0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 23.

Herényi Virágút

Tizenkét évvel ezelőtt a Herényi Kulturális és Sportegyesület úgy döntött, hogy a városrész templomának búcsúján, Szent György napján évenként megrendezi a Herényi Virágutat, amelyen a helyi kertészetek bemutathatják, árusíthatják tavaszi kínálatukat...

A Herényi Virágút jó alkalom arra, hogy a kertészek és a vásárlók személyesen találkozzanak egymással, a növénykedvelők a virágok mellé szakértő tanácsot is kaphassanak, hallottuk V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár megnyitó beszédében. Bízik abban, hogy a rendezvény hozzájárul a vásárlói szokások megváltozásához, a szemléletváltáshoz, és mind nagyobb értéke lesz a helyi termékeknek, közöttük a virágoknak.
Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere a megnyitón hangsúlyozta, hogy a Herényi Virágút a város második legnagyobb, idegenforgalmi szempontból is fontos látványossága a Savaria Történelmi Karnevál után, és az egyik legfontosabb közösségteremtő esemény.Az idei Herényi Virágút a korai tavasznak köszönhetően inkább idényzáró rendezvény volt az egynyárivirág-termelők számára. A szép idő sokakat vonzott a virágútra, ahol kedvükre válogathattak az egynyári és balkonnövények, fák, cserjék széles választékából a herényi utcákban kanyargó egy kilométeres úton. A virágzó havasszépék, azáleák voltak a legnépszerűbbek. A Herényi Virágút Legszebb Standja Díjat immár harmadszor az Örökzöld Kertészet nyerte el.
A virágkertészet hagyománya Herényben az 1730-as évekre nyúlik vissza. A városrészen egy négyzetkilométeren 30 kisebb-nagyobb kertészeti vállalkozás működik, és ott található Szombathely „zöld szíve”, az 1891-ben alapított Kámoni Arborétum.

Forrás: