0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 22.

Sertéshúspiaci körkép

Az Amerikai Egyesült Államok Agrárminisztériuma az áprilisban megjelent rövid távú előrejelzésében elsősorban a sertésállományokban megjelent különböző járványos megbetegedések (PED, afrikai sertéspestis) miatt, a tavaly novemberben kiadotthoz képest...

Kínában és Oroszországban egyaránt emelkedésre számítanak az amerikai elemzők, ami ellensúlyozza az USA és az EU kibocsátásának csökkenését. A kínai kormány egy intervenciós programmal segíti a sertéstartókat, ennek keretében felvásárolja azokat a sertéseket, amelyeket a termelők nem tudnak értékesíteni. Az EU-ból származó élő sertés és sertéshús behozatalának tilalma növelte a sertéstartási kedvet Oroszországban, így a novemberben elő rejelzett 4 százalékos csökkenés helyett a kibocsátás 6 százalékos bővülése várható az idén.
A prognózis szerint mérséklődik a globális kereskedelem, a sertéshúsimport az idén 1 százalékkal 6,6 millió tonnára csökken 2013-hoz képest. A sertéshúsexport 6,8 millió tonna (-2 százalék) körül alakulhat. A sertéshúsfogyasztás mérséklődhet az USA-ban és Oroszországban, ugyanakkor az EU-ban, Kínában és Brazíliában várhatóan emelkedik.Az Európai Bizottság adatai szerint az unió 2 százalékkal több élő sertést és sertéshúst (248 ezer tonna) értékesített a nemzetközi piacon januárban, mint egy évvel korábban. Az export 55 százaléka Kínába, Oroszországba és Hongkongba irányult. Az unió sertéshúsimportjának (3 ezer tonna) 59 százaléka Svájcból érkezett. A behozatal mennyisége 7 százalékkal csökkent a vizsgált időszakban.
Az Európai Unióban az „E” kereskedelmi osztályba tartozó sertés vágóhídi belépési ára kilogrammonként 1,56 euró hasított hideg súly volt márciusban, 9,5 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz viszonyítva. A frankfurti árutőzsdén a sertés májusi határidőre szóló jegyzése stagnált, a júniusi emelkedett, míg a júliusi csökkent április 24-én az egy héttel korábbihoz képest.
Az uniós sertéspiac szempontjából meghatározó vállalatok és vágóhidak átlagosan 2 százalékkal fizettek alacsonyabb árat a sertésekért a 18. héten az előző év azonos időszakához képest. Ugyanakkor a németországi és a hollandiai vágóhidak 1,4 százalékkal emelték az átvételi árat az előző hetihez viszonyítva.Az AKI vágási statisztikája szerint Magyarországon élősúlyban kifejezve 5 százalékkal nőtt a sertések vágása január-februárban az előző év azonos időszakához képest.A KSH adatai alapján Magyarország élősertés-kivitele csaknem 8 százalékkal volt kevesebb januárban az egy évvel korábban, a külpiacon eladott mennyiségnél. Legfőbb partnereink
Románia és Szlovákia voltak. Az élősertés-behozatal az előző év azonos hónapjának mennyiségétől 12 százalékkal maradt el. A legnagyobb beszállítók Lengyelország és Szlovákia voltak. A nemzetközi piacon 1,8 százalékkal kevesebb sertéshúst értékesítettünk. Legnagyobb mennyiségben Olaszországba és Romániába szállítottunk sertéshúst. A sertéshúsimport volumene 11 százalékkal, értéke csaknem 24 százalékkal csökkent.
A vágósertés termelői ára kilogrammonként 466,21 forint hasított súly volt márciusban, 4,4 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. A darabolt sertéshús (karaj, tarja, comb) feldolgozói értékesítési ára 1,8 százalékkal volt magasabb márciusban, mint egy évvel korábban. A KSH adatai szerint a sertéskaraj fogyasztói ára 1 százalékkal emelkedett, míg a sertéscombé nem változott a megfigyelt időszakban.

Forrás: