0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 17.

Tiszta vizet növényeinknek, állatainknak is!

Innovatív vízkezelési megoldások az optimális vízminőséghezHorváth AttilaA nemzetgazdaságnak több olyan területe is van, ahol nélkülözhetetlen a kémiai és biológiai szempontból is teljesen tiszta, sómentes víz. A mezőgazdaság ilyen. A növénytermeszté...

A kórokozóktól, szennyeződésektől és a káros sótól mentes víz alapkövetelmény az üvegmosók, párásítók, laboratóriumi berendezések és különféle gyógyászati és műszaki alkalmazási területek esetében. Ugyanígy hatékony gyártási- és munkafolyamatokhoz is elengedhetetlen, mivel egyre szigorodnak a jogszabályi előírások. A rendelkezésre álló nyers vizet ezért szűréssel, lágyítással és sótalanítással kezelni kell, amire a legalkalmasabb a fordított ozmózisos eljárás.

De mit is jelent ez?

A fordított ozmózis során a vizet nagy nyomás alatt egy membránon préselik át, ami a vízmolekulákat átengedi, de fennakadnak rajta az idegen anyagok, például sók, szerves szennyeződések, részecskék és baktériumok. A fordított ozmózis majdnem az összes vírust, baktériumot és a víz színét, szagát és ízét befolyásoló anyagot eltávolítja. A végeredmény: kristálytiszta víz.

Nemrég bővítette ilyen rendszerrel technológiáját az Országos Korona Gombaipari Egyesülés.

_ Alapvetően csiperke-, hagyományos laska-, illetve úgynevezett ördögszekér laskagomba-termesztéssel foglalkozunk _ mondta el lapunknak Rácz Gergely gépészmérnök, a vállalat műszaki területen tevékenykedő munkatársa. _ A laskagombák párás levegőt igényelnek, 85-95 százalékos relatív páratartalmat kívánnak attól függően, hogy a gomba mely fejlődési stádiumban jár. Ezért termesztő házainkat párásító berendezésekkel szereltük fel, a vizet porlasztófejeken keresztül juttatjuk be a légtérbe, így tudjuk biztosítani ezt a magas páratartalmat. Ahhoz, hogy a vízben jelen lévő kalcium, illetve magnézium sók ne károsítsák a fúvókákat, szükséges a víz sómentesítése, amit a BWT RO-, azaz fordított ozmózisos vízlágyító berendezésével végzünk. Így folyamatosan sómentes víz kerül a rendszerbe, ami kíméli a fúvókákat, melyek nem tömődnek el.

Rácz Gergely hozzátette: ősszel vásárolták és szerelték be a berendezést, aminek szemmel láthatóan kiválók az adottságai, ugyanis azóta a fúvókák a korábbinál is finomabb vízszemcséket juttatnak be a légtérbe.

Hasonlóan pozitív beszámolót hallottunk a BWT vízkezelő berendezéseiről Szeydl Zsolttól, a hűtés-párásítás témakörében szakértőnek számító MasterKool Deltavia Kft. műszaki vezetőjétől.

_ Mi nagynyomású vízporlasztáshoz használjuk a BWT RO-berendezéseit _ bocsátotta előre. _ A vízporlasztással lényegében elpárologtatjuk a vizet, aminek a célja a párásítás, vagy a hűtés. Mindkét esetben arról van szó, hogy 70 bar-ra megnöveljük a víz nyomását, amit apró fúvókákon keresztül kipermetezünk a légtérbe. A fúvókák méretétől is függ, hogy milyen vízkezelő berendezést használunk. A fúvókaméret 0,1-től 0,7 milliméterig terjed, s 0,3 alatt már nagyon érzékenyek a vízminőségre ezek a finom eszközök. Ha kemény a víz, az akár egyetlen nap alatt is eltömítheti a szabad szemmel szinte nem is látható, pár tized milliméteres nyílást. Ennek kiküszöbölésére alkalmazzuk a fordított ozmózisos vízlágyító-vízszűrő berendezést. A felhasználástól függően UV-csírátlanítót, vagy aktív szénszűrőt is építünk be az eszköz mögé, illetve elé.

Szeydl Zsolt azt is elmondta: a mezőgazdaságban gombatermesztéshez, üvegházakban, fóliasátrakban, az állattenyésztésben pedig a jószág hűtéséhez használatosak a párásító berendezések.

A fentiekből látható, mennyire fontos az agráriumban is a megfelelő vízminőség. Egy tökéletesen működő fordított ozmózis rendszer kiépítéséhez azonban az alkalmazási területtől függően meghatározott komponensekre van szükség. Forduljon tanácsért bátran a BWT szakembereihez – örömmel segítünk megtalálni az optimális vízkezelési megoldást.

www.bwt.hu

Forrás: