Back to top

Létrejött a Kapuvári Kerékpáros Régió

Országosan is meghatározó kerékpáros turisztikai fejlesztés zajlott a Kapuvárt övező térségben az elmúlt években. A beruházás megteremtette az átjárhatóságot a burgenlandi Fertőzug és a Hanság fővárosa között.

A projekt eredményeként kerékpáros térséggé vált a Nyugat-Rábaköz, létrejött a Kapuvári Kerékpáros Régió. A biciklisek számára olyan értékek válnak kényelmesen elérhetővé, mint a Hanság táji-természeti szépségei, a Rábaköz népi kismestereinek műhelyei vagy a város közelmúltban megújult történelmi városmagja.
Az Ausztria – Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében nyert 2.327.500,- eurós támogatást Kapuvár Város Önkormányzata. A projekt a burgenlandi Fertőzug és a Hanság-Rábaköz turisztikai fejlesztését célozta oly módon, hogy a két társtérség elérhetőségét és összekötését valósította meg. A projekt eredményeként Kapuvár város és a Rábaköz az észak-déli kerékpáros közlekedés szerves részévé vált. Mindezt a Hanság-főcsatornán megépített új kerékpáros és gyalogos híd is elősegíti. A fejlesztés eredményeként a térség kerékpárhálózata nagymértékben bővült, megvalósult az átjárhatóság a környező régiókba, ami elősegíti az öko- és az aktív turizmus fellendülését.

A „Fertő-Hansági környezetbarát mobilitás” címet viselő projekt széleskörű határ menti együttműködésben valósult meg, amelynek vezető partnere Burgenland tartomány. Az együttműködés további résztvevői: Neusiedler Seebahn, Nationalpark Neusiedlersee–Seewinkel, Frauenkirchen/Boldogasszony, Tadten/Mosontétény, Wallern/Valla. Stratégiai partnerek: Fertő Hanság Nemzeti Park Igazgatóság, GYSEV Raaberbahn. A burgenlandi Fertőzugban további közel 4 millió eurós támogatás teszi lehetővé a környezetbarát mobilitás kiteljesedését, amelyet nagyrészt szintén infrastrukturális fejlesztésekre fordítanak.

 

A Kapuvár Város Önkormányzata által megvalósított tevékenységek:
• 4 db kerékpáros pihenő az új szakaszon,
• 1 db új kerékpáros-gyalogos híd a Hanság-főcsatornán
• 5 km aszfaltos kerékpárút,
• 8 km murvás kerékpárút,
• 2,5 km murvás mezőgazdasági út,
• több mint 6 km hosszan kerékpáros táblák kihelyezése meglévő útszakaszon,
• 8,5 km-en táblák felülvizsgálata meglévő útszakaszon.

A projekt megvalósításában kiemelt figyelmet kapott az új infrastrukturális fejlesztés ismertté tétele, illetve a térség attrakcióinak bemutatása.
A projekt egy kétnapos kerékpáros népünnepély keretében zárul május 25-26-án, amelyet a Hanság-főcsatornán átívelő új, korszerű kerékpáros híd környezetében tartanak. A báró Berg Gusztáv híd a Kapuvári Kerékpáros Régió emblematikus jelképévé válik.
A rendezvény helyszíne: Kapuvár külterülete, a Hanság-főcsatorna új kerékpáros hídjánál.
GPS koordináták: 47.697942,17.00218. Elérhető a Kapuvárról kiépített és kijelölt kerékpárúton, illetve megközelíthető más közlekedési eszközzel a Kapuvár – Miklósmajor – Hanság-főcsatorna útvonalon.

Az ünnepi rendezvény keretében a határon átnyúló együttműködést és annak magyarországi eredményeit az alábbi személyek köszöntik:
Hámori György, Kapuvár Város polgármestere
Kövér László, az Országgyűlés elnöke
Dr. Michael Zimmermann, osztrák nagykövet (Budapest)
Szalay-Bobrovniczky Vince, magyar nagykövet (Bécs)
Hans Niessl, Burgenland tartományfőnöke (vezető partner, Eisenstadt/Kismarton)
Szakács Imre, Győr-Moson-Sopron Megye Közgyűlésének elnöke (Győr)
Bodor Ádám igazgató, EURO-VELO (Brüsszel)
László János szakmai igazgató, Magyar Kerékpárosklub (Budapest)

A program során megtörténik a híd felszentelése és megáldása. A rendezvény elmaradhatatlan része lesz a hagyományos hordógurítás.

A nap során magyar és burgenlandi művészeti csoportok szórakoztatják a rendezvény látogatóit.

A rendezvény másnapján, május 26-án szervezett kerékpártúrák, versenyek, vetélkedők színesítik a programot. Ekkor rendezik meg első alkalommal a báró Berg Gusztáv Kerékpáros Emléktúrát magyar és osztrák bringások részvételével. Egy másik élményszerző útvonal pedig a Hanság élővilágát veszi célba. A híd névadójáról, báró Berg Gusztávról helyi kiállítás keretében emlékeznek meg a szervezők.
 

Népszerű agrárszaklapok