0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 24.

Emlékeztető

Júniusban beköszöntött a nyár, a méhcsaládok dolgozói megkönnyebbülve terültek szét a kaptárakban, egyes családok még a rajzás gondolatával is kacérkodtak... A meleg hatására az eddig földhöz ragadt, „didergő" (inkább sárguló, mint zöldellő) naprafor...

A nedves földbe gyökerező, virágzó növények a nyári forróságban nektárt termelnek, a jól kitelepített méhcsaládok megbillentett keretein gyöngyözve gördülnek a nektárcseppek. Ha a talaj raktározott nedvességtartalma kitart a napraforgó virágzásáig, akkor a sárga virágtengerek nektárt fognak könnyezni.
A tavaszi esős időjárás miatt a vetési idő elhúzódott, így esetleg egy-egy telephelyen akár több virágzási hullámot is kihasználhatunk. Csapadéktalan időben a kötött réti talajok azok, amelyek a legjobb vízgazdálkodásuk révén sokáig ellátják vízzel az agresszív gyökérzetű napraforgót. Csapadékosabb időszakban középkötött öntés- és mezőségi talajok is jó talajnak minősülnek a napraforgó szempontjából. A homokot, a laza szerkezetű talajokat kerüljük.

Igyekezzünk a méhcsaládokat egyenletesen elhelyezni, még az óriásnak tűnő napraforgótáblák is túlterhelhetők, ha az állományt a tábla egy adott végére, sarkára telepítjük. Bár csábítóak a műutak mellett található, könnyen megközelíthető lerakodó helyek, mégis érdemes távolabb is szétnézni, telephelyet választani.

A vándorlás előtt természetesen feltétlen egyeztessünk a terület gazdájával, az esetleges növényvédelmi kezelésekről, a lerakodó helyek kiválasztásáról. Érdemes tájékozódni a használt fajtáról, hibridről. Időben táblázzuk ki a lerakodó helyeket, így elkerülhetjük az esetleges vitákat, félreértéseket.
Az akác utáni időszakban használt hosszú hatástartamú atkaölő eszközöket az előírásoknak megfelelő kezelési idő leteltével távolítsuk el a kaptárakból, termelési időszakban ne használjunk semmilyen vegyszert, „kegyszert” a családoknál.

Az intenzív hordási időszak fokozott odafigyelést kíván mind a termelő, mind pedig fiatal állománynál. Ebben az időszakban már a fészekkereteket is szívesen használják a családok az érett méz tárolására, hisz a telelésre készülnek. Ezt a jelenséget azonban késleltetnünk kell, a rakodó kaptároknál a fiókok felhelyezésével, a fekvőknél a fészek folyamatos tűzdelésével, vagy esetleg a fészek áthelyezésével. Kölyökcsaládok setében a fészek bővítésével oldhatjuk meg a problémát. A fészek túl korán (július elején) történő leszűkítése csökkenti a petézésre alkalmas felületet A kis fészekkel rendelkező család telelő népessége kicsi lesz, ami a kora tavaszi fejlődésnél, valamint a korai mézelő növények kihasználásánál hátrányt okoz. Az utóbbi évek kacifántos telei, hisztis tavaszai bebizonyították, hogy csak nagy népességű, bőséges élelemkészlettel rendelkező családokkal lehet biztonságosan telelelni, kihasználni a kora tavaszi legelőket.

A kis családok jó mézelés esetén képesek jelentősebb mennyiségű mézet felhalmozni, amit a kis dolgozói létszám miatt, természetesen a fészekben akarnak raktározni. Rakodó kaptáraknál kölyökcsaládok esetében is fel kell helyezni a méztéri fiókokat, mert a telelő élelem raktározásának helye a fészek felett van, így akár egy hatkeretes kis család is szívesen hordja meg a fészek felett a hat méztéri lépet.
A termelési időszakban ez az utolsó alkalom az építtetésre, ilyenkor szabályos, heresejtektől mentes építményeket készítenek szorgos állataink. A heresejtek húzása anyaproblémára utal.

Eltérő keretméretű rakodó kaptároknál június végén, július elején nyugodtan kivehetjük az anyarácsot, mert ilyenkor, az összehúzódás időszakában már az anyák nem szívesen kalandoznak a nagy lépfelületről a kisebbek irányába. Az anyarács eltávolításával elősegítjük a kisebb családoknak is a méztér igénybevételét.
A napraforgó-pergetést ne halasszuk a hordás megszűnésének idejére, mert a hordástalan időben könnyen rablás alakulhat ki. A hordás utolsó napjai során begyűlő élelem megalapozhatja a telelő élelemkészletet. A fészek pergetése jó alkalom a selejtkeretek eltávolítására. Az év közben szélre rendezett öreg keretek ilyenkor teljesen mézesek, pergetés után kivonhatók a termelésből.

Semmilyen körülmények között se tegyük ki szabad takarításra a selejtkereteket, rendkívül nagy a fertőzésveszély. A pergetéssel egy időben végezzük el a telelő fészek kialakítását. A friss építményeket helyezzük a fészek szélére, a selejt fias kerteteket pedig takarókeretnek behelyezve, előkészíthetjük azok selejtezését. A szűz, valamint a selejtezettek helyett berakott mű-lépes keretekkel kirekeszthetjük a fészekből a selejtezésre ítélt öreg építményeket, így biztosíthatjuk, hogy az anya ne petézzen ezekbe a keretekbe.

A virágzás bejeződése után minél hamarabb költöztessük az állományt virágporban gazdag területre (általában vízpart, árterület, mély fekvésű rétek, legelők), hordástalanság esetén kezdjük meg a serkentő etetést, így sarkalljuk a családot minél nagyobb fiasítás létrehozására, ezzel megalapozzuk a nagy létszámú telelő népességet.

A serkentő etetéssel egy időben kezdjük meg az atka elleni védekezést, lehetőleg az állomány egészénél, azonos technológiával. Ne feledkezzünk meg a kezelés hatásosságának ellenőrzéséről, kontrollkezeléseket feltétlen végezzünk.

A serkentő etetéssel létrehozott kedvező hangulat lehetőséget ad az esetleges anyacserék elvégzésére. A nem megfelelő minőségű, gyengén teljesítő anyák családjait ne erősítgessük, inkább használjuk fel a közepesek támogatására.

A virágporos legelő biztosításával, a serkentő etetéssel, az atkák gyérítésével mindent megteszünk az egészséges telelő dolgozó állomány kialakításának érdekében. Nagyon vigyázzunk, hogy munkánk során nehogy kutatás alakuljon ki méhesünkben. A hónap második felében az ország legtöbb helyén már nincs hordás, ezért tartózkodjunk a pergetett lépek nappali visszaadásától, az elvett mézes lépek szabadban – akár rövid ideig is – történő tárolásától. Különösen rakodókaptáraknál fontos a hézagmentes fiókzáródás!
Tombol a nyári szünet! Jó alkalom ez arra, hogy gyermekeinket magunkkal vigyük a szabadba, és megszerettessük velük a természetjárást. Nem kell erőltetni a méhszeretet kialakulását. A gyermeki kíváncsiság magától fogja a kaptár mellé vinni az érdeklődőket.

Ha a gyenge termelési év nem teszi lehetővé gáláns nyaralás szervezését, legalább kisebb kirándulással, vagy sátoros táborozással pótoljuk szeretteinknek a „méhek által elrabolt időt”. Nagyon fontos a családi béke, a lelki egyensúly fenntartása.
Dohos László

Forrás: