0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2023. szeptember 27.

Erdőgazdálkodás – avagy mit csinál az erdész?

A címben feltett kérdésre főképp a legfiatalabb korosztályok számára ad választ a Budakeszi Vadasparkban szeptember 30-a és október 3-a között, a XVIII. Erdők Hete keretében megrendezésre kerülő programsorozat. Az őszi és téli erdei munkák közeledtére tekintettel, ugyancsak erre a kérdésre szeretne választ adni minden korosztálynak a Pilisi Parkerdő Zrt.

Sokan találkoznak erdeinkben a zöld terepjárókkal, néha erdei utak lezárása, az erdőjárás átmeneti kényelmetlenségei jelzik a tevékenységüket, de csak nagyon kevesen vannak, akik ismerik az erdészek mindennapi szakmai munkáját. Pedig munka akad bőven: Magyarország erdeinek egészsége, az erdővel borított területek arányának fokozatos növekedése például Budapest környékén az erdészek tudatos és a természet ösztönös tevékenységének szinergiáján alapszik. Az erdész (öko)szisztematikus szakmai munkával segíti a természet folyamatos megújulását.
De mit is jelent ez? Az erdész, ha az erdőért dolgozik, miért vágja ki időnként a fákat? Miért nem hagyjuk, hogy a fák „az égig érjenek”, miért nem hagyjuk magára az erdőt?
Az erdők élete lehet szinte végtelen (örökerdő), de bennük az egyes fák élete véges. Az elöregedő fák egy részét gazdasági értékük elvesztése előtt érdemes kitermelni. A fa értő és gondoskodó kezekben az ősidőktől fogva folyamatosan megújuló energia és nyersanyag forrásként szolgál. Napjainkban az erdők megújulását segítő erdészeti tevékenység, valamint az erdei fa feldolgozása sok-sok ember számára biztosít munkahelyet, megélhetést. Magyarországon az erdők területe és élőfakészlete folyamatosan növekszik: a magyar erdők területe a trianoni békeszerződés mélypontja óta 1,2 millió hektárról 2 millió hektárra növekedett. Az Európa legszigorúbb erdőtörvényeként is emlegetett magyar erdőtörvény értelmében az erdőterület nem csökkenhet, az erdőt minden esetben meg kell újítani, ezért hazánkban a fakitermelés sohasem az erdő irtásával egyenlő; hiszen az erdészek, így a Pilisi Parkerdő Zrt. szakembereinek is mindenkori célja, hogy a jövő generációi számára stabil erdei ökoszisztémát, egészséges, önmagukat megújítani képes erdőket biztosítsanak.
Az erdőfelújítás történhet természetes vagy mesterséges úton. A természetes felújítás során a területen álló, letermelésre kerülő idős állomány által termett magokból vagy sarjakból fejlődő csemeték számára biztosítják az életfeltételeket. A Pilisi Parkerdő Zrt. területén az erdőfelújítások közel 70%-a természetes úton történik. Azokon az erdőterületeken, ahol a termőhely vagy a fafajok adottságai miatt a természetes folyamat nem követhető, oda az erdészek a szaporítóanyagot (mag, csemete, dugvány) mesterségesen juttatják ki.
A Pilisi Parkerdő Zrt. legfontosabb szakmai alapelve, hogy a természetes erdőkben (őserdőkben) lejátszódó folyamatokat tekinti mintának, ezért a Budapest környéki területeken az ökoszisztéma minden részére kiterjedő erdőkezelést végeznek. Emellett a Parkerdő szakmai munkájába a természetvédelem és az erdőkben egyre növekvő intenzitású turizmus szempontjait is folyamatosan beépítik. Többek között ennek a szakmai szemléletnek és gyakorlatnak az eredménye, hogy a folyamatos erdőborítással (pl. szálalás) kezelt örökerdők területének aránya a Pilis és a Visegrádi-hegység erdeiben is eléri a 38%-ot.

A Pilisi Parkerdő Zrt. heti aktualitásai:

A fa értékismeretéhez kapcsolódó programok a Hármashatár-hegyi Erdei Iskolában:

A csodálatos faanyag 1.
Melyik fa alkalmas bútorfának, tűzifának, papírfának? Mikor szabad és érdemes fát vágni? A fakitermelés kézi eszközeinek bemutatása (fejsze, kézi fűrész, láncfűrész, capin). Fa döntésének, darabolásának bemutatása oktató rönkökön.
Helyszín: Hármashatár-hegy Ajánlott korosztály: 10-18 éves kor Program időtartama: 1-3 óra Útvonal hossza: 2 km

A csodálatos faanyag 2.
Egyedi emlékmedál készítése minden résztvevőnek (fűrészelés, csiszolás, fúrás, díszítés). A csoport tagjainak részvételével közös fatál készítés (vésés, csiszolás, díszítés). A foglalkozás alatt megismerkedünk a fa részeivel, fontosabb fafajok fáinak tulajdonságaival.
Helyszín: Hármashatár-hegy Ajánlott korosztály: 10-18 éves kor Program időtartama: 1-3 óra Útvonal hossza: 2 km
 

Forrás: