0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 19.

Bor-beszéd

Közismert, vagy talán helyesebb fogalmazás, ha azt írom: unalomig ismert történet az, amelyet különböző változatokban, különböző szereplőkkel, különböző hosszúságú kérdés-sorral hallhatunk minden magára valamit is adó előadótól, amikor borkóstolás...

Antoine Gaspard Grimold de la Reyniere(Szabó-Jilek Jenő: Nagy hírű boraink, a tokaji borok életútja; Mezőgazdasági Kiadó, Budapest, 1977. 5. o.) „La Reyniere idézi fel (Le Monde, 1971. január) egy borkínálás tanulságos esetét. – Egy bizonyos francia ínyenc a borivás művészetét fejtegette a walesi hercegnek:

>>A nagy bornál nézzük annak játékát a pohárban, beleheljük illatát és azután…<<
>>Megisszuk!<< – vágott közbe a herceg.
>>Nem, herceg – folytatta az ínyenc –, előbb beszélünk róla.”

A történet elhangozhat a walesi herceg megnevezése vagy a nagy borra való leszűkítés nélkül is, de a lényeg, a borivást tanuló, a borral barátkozó és persze magát szakértővé képezni szándékozó borkedvelő számára mindenképpen egy: a bort nem felhajtjuk és ezzel végzünk az ivászattal, hanem a borral játszunk – hiszen pl. mi pörgetjük meg a pohárban –, egyben élvezzük a játékát, amivel válaszol erre – „templomablakot” kerekít nekünk, csillog, szinte színét változtatja a gyertya fényében – és ami az anekdota mondanivalója, csevegünk, beszélünk róla, s ezzel jellemezzük. (…)

Forrás: