0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 15.

Emlékeztető

Eltelt újra egy év. Szinte még most kaptam a felkérést a cikksorozat megírására, és tessék, már az utolsó gondolatáramlatot vetem papírra. A könnyen vállalt megbízás nehéz feladattá vált, hisz egy olyan évben kellett emlékeztetőt írni, amelyben semmi...

Sajnos azt tapasztaljuk, hogy egyre rosszabb, kedvezőtlenebb természeti adottságok mellett kell végeznünk munkánkat, nem hagyatkozhatunk a tapasztalatokra, emlékeztetőkre. Az adott termelési helyzetben tapasztalható jelzések, információk alapján kell felelős, azonnali döntéseket hozni, melyeknek sosem lehetünk biztosak a kedvező eredményeiben. Összefoglalva, egyre nagyobb termelési kockázattal kell számolnunk.
Csak azok tudnak tartósan jól méhészkedni az elkövetkezendő években, akik nagyon jól ismerik a rendelkezésükre álló méhlegelő tulajdonságait (takarmányozástan), a méhcsaládnak, mint biológiai egységnek a működését (élettan). Akik kicsit tudományos szemmel vizsgálják, értékelik a méhcsaládnak a környezeti hatásokra adott válaszait (viselkedéstan). Akik komoly méhegészség-ügyi ismeretekkel rendelkeznek (egészségtan). Ezért folyamatosan kell képeznünk magunkat, bővíteni kell tudásunkat, nyitottnak kell lennünk, hogy az új ismereteket, információkat be tudjuk fogadni. Itt van a tél, a hosszú estéket töltsük hasznosan, forgassuk a szakkönyvek lapjait, látogassuk a méhészrendezvényeket, előadásokat.

November csodálatos idővel köszöntött ránk, ami csak részben öröm, hisz az októberi meleg hatására a hónap elején még mindig lehetett fiasítást találni a családoknál. Különösen igaz ez a szigetelt konténerekre, akár északon, akár délen vannak elhelyezve, és függetlenül attól, hogy a családban található anya öreg vagy fiatal. A gyalogkaptároknál északon, tizedike után már beállt a fiasításmentes állapot, ami lehetőséget adott a zárókezelések megkezdésére. A novemberi kezelések során elhelyezett vizsgálólapok kiértékelésének megfelelően kell a további, esetleges beavatkozást, beavatkozásokat megtervezni. Azért kell tervezni, valamint felkészülni, mert decemberben előforduló enyhe időjárás általában rövid ideig tart, és ilyenkor azonnal be kell tudni avatkozni, pótolni kell, vagy be kell fejezni az atka elleni védekezést. Kontroll-lapokat akkor is alkalmazzunk.

Bár a december inkább a pihenés, ünneplés időszaka, azért ne feledkezzünk el a kötelességeinkről sem. Az ünnepi ráhangolódás, a készülődés mellett dolgozni is kell, hisz itt van a műhelymunkák ideje. Leltározzunk, szedjük sorba a javítandó eszközöket, valamint az esetleges új eszközök gyártását is tervezzük meg.

A műhelymunkálatok megkezdése előtt ellenőrizzük eszközeinket, szerszámainkat, különös figyelmet fordítva az asztalosszerszámokra, akár egyszerű kézi eszközökről beszélünk, akár asztalosipari gépekről. A munkák megkezdése előtt, amennyiben magunk nem rendelkezünk megfelelő szakmai gyakorlattal, ismerettel, úgy szakemberrel éleztessük meg a fúró, maró, vágó szerszámokat. Az életlen szerszámok sokkal veszélyesebbek, könnyen balesetet okozhatnak.

A tervezés lényege, hogy a munkálatokhoz száraz faanyagot tudjunk biztosítani. A nedves anyaggal végzett munka baleseti lehetőséget hordoz magában.

Egy jó tanács mindenkinek! Ragaszkodjunk a meglévő szabvány méretekhez, lehetőleg milliméteres pontossággal. A pontosan legyártott eszközök piacképesek lesznek, bármilyen váratlan gazdasági helyzetben. A mérethibás, vagy szabványon kívüli eszközök piaci ára rendkívül nyomott, esetlegesen kényszerüzemeltetést vagyunk kénytelenek folytatni. Legrosszabb esetben magas maradványértéken kell felszámolni, megsemmisíteni eszközeinket. Egy kis figyelmet, pontosságot megér az a lehetőség, hogy bármikor könnyen tudjunk váltani eszközrendszert, esetleg tevékenységet.

Ha már kellemesen elfáradtunk a műhelyben, vagy a hólapátolás közben, akkor ideje leülni, és egy kis számvetést végezni az elmúlt gazdasági évről. A kistermelői elszámolás nagyon egyszerű, ugyanakkor megtévesztő, elsődlegesen vakká, majd vakmerővé teszi a gazdálkodót. A vakmerőség előbb, vagy utóbb gazdasági bukást eredményez. Az említett elszámolási mód csak a tárgyiasuló kiadásokat és bevételeket veszi figyelembe, így az esetek többségében a tevékenységünk nyereséges. Az említett elszámolási mód nem veszi figyelembe a termelési eszközeink újratermelését szolgáló amortizációs költségeket, valamint a rejtett bérköltségeinket, a meg nem fizetett járulékokat, és egyéb, nem tárgyiasuló adókat… Az így készített elszámolás nem biztosít valós képet tevékenységünkről, az elkészített önköltségszámítás csalós, nem alkalmas a gazdasági versenyhez szükséges döntések megalapozására.

Mindezek ellenére végezzünk számvetést, mert évekre visszamenő adatok alapján tudjuk elkészíteni a következő évi pénzügyi tervünket, mely nélkül nem kezdhetjük meg a következő termelési évet. A pénzügyi terv alapja a termeléshez szükséges anyagok, eszközök mennyiségének meghatározása, majd forintosítása. A mennyiségi adatok tervezése után felállíthatunk egy időrendi tervet, amit havi lebontásban is elkészíthetünk. Ezzel a módszerrel elég jól tudjuk ütemezni kiadásainkat, folyamatosan tudjuk biztosítani a különböző anyagokat a termeléshez, így nagyjából elkerülhetjük a váratlan helyzeteket.

Természetesen miközben már a következő évet tervezgetjük, álljunk meg, forduljunk szűkebb, és tágabb körben vett szeretteink felé, és minőségi, együtt töltött időnkkel ajándékozzuk meg őket. Ebben az időszakban hagyjuk távol a munkát, időnket csak a családnak szenteljük, adjunk magunknak és szeretteinknek lehetőséget a lelki feltöltődére.

Köszönöm az elmúlt időszakban nekem szentelt, megtisztelő figyelmet! Kívánok mindenkinek Áldott, Békés Karácsonyi Ünnepeket, eredményekben, jó időben, mézben gazdag Boldog Új Évet!
Dohos László

Forrás: