0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 17.

Kert az iskolában – iskola a kertben

A megújuló Iskolakert program keretében iskolakertet avattak csütörtökön délelőtt a Bornemissza Péter Gimnázium, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola területén, a főváros 16. kerületében. A kivitelezés a Nádland Kft.-vel való eg...

A környezettudatos szemléletmód gyakorlati tapasztalattal , munkával való megalapozása lényeges, csupán elméleti síkon nem lehet ugyanis életre szólóan elültetni a fiatalokban a felelős, gondoskodó magatartás magvait – mondta az átadó ünnepségen Horváth András, oktatási főigazgató.
A kertátadási ünnepség díszvendége, az iskolakert oktatási program fővédnöke Bálint György médiakertész volt, aki kiemelte, hogy az iskolakertek a tanítás, a szemléltetés kiváló eszközei. Konyhakerti és ökológiai bemutatóterek, ahol a tanulók a természethez közelebb kerülve elsajátíthatják a kertészeti, növénytermesztési alapismereteket. Az urbanizálódás, a természettől való eltávolodás ijesztő jelei, amikor a kisgyermek megkérdezi, hol gyártják a zöldborsófőzelékben lévő kis zöld golyókat, mondta Bálint György.
Az iskolakertben a gyerekek kézzel fogható, gyakorlati tapasztalatokat szerezhetnek a munka, az értékteremtés öröméről, a gondozás és a kert védelmének folyamatairól. Az iskolakert öko szemléletű oktatási tér, ahol gyakorlati foglalkozásokat tarthatnak azoknak a fiataloknak, akik szabadidejük jelentős részét a környezetüktől szinte teljes elszigeteltségben töltik.
Ilyen iskolakert inden arra alkalmas adottságú iskolában megvalósítható és üzemeltethető, a program tehát országos szinten is működhet. A most átadott első iskolakerttel kapcsolatos ötleteket visszajelzéseket összegyűjtik és azokat is felhazsnálva tabanyagjavaslatot készítenek, amelyet örömmel megosztanának az Emberi Erőforrások Minisztériumával is, mondta megnyitó beszédében Horváth András oktatási főigazgató.

Forrás: