Szerbia a világ hatodik legnagyobb meggytermesztője, közel 88 ezer tonnát takarítanak be belőle, vázolta a gyümölcs országos jelentőségét Dragan Milatović, a Belgrádi Egyetem Agrártudományi Karának munkatársa. Évenként 30 ezer tonna gyors fagyasztott meggyet exportálnak, a kivitelük több mint 40 százaléka Németországba irányul. A meggytermesztés Szerbia déli vidékein összpontosul, Prokuplje, Niš és Vranje közelében. Az évenkénti termésingadozás Szerbiában is nagy, de az utóbbi évtizedben folyamatosan nőtt a betakarított mennyiség, napjainkban körülbelül 20 ezer tonnával meghaladja a 2001es szintet.
Zömmel ipari gyümölcs
Fő fajtáik ipari célra a kis gyümölcsű Oblacsinszka és Cigánymeggy, ezek adják az összes termés 80 százalékát, a többi a nagy gyümölcsű Rexelle, Heimanns Konserven, Kelleriis 14és a Šumadinka. Magyar meggyeket nem termesztenek, pedig az előadó véleménye szerint jó minőségük miatt érdemes lenne azokat kipróbálni. Az országban legelterjedtebb Oblacsinszka előnye, hogy bőtermő, gyenge növekedésű, igénytelen fajta és jó a gyümölcsminősége, viszont az apró, 33,5 grammos gyümölcsnek nagy a magja is. Másik hátrányos tulajdonsága, hogy sarjadzik. Különösen értékesnek tartják a szerb nemesítésű Šuma din ka fajtát, ami ugyancsak gyenge növekedésű, korán érő, bőtermő, igen nagy, 6 grammos, savas gyümölccsel. Hátránya, hogy törékeny ágai miatt nem alkalmas gépi szüretre és hajlamos a felkopaszodásra. Rendszeresen kell metszeni. Friss fogyasztásra orosz piacra szállítják, ahol nagy mérete miatt keresett, ízében ugyanis messze elmarad a magyar meggyektől.
Az Oblacsinszkát zömmel sarjról szaporítják, a többi fajtát sajmeggyre vagy vadcseresznyére oltják. Új ültetvényekben karcsú orsót is nevelnek meggyből, arra a gyenge növekedésű Oblacsinszka kimondottan alkalmas, de sokkal elterjedtebb a hagyományos központi tengelyes, ágcsoportos korona, illetve a váza. A térállás az Oblacsinszka esetében 4 x 23 méter, a többi fajtánál 5 x 34 méter. Kézzel és géppel egyaránt szüretelnek, a gépi rázás aránya egyelőre 30 százalék, noha saját gyártású rázógépek működnek Szerbiában. A kézi munkáért még nem kell olyan sokat fizetni, hogy rákényszerüljenek a gépesítésre. A legtöbb meggyültetvény 1-2 hektáros, de vannak 50-90 hektáros kertek is.
Sok mélyhűtő üzemükben mag nélküli, fagyasztott meggyet készítenek, ami 10 kilogrammos dobozban kerül a külföldi vevőkhöz.
Szerb szelekció
Nagy hangsúlyt fektetnek az Oblacsinszka szelekciójára. Az tulajdonképpen nem fajta, hanem különböző genotípusok keveréke. Az ültetvényekben szedett sarjakkal szaporítják, és ha véletlenül magoncok is kerülnek a szaporítóanyagba, akkor más növekedési erélyű, beltartalmú és máskor virágzó-érő egyedek fejlődnek belőlük. Folyamatos a szelekció, 1980-től 2009-ig több mint száz klónt emeltek ki, 3-4 grammosakat, de akad köztük 5 grammos is, vízoldható szárazanyag tartalmuk 10-20 százalék. Csacsakon keresztezéses nemesítés folyik, amihez a Pándy megygyet használták föl anyai partnernek. A hibridek közt 7 grammos gyümölcsű, késői érésű, magas cukortartalmú meggyeket találhatunk, sötét vagy világos héjszínnel.
Németországban visszaszorul a meggy
A németországi meggytermesztésről Peter Hilsendegen szaktanácsadó, az Rajna-vidék-Pfalz tartomány oppenheimi kutató- és szaktanácsadó központjának munkatársa beszélt Keszthelyen. Elmondta, hogy az alacsony árszint következtében az utóbbi évtizedben megfeleződött a termőterület, mindössze 2290 hektáron termesztenek meggyet Németországban. Új ültetvényeket csak gépi betakarításra terveznek. A régi meggyesekben vagy felhagytak a műveléssel, amikor örökléssel új tulajdonosuk lett, vagy szántóföldi művelésre, illetve más gyümölcs termesztésére álltak át. Gépi szüret miatt a térállás 5-6 x 3-4 méter, erős növekedésű alanyokat használnak. Fő fajtáik a Kelleriis 16, a Fanal, a Shattenmorelle és az Újfehértói fürtös, melléjük az utóbbi években Lövőpetri fajtát is telepítettek.
A feldolgozóipar keresné a kézzel szedett meggyet, de nem tudja belföldről beszerezni, mert csak kevéssel fizet érte többet, mint a géppel lerázott meggyért. Ezzel függ össze, hogy a friss fogyasztású meggy sem nyer teret a német üzemekben, csak néhány direkt értékesítésre berendezkedett termelő próbálkozik vele. Ehhez magyar fajtákat, illetve a Drezda-Pillnitzben nemesített meggyeket ültetik: Piramis, Favorit, Achat, Spinell, Jadeés Újfehértói fürtös.
Továbbra is jelentős területen folyik ökológiai termesztés, amire elsősorban a légyártók a vevők. Az élénk kereslet ellenére nem nő ez a kínálat, mert biotermesztésben nehezen és drágán lehet védekezni a monília és a cseresznyelégy ellen. A kártevők ellen hálózással védik a meggyfákat.
Jó fajtasor Csorváson
A Hunapfel Kft. a Békés megyei Csorváson 100 hektáron termeszt meggyet integrált módszerekkel. Ezek bemutatására vállalkozott a cég szakmai vezetője, Nemesnyik István. A meggy mellett almát, cseresznyét és szilvát termesztenek. A gyümölcsösök egy tömbben helyezkednek el, ami az adottságok és lehetőségek célszerű kihasználását teszi lehetővé. Az ültetvényekhez 850 tonna befogadóképességű hűtőház társul.
Az integrált termesztés tudásalapú rendszer, amiben a termesztési elemek egymást segítik, ezért az előadó nem is a növényvédelemmel foglalkozott, hanem a technológia többi elemét vette sorra, a termőhely-, fajta- és alanyválasztást, a művelésmódot és a metszést, az öntözést és a tápanyag-gazdálkodást. Csorváson jónak mondható fajtasort állítottak össze, Érdi bőtermőből ültettek a legtöbbet.
Ez a fajta 10 év átlagában megközelíti a hektáronkénti 15 tonnás termést, valamivel kevesebbet terem nála az Újfehértói fürtös. Viszont a Kántorjánosi termése 5 tonnával alatta marad e két fajtának, ki is vonják a termesztésből. A Debreceni bőtermőből is csak annyit tartanak meg, amennyivel a másik két fajta érési ideje közti néhány napos szünetet kitöltik.
Metszeni minden évben
A művelésmód az integrált termesztés egyik kulcskérdése, befolyásolja az ápolási munkák és a növényvédelem hatékonyságát. A Hunapfel Kft.-nél az idén 18 éves a legidősebb ültetvény, amit szabad orsó koronaformával alakítottak ki. Ez kézi és gépi szedésre is alkalmas, hatékonyan lehet metszeni és a védeni a kórokozóktól. Kezdetben 6 x 3 méter volt a térállás, tíz éve 4,5 x 2 méterrel is próbálkoztak, mára az 5 x 3-3,5 méter mellett maradtak. A famagasságot a sortávolság függvényében állítják be, 5 méter esetében 3,5 méteren. (Famagasság = sortávolság / 2 + 1.) Nemesnyik István szerint a metszéssel kell a leginkább átgondoltan foglalkozni, mert meghatározó a fák életére és az üzem gazdaságosságára egyaránt. Száz hektáron gondot okozott, hogyan tudják minden évben metszeni a meggyet. Mert minden évben metszeni kell, az nem kérdés. Folyamatos generációváltásra kell törekedni a termőgallyazatban és ügyelni arra, hogy az új termőrészek térben megfelelő helyen fejlődjenek ki. A meggyágaknak 4 éves kor után rohamosan csökken a termőképessége, tehát 14 éves gallyakat kell fenntartani a fán.
Négy különböző munkafolyamatra osztották a metszést: a korona fölső részének kézi metszése állványról; a korona aljának kézi metszése; vastag ágak levágása motoros fűrésszel és gépi metszés. Ezekből egyet minden évben elvégeznek. Önjáró állványról dolgozva két ember naponként egy hektáron tudja elvégezni a korona fölső részeinek kézi metszését, ez nagyon hatékony művelet, hektáronként 1630 munkaórát igényel. Ettől függ a korona alsó-belső részeinek megvilágítottsága, tehát nagyon fontos beavatkozás.
A korona alsó részének kézi metszése hektáronként 60-120 munkaórát vesz igénybe, itt lehet a legtöbbet megtakarítani. Sok termesztő évekig nem metszi a meggyet, ami veszélyes játék, de érdemes elgondolkodni rajta, hogy lehet olcsóbban megoldani. Erre találták ki a motoros fűrésszel való előmetszést. Munkaszervezési szempontból lényeges, hogy egy ember egy eszközzel dolgozzon, ne cserélgesse a különböző metszőeszközöket. A motoros fűrésszel lehet a legnagyobb kárt okozni, tehát a legügyesebb dolgozók kapják ezt a feladatot. Ők elöl mennek és a koronába benyúlva levágják a vastag ágakat, akár teljes vázágakat is.
A költségeket legjobban a gépi metszéssel lehet leszorítani. Ez a beavatkozás elég ahhoz, hogy a rázógép beférjen a sorokba, mert levágják az alsó lelógó, és a sorba belógó ágakat. Augusztusban vágják így formára a fákat, amivel a következő évi rügyek fejlődését is segítik. Emellett a fák között kézi metszésre is szükség van, hogy a fény bejusson a koronákba.
Saját adatok alapján
A növényvédelem során előny, ha sikerül keskeny koronát fenntartani, mert hamarabb felszárad a lomb, könnyebben átjárható a permetlével, jobb fedettség érhető el. Ez különösen a korona fölső részén lényeges, ahol előszeretettel tartózkodnak a cseresznyelegyek. Nagyon fontos, hogy minél több saját, helyi ismeret alapján döntsünk a permetezésről, hangsúlyozta Nemesnyik István. Célszerű saját meteorológiai állomást működtetni és gyakran bejárni az ültetvényt. Különösen vigyázni kell a törzsek egészségére, mert az határozza meg a fa erőnlétét és élettartamát: nem hanyagolható el a sebkezelés metszés után, illetve ha a rázógép megsértette a kérget. A növényvédelem a virág és gyümölcsmonília, a blumeriellás levélfoltosság, az antraknózis és a cseresznyelégy ellen irányul. Permetezni előrejelzés alapján és a veszélyességi küszöbérték figyelembevételével kell.
A tápanyagellátás összefüggései
Nagyon ügyelnek a talajművelésre, mert a meggyfák gyökerei sekélyen helyezkednek el, mindenképpen kímélni akarják azokat, ezért mechanikai talajművelést nem is folytatnak. A sorközökbe Magyarországon szelektált fűmagkeveréket vetnek, a sorok alját pedig gyomirtják. Először széles sávban szabadulnak meg így a gyomnövényektől, a tenyészidő második felében keskenyebb a gyomirtott sáv, mert akkor már kevésbé veszélyesek a vízelvonás szempontjából. Szüret után már csak foltkezelést végeznek a gyomok ellen.
Nélkülözhetetlen az öntözés, és ez az utóbbi években mind nagyobb hangsúlyt kap. Cseresznyénél és meggynél a virágzás után nagyon gyorsan megy végbe a gyümölcsnövekedést meghatározó első két fejlődési szakasz, a sejtosztódás és a csonthéjkeményedésig tartó második szakasz. Az utóbbi években ezekben a vízigényes időszakokban szinte nem esett eső és az előző évi vízkészlet is hamar elfogyott a talajból. Tavaly például Csorváson május közepéig 510 milliméter eső hullott néhány alkalommal, ami nem hasznosítható a fák számára. Az első értékelhető csapadék a szüret előtti héten érkezett. Sőt, a példátlanul özönvizes 2010ben a sejtosztódás időszakában egyáltalán nem esett eső. Az idén is hasonlóan indult az év, Csorváson február végéig 53 milliméter csapadék hullott. Mind ebből az látszik, hogy az esős időszak nem esik egybe a meggy vízigényes fejlődési szakaszaival, tehát mindenképpen öntözni kell. Azt is figyelembe kell venni, hogy száraz talajban a tápanyagok feltáródása is rosszabb, a hiányos víz és tápanyagellátás miatt romlik a kötődés és a fák erőnléte.
Az üzemben két sorban fektették le a csöpögtető csöveket, az öntözési adagot 50 centiméter mély talajszelvényre számolták ki. A 3 méteres tőtávolságra, hektáronként 555 fára összesen 200 köbméter egyszeri vízadag lett az eredmény. Az öntözés indításához lehet napi vízmérleget számítani, vagy tenziométer adataira támaszkodni. Utóbbi esetben az optimális vízmennyiséget a talajban a 100400 millibar értéktartomány jelzi, az öntözést akkor kell indítani, ha a mért érték meghaladja a 350 millibart. 100 millibar alatti érték túlzott víztelítést jelez, illetve száraznak tekintjük a talajt, ha meghaladja a 600 millibart a mért érték.
Hasonlóan pontosan számítják ki az ültetvény számára szükséges tápanyag-mennyiségeket. A nitrogén- és káliumadag felét-harmadát szórják ki szilárd műtrágyaként, a többit inkább tápoldatban adagolják. Ez azért előnyös, mert pontosan akkor tudják kiszolgálni a növényt a fontos tápanyagokkal, amikor éppen szüksége van rájuk. Így a foszfort a virágzás környékén, a nitrogént a hajtásnövekedés idején és szüret után, a káliumot éréskor, a kalciumot májusban és intenzív párologtatás idején igényli a meggyfa.
Ellenálló magyar hibridek
Szügyi Sándor, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Gyümölcstermesztési Kutatóintézetének munkatársa Érden nemesített fajtajelölteket mutatott be. Előadását azonban a termőhely szerepének hangsúlyozásával kezdte. Jó példa erre, amit a szerb előadó is elmondott, hogy a magyar meggyek nem teremnek olyan jól Dél-Szerbiában, mint nálunk, ahol kiemelték azokat. Sőt, az Északkelet-Magyarországon szelektált fajták még itthon sem teremnek egyformán jól a különböző tájegységekben. A Kárpát-medence a meggy másodlagos géncentruma, ezért rengeteg változatban megtalálható ez a faj. Népi szelekcióval alakultak ki a tájfajtakörök, mint például Kecel környékén a Pipacs meggyek, Kiskőrös, Akasztó, Csengőd vidékén a Bosnyák meggyek, a Nyírségben a Kántorjánosi, Harta környékén a Hartai meggy. Termesztett fajtáink közül hat származik az észak-kelet-magyarországi szelekcióból: az Újfehértói fürtös, a Kántorjánosi, a Debreceni bőtermő, az Erika, az Éva és a Petri.
A termőhely mellett nagyon fontos a vírusmentes szaporítóanyag, hogy az első években zavartalanul, erősen fejlődjenek az oltványok.
Hazánkban Újfehértón és Érden foglalkoznak meggynemesítéssel, Érden az 1990-es években indult a rezisztencianemesítési program. Először a Michigani Egyetemmel együtt működve gyűjtöttek be ígéretes változatokat, amelyeket ott használnak nemesítési alapanyagként. Nálunk a Csengődifajta nyert állami elismerést, ami moníliával, blumeriellával és kéregrákkal szemben mutat erős ellenálló képességet. A Csengődi utódainak zöme is rezisztens a betegségekkel szemben. A rezisztencianemesítés 2009-ben élénkült meg újra.
Az utóbbi években új módszert használnak a keresztezésre Érden: rovarhálóval borítják le együtt az anya- és az apafát, és a háló alá telepített poszméhekre bízzák a megporzást. Ez rendkívül hatékony módszer, tavaly 30 ezer hibrid magot nyertek a segítségével. Olyan egyedeket keresnek közülük, amelyek öntermékenyek, korán érnek, friss fogyasztásra alkalmasak, és ellenállóak a moníliával szemben. A monília ugyanis sokkal alattomosabb betegség, mint sokan gondolják.
Nem elég háromszor permetezni ellene a virágzás alatt, ha csapadékos az idő, mert egy hajnali pára is elég a fertőzéshez, amit könnyen figyelmen kívül hagyhatunk. Minden ismert meggyfajtánk fogékony a betegségre, leginkább az Érdi bőtermő.Ennek ráadásul puha a fája, könnyen terjed benne a gomba és nagyobb kárt okoz. Rozsnyay Zsuzsanna nyolcéves vizsgálatai során kiderült, hogy a fajták és a növényi szervek (virág, hajtás) közt is van különbség az érzékenységben. A Csengődi, az Érdi jubileum és a Cigánymeggy 59 toleráns a moníliára. A Csengődia blumeriellával szemben hiperszenzitív reakciót mutat.
Az Érdi bőtermő és a Csengődi keresztezéséből 10 olyan hibridet választottak ki, amelyek gyümölcsminőségét jónak tartják, közülük kettő teljesen ellenálló, a többi a Csengődihez hasonlóan kevéssé érzékeny a moníliafertőzésre.