0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 5.

Bővülő tejkínálat

Magyarországon a nyers tej országos termelői átlagára kilogrammonként 102,96 forint volt júniusban, 11 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Magyarországon a nyers tej országos termelői átlagára kilogrammonként 102,96 forint volt júniusban, 11 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Magyarországon a nyers tej kiviteli ára kilogrammonként 109,54 forint volt júniusban, egy év alatt 2 százalékkal mérséklődött és 6 százalékkal volt magasabb a belpiaci árnál. A nyers tej azonnali (spot) piaci ára Olaszországban a 26. és a 28. hét között 6 százalékkal, Hollandiában ugyanebben az összehasonlításban 5 százalékkal esett. A nyers tej azonnali (spot) piaci ára Veronában és Lodiban július 14-én egyaránt 40,5 euró/100 kg, Hollandiában a 28. héten 37 euró/100 kg volt áfa nélkül, szállítási költséggel.
Az Európai Bizottság adatai szerint az EU-ban a tejtermelés árbevétele az első negyedévben 55 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, ami elég magas volt ahhoz, hogy a tagállamok a tejkvótán felül termeljenek. A 2013–2014. tejkvótaévben (április-március) az Európai Unió tejfelvásárlása 3 százalékkal nőtt. Az ausztrál Agrárgazdasági és Erőforrás-gazdálkodási Tudományok Hivatalának (ABARES) véleménye szerint legfeljebb 9 tagország érte el a rendelkezésre álló tejkvótát, jelentősen bővült Németország, Lengyelország és Hollandia tejkibocsátása. Az EU-ban a tejkvótarendszer 2015. áprilisi megszüntetése miatt a tejágazatban jelentős átalakulások várhatóak: az EU-15-ben a tejhasznú tehénállomány bővülhet, míg az EU-13-ban csökkenés várható az ABARES elemzői szerint.
Magyarországon a nyers tej felvásárlása 5 százalékkal volt több az első félévben, mint az előző esztendő azonos időszakában. A teljes zsírtartalmú nyers tej kivitele stagnált ugyanekkor. A nyers tej 71 százalékát a termelők és a kereskedők, 29 százalékát a feldolgozók szállították külföldre. A termelők és a kereskedők nyerstej-kivitele 2 százalékkal emelkedett, a feldolgozóké 4 százalékkal esett egy év alatt.
Az AKI PÁIR adatai szerint a hazai gyártású 2,8 százalék zsírtartalmú folyadéktej belföldi értékesítése 13 százalékkal csökkent 2014 első félévében az előző év azonos időszakához képest. A 1,5 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tej belpiaci forgalma 27 százalékkal nőtt ugyanebben az összehasonlításban. A tejtermékek közül a tehéntúró belpiaci értékesítése 16, a tejfölé 13 százalékkal csökkent, a Trappista sajté stagnált a vizsgált időszakban.
A nyers tej termelői ára az első félévben 16 százalékkal kilogrammonként 106,98 forintra, a nyers tej kiviteli ára 8 százalékkal 114,75 forintra növekedett az előző év azonos időszakához képest. A tej és tejtermékek feldolgozói értékesítési ára 13 százalékkal emelkedett ugyanekkor. Az AKI PÁIR adatai szerint a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos friss tej feldolgozói értékesítési ára 15, a tehéntúróé 19, a tejfölé 15, a Trappista sajté 13 százalékkal nőtt az idei év első félévében az egy évvel korábbihoz viszonyítva. A KSH adatai szerint a pasztőrözött 2,8 százalék zsírtartalmú friss tej fogyasztói ára 8,5, a Trappista sajté 12 százalékkal rekordszintre emelkedett egy év alatt.
 

Forrás: