombinálhatjuk az etetőkerettel. Tavasszal a hiányzó herekaszt pótlása érdekében mindenképp építenek a dolgozók heresejteket, és mindaddig törekednek az építésre, amíg ki nem alakul a here- és dolgozósejtek, a fia-sítás, imágók megfelelő aránya.

A gyümölcsösök méhes megporzása mind a méhészek, mind pedig a gazdák számára nagyon fontos. Ennek ellenére csak oda vándoroljunk, ahová hívnak bennünket, mert csak ezeken a helyeken lehetnek biztonságban szorgos élőlényeink. A gyümölcsösök átlagosan négy-öt családot igényelnek hektáronként a tökéletes megporzáshoz. Természetesen ez a mennyiség csak egyenletes eloszlás, lepakolás esetén elegendő. Az egyenletesen szétszórt elhelyezés nem mindig oldható meg, ilyenkor emeljük kétszeresére a családok számát, de ennek ellenére igyekezzünk a családokat a gyümölcsös legalább kettő, vagy négy oldalára lepakolni.

A gyümölcsösök már kívül eshetnek a telelő telephely közigazgatási területén, ezért ne feledkezzünk meg az egészségügyi vizsgálatról, valamint a vándorláshoz feltétlen szükséges egészségügyi igazolás beszerzéséről. A szállítás megvalósítása előtt feltétlen ellenőrizzük, hogy az új telephely nem áll-e zárlat alatt. A letelepedést követően tegyünk eleget bejelentési kötelezettségünknek. A tavasz folyamán minden beavatkozás alkalmával fokozottan ellenőrizzük a családok egészségi állapotát.

A kaptárba sütött azonosítószám jelentős mértékben nehezíti, esetenként lehetetlenné teszi a méhek eddig megszokott módon történő szállítását. Az azonosító számnak természetesen meg kell egyeznie az egészségügyi papíron található számmal, valamint a darabszámoknak is egyeznie kell. Ha a jármű tulajdonosának neve nem egyezik meg az igazoláson feltüntetett névvel, akkor a gépjármű tulajdonosának rendelkeznie kell árufuvarozói engedéllyel. Amennyiben ilyennel nem rendelkezik, úgy 800 000 forintos büntetésre is számíthat. Megszűnt a kalákában történő szállítás, a segítség, a gépjármű kölcsönadás. Az egyre jobban szabályozott állattartás nehezíti az állattartók munkáját, megélhetését.

A kitáblázott repceterületek tulajdonosait érdemes felkeresni, érdeklődni a repce egészségi állapotáról, a várható növényvédelmi beavatkozásokról, a letelepedés várható időpontjáról.

Az akácos telephelyeket érdemes ellenőrizni, hogy tábláink a helyükön vannak-e, valamint a megközelítésnek nem adódott-e valamilyen akadálya.

A tervszerű szaporítás első lépése az időben elkezdett here-és anyanevelés. Amennyiben nem áll módunkban ezt a nehéz, de nemes munkát elvégezni, úgy legalább a rendelésünket adjuk le valamelyik anyanevelőnél, időben.

Április utolsó dekádjában nyílik az első, tömeges nektárt adó gazdasági növény, a repce. A nappali átlagos hőmérséklettől függően, 15-20 nappal később pedig az akác kezd fehéredni. Az eddig babusgatott családoknak színt kell vallani, eldől, hogy hány család vesz részt önállóan a termelésben, és hány családot kell megerősíteni, vagy összevonni. Ezt a műveletet az akác virágzása előtt 10-12 nappal időszerű elvégezni.

Ne feledkezzünk el a gyenge családokról, mert a nagy hajtás közben könnyen előfordul, hogy ezek az otthon hagyott családok túlfejlődnek, kinövik a kaptárt, megrajzanak. Gondoskodjunk arról, hogy legyen elegendő hely a fejlődő fiasításnak, valamint a felhalmozott méznek. Azokat a családokat, amelyeket a termelésbe sem önállóan, sem segítségként nem tudjuk bevonni, azokat használjuk fel a repce virágzása idején a szaporításhoz. Ha eddig nem tettük, akkor a per-getés eszközeit ellenőrizzük, kellő mennyiségű műlépes keretet készítsünk elő.

A feleségről, gyerekekről se feledkezzünk meg! Bármennyire sok dolgunk van, jó szervezéssel meg lehet oldani, hogy a neves napokon időt fordítsunk emberi kapcsolatainkra, hisz a következő hónapban még nehezebb dolgunk lesz! Különösen jó befektetés gyermekeinkkel való foglalkozás, mert öreg korunkra nagyon sokat kamatozik a közösen eltöltött idő.

A gyógyszertámogatás leadásán túl vagyunk, de a kis eszközök papírjainak leadását még ebben a hónapban gördülékenyebben intézhetjük, mert később mindenkinek terhes lesz az ügyintézés.
A nehézség álljon a kaptárakba!

Dohos László

Forrás: