0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Miért és mikor van szükség a MelaVite takarmánykiegészítőkre?

MelaVite folyékony takarmányok jelentősége a kérődzők takarmányozásábanA kérődzők takarmányozásában ma már sok helyen a legnagyobb volument a szilázs és a szenázs teszi ki. Ezek táplálóértéke egyaránt meghatározó a tejtermelésben és a hízlalásban. A táplálóértéket a beltartalom mellett a takarmányok minősége határozza meg, amely többek között függ a takarmányok készítéséhez felhasznált alapanyagoktól, a betakarítási és tárolási technológiától, a betárolt anyagok kémiai összetételétől, emészthetőségétől.

Az etetett szilázs minőségét az időjárás és a betakarítás időpontja is nagyban befolyásolja. A szakemberek szerint Magyarországon a klímaváltozás várhatóan a hőstresszes időszakok gyarapodását és a jelenleginél szélsőségesebb csapadékmennyiséget eredményez. Rövidebb és hosszabb távon is ezekhez az előre jelzett és valószínűsíthető változásokhoz kell a termelőknek igazítaniuk a takarmányozási rendszert.

A differenciált takarmányozás évszakonként és termelési csoportonként értendő. A téli adagba, a termelő csoportokhoz több kukorica kerül, a hosszabb nyári száraz időszakok miatt azonban épp a nyári tenyészidejű silókukorica kerül veszélybe: változékony, gyakran gyenge hozamok és alacsony keményítő- és energiatartalom fordul elő termelési területtől függően. Az őszi vetésű takarmányok glükózban szegények, kisebb hozamúak, ezért nyáron az alternatív szenázsok energiapótlása a magasabb emészthető rost tartalom bendőbeli lebonthatósága miatt szükséges.

A takarmány könnyen hozzáférhető és oldódó szénhidráttartalma (cukorszerű szénhidrátok csoportja) befolyásolja a rost bendőbeli lebonthatóságát. A kukoricaszilázsból hiányzó keményítő miatt megnő a vásárolt takarmánykiegészítők jelentősége: az Argos-F Kft. által gyártott és forgalmazott MelaVite folyékony kiegészítő takarmányok a legalkalmasabba erre a célra.

Mi a MelaVite lényege?
A Melavite kiegészítés a takarmányadagban pótolja a hiányzó, bendőben lebomló keményítő és energia egy részét. A MelaVite takarmánykiegészítők mint hozzáadott cukrok jelentősége növekszik:
• kedvező bendőbeli lebonthatóság
• serkentik a bendőműködést
• kiváló energiahordozó
• egyedi összetételű, testreszabott keverékek
• könnyen szabályozható adagolási mennyiség
• megvásárolható
• időjárástól független.

A kérődzők bendőjében a cellulózbontó baktériumok szaporodásához a takarmány szárazanyagának minimum 4%-át kitevő könnyen emészthető szénhidrátra van szükség. A MelaVite folyékony takarmánykiegészítők az esetleges szénhidrát deficitet könnyedén, költséghatékonyan képesek kiegészíteni.

MelaVite hatékonysága
1. Tápanyagfelvétel: a melasz stimulálja a bendő működését, javítja az étvágyat, fokozza a szárazanyag- és takarmánybevitelt, és segíti az emésztést.
2. Könnyen alkalmazható: folyékony, minden évszakban felhasználható, könnyen tárolható, szállítható és kiadagolható, homogénen bekeverhető.
3. Ízletes: a melaszalapú termékek vonzóbbá teszik a száraztakarmányt, mivel a tömegtakarmányok felületén az ízfokozó hatás direkt módon jelentkezik. E tulajdonsága révén az gyengébb minőségű száraztakarmányt is képes feljavítani.
4. Egészséges: a melaszalapú termékek a cukoripar melléktermékei, elismert energiaforrás és kondicionáló táplálék az állatoknak.
5. Rugalmas: széles skálájú termékek kaphatók, melyek alkalmasak különböző száraztakarmány receptúrákhoz. A keverő-kiosztó tartály segítségével könnyen beilleszthető a nagyüzemi technológiába.
6. Magas szárazanyag tartalom: a termékeknek kb. 50–60%-os szárazanyag tartalma van, a mikroflóra szaporodásának fokozódásával nő a bendőbeli fehérjeszintézis.
7. Porlekötő hatás: a takarmány kiosztásánál keletkező port, veszteséget csökkenti, ezáltal az állattartási higiéniát is növeli.
8. Élettani hatás: A kérődző állatok egészségét, vitalitását és közérzetét javítja.

Szaporodásbiológia támogatása
A bendőben hozzáférhető szénhidrátok és a nitrogénellátás mennyiségi egyensúlya és időbeli szinkronja.

A MelaVite jótékony hatással van a bendő nitrogénhasznosítására. Az oldható cukrokból álló kiegészítés a nem fehérjetermészetű nitrogén hasznosításának növekedését eredményezi, a bendőmikrobák által történő mikrobiális fehérjeszintézis növekedésével, hatékonyabb ammóniafelvétellel és hasznosítással.

Amennyiben a nitrogénhasznosítás hatékonysága nem éri el a 25%-ot, az a könnyen fermentálható cukorszerű szénhidrátok hiányára utalhat a bendőben. A MelaVite megfelelő arányú használatával csökkenthetjük a szabad ammónia mennyiségét, ami mérsékli a karbamidterhelés kockázatát és javítja a bendő cellulózbontó baktériumainak szaporodását (Orosz, 2013).

Mennyi MelaVite-ra van szükség?
Tejelő teheneknél – kétszeri etetés esetén – etetésenként 0,5 kg (1 kg/állat/nap), – többszöri etetés esetén – etetésenként 0,3–0,4 kg (1,2–1,6 kg/állat/nap). Hízómarhánál 1,0–1,5 kg/állat/nap; juh, kecske esetén 0,5 kg/állat/ nap MelaVite-ra van szükség.

Az Argos-F Kft. MelaVite termékeinek széles skálája alkalmas különböző száraz-takarmány receptúrákhoz, könnyen tárolható, szállítható és kiadagolható. Minden évszakban felhasználhatók, a keverő-kiosztó tartály segítségével könnyen beilleszthetők a nagyüzemi technológiába. Vásárlóink igényeihez alkalmazkodva, rugalmas gyártási gyakorlatunk eredményeképpen, egyedi összetételű, testreszabott termékekkel képesek vagyunk telepspecifikus igények kielégítésére.

Az Argos-F Kft. stratégiai alappillére a minőségpolitika, melynek megvalósítása a felhasználói elégedettségből tükröződik vissza. Vevőink nagy része hosszú évek óta nagy megelégedettséggel használja termékeinket. Gyártási folyamatunk mindkét gyártó telepen HACCP tanúsítvánnyal rendelkezik, késztermékeink folyamatos minőségellenőrzésen esnek át. Társaságunk garantálja a szerződött paraméterekkel rendelkező termékek folyamatos szállítását.

Termékeink elsődleges piaca a tejtermelő és húsmarha ágazat; de más állatfajokat tenyésztő gazdaságok számára is kínáljuk termékeinket.

Termékeinkről és szolgáltatásainkról bővebb információ a www.argosfgroup.com weboldalon található.

Forrás: