0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 14.

Sertéshúspiaci helyzetkép

Az Amerikai Egyesült Államok agrárminisztériumának (USDA) rövid távú előrejelzése szerint a világ sertéshús-termelése 1,7 millió tonnával 110,6 millió tonnára emelkedik az idén a 2013. évihez képest. A jelentős sertéstartó országok többségében (Kína,...

A világ bővülő sertéshús-termelése ellenére lanyhul a globális kereskedelem: a sertéshúsexport 1,4 százalékkal, a sertéshúsimport 6 százalékkal mérséklődhet az idei esztendőben az egy évvel korábbihoz viszonyítva. A kitekintés készítői arra számítanak, hogy a 2015. évi globális sertéshúskibocsátás csaknem 3 százalékkal lesz több a 2013. évi mennyiségnél, így 111,8 millió tonna körül alakulhat. A világ sertéshúsimportja (+2%) élénkülhet, azonban az export volumene (-5%) nem éri el a 2013. évi szintet.
Az USDA előrejelzése alapján az EU sertéshús-termelése a 2013. évihez képest az idén és 2015-ben nem változik jelentősen, 22,4 millió tonna körül alakulhat mindkét évben. A Közösség sertéshúsexportja 3,7 százalékkal 2,15 millió tonnára csökkenhet 2014-ben, míg a következő évben 2,2 millió tonnára emelkedhet.
Az Európai Unióban az „E” kereskedelmi osztályba tartozó sertés vágóhídi belépési ára 1,41 euró/kilogramm hasított hideg súly volt idén novemberben, 18 százalékkal csökkent egy év alatt. A frankfurti árutőzsdén a sertés decemberi és januári határidőre szóló jegyzései csökkentek, míg a februári kismértékben emelkedett az idei év 49. hetének végén. Az uniós sertéspiac szempontjából meghatározó vállalatok és vágóhidak (Tönnies, német szerződéses ár) árai két hónap változatlanság után mérséklődtek: 1,32 euró/kg hasított súly volt az 50. héten, ez több mint 20 százalékos csökkenést jelent az előző év azonos időszakához képest. A West Fleisch 1,3 euró/kg hasított súly áron vásárolta a sertéseket.
A KSH adatai alapján Magyarország élősertéskivitele 25 százalékkal csökkent 2014 első kilenc hónapjában a 2013. januártól szeptemberig tartó időszakban külpiacon eladott mennyiséghez képest. Az élősertésbehozatal 7 százalékkal emelkedett. A nemzetközi piacon 3 százalékkal több sertéshúst értékesítettünk, 14 százalékkal nagyobb értékben. A legtöbb sertéshúst Romániába, Olaszországba és Japánba szállítottuk. A sertéshúsimport volumene 2 százalékkal, értéke 3 százalékkal csökkent. Magyarország nettó exportőr volt élő sertésből és sertéshúsból a vizsgált időszakban.
A hazai termelésű vágósertés termelői ára 438 forint/kg hasított súly volt idén novemberben, 9 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. A darabolt sertéshús (karaj, tarja, comb) feldolgozói értékesítési ára 3 százalékkal volt alacsonyabb 2014 novemberében, mint 2013 azonos hónapjában.

Forrás: