0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 24.

Pápai Agrárexpo, 2015 – a magyar agrárium vetülete

19. alkalommal adott otthont a pápai városi sportcsarnok és szabad területe a Pápai Agrárexpo regionális mezőgazdasági szakkiállításnak és vásárnak, amit ebben az évben is Pápa Város Önkormányzata szervezett a Nemzeti Agrágazdasági Kamara közreműködé...

Áldozó Tamás polgármester köszöntőjében elmondta, hogy minden korábbihoz képest más és nagyobb a kiállítás. A szervezők évről évre arra törekednek, hogy új programelemekkel gazdagítsák a rendezvényt. Az idén újdonság volt a termelői piac, ahol kézműves termékek, házi készítésű finomságok várták a látogatókat. A mezőgazdasági gépek szerelmesei kényelmes mobil lelátóról élvezhették a látványos agrárgép-showt. A gyerekek malacfogó-versenyen ügyeskedhettek, és vajat is köpülhettek, de volt tenyészállat-bemutató, vadászkutya fajta- és munkabemutató és puszta ötös lovasbemutató is.
Győrffy Balázs, a társszervező Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke elmondta, hogy az újjászerveződött kamara immár harmadik alkalommal vesz részt a Pápai Agrárexpo szervezésében, amelynél folyamatos szakmai fejlődés tapasztalható, évről évre több szakmai és közönségprogram várja az érdeklődőket. A rendezvény jó alkalom arra, hogy egy kellemes hétvégi program keretében értékes szakmai információkhoz jussanak az idelátogatók, választ kapjanak az őket érdeklő kérdésekre, megismerjék az újdonságokat és hasznos eszmecserét folytassanak a kiállítókkal, előadókkal, egymással.
A NAK az idén először kínált lehetőséget a régió kistermelőinek, családi gazdaságainak ingyenes bemutatkozására közösségi standján annak érdekében, hogy minél több fogyasztó megismerhesse a térségben termelt és gyártott kézműves termékeket, hogy a későbbiekben minél többen vásárolják, fogyasszák azokat. Ugyancsak a NAK szervezésében szántóföldi gépbemutató is várta az érdeklődőket, illetve a napokban indult fiatal gazda és a kertészeti géptámogatásokról gyakorlatias szakmai tájékoztatót is hallhattak az érintettek.


Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára elmondta, hogy a pápai agrárexpó hű lenyomata annak a változásnak, ami a mai magyar agráriumban zajlik. A Földművelésügyi Minisztérium 2015-öt a helyi termékek évének nyilvánította, amivel szeretnék fölhívni a figyelmet a helyben termelt élelmiszerekre. Fontos cél, hogy a magyar mezőgazdaság ne csak nyersanyag-előállító legyen, hanem mind nagyobb arányban késztermék-, élelmiszer-termelő is.
2015. trendfordító esztendő, mondta. Megnyílnak a vidékfejlesztési pályázatok, ami elősegíti azt, hogy a kis- és közepes vállalkozások minél inkább árutermelő gazdálkodók lehessenek, növekedjen az ágazat jövedelmezősége, az élelmiszer-minőség- és biztonság. Nagy István hangsúlyozta, hogy a rövid ellátási láncokkal kiiktathatók a élelmiszerlánc azon azon szereplői, akik csak a haszonszerzés érdekében végzik tevékenységüket. Közel hozza egymáshoz a termelőt és a vásárlót, amire ez a kiállítás is jó alkalom.
Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára, a 19. Pápai Agrárexpo fővédnöke megnyitó beszédében hangsúlyozta, hogy a rendezvény a magyar agrárgazdaság helyi vetülete; folyamatosan fejlődik, megújul. Megtalálhatók is a helyi kitermelők termékei, de a gépforgalmazók, nagyvállalatok kínálata is. Számos olyan elemét mutatja meg a magyar vidéknek, amire büszkék lehetünk.
Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a magyar kormány hangsúlyosan támogatja azokat az munkaerő-igényes ágazatokat, amelyek magukban hordozzák a lehetőségét annak, hogy új munkahelyeket hozzanak létre. Ilyen kiemelt támogatási célterület az állattenyésztés és a kertészet, illetve azok a részterületek, amelyekben Magyarországnak komoly versenyképességi lehetőségei vannak. Ilyen az öntözéses gazdálkodás fejlesztése, amellyel kapcsolatban az utóbbi évek legnagyobb csatáját vívta és nyerte meg a magyar agrárdiplomácia az Európai Bizottsággal szemben, hangsúlyozta az államtitkár.
A 19. Pápai Agrárexpón a hagyományokhoz híven átadták a kiállítói díjakat is. A vásár Nagydíját az agrárexpón évről évre történő színvonalas megjelenésért, szép kivitelezésű standjáért a Böllér Fűszer Kft. kapta. A házigazda, Pápa város különdíját a mezőgazdasági gép- és gépalkatrész forgalmazó, kecskeméti központú Valkon Kft. nyerte el. A állatkiállítói díjat Horváth László döbröntei tenyésztő vehette át Nagy István államtitkártól, aki Limousin tenyészbikájáért a tenyészállat-kiállítók nagydíját is elnyerte. A gépforgalmazói díjat az évek óta tartó magas színvonalú kiállítói részvétel elismeréseként a Győri Agroker Zrt. kapta. A Veszprém Megyei Kormányhivatal különdíját a színvonalas megjelenésért a Pápai Hús 1913 Kft. nyerte el.
A Pápai Agrárexpo kísérő rendezvénye immár 18. alkalommal a Veszprém Megyei Palackos Borok Versenye, amelyet ismét a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szervezett. Az idén minden idők legmagasabb részvételével zajlott a verseny; 69 bortermelő 203 bormintával nevezett, amelyeket hat bíráló bizottságban minősítettek, dr. Kállay Miklós emeritus professzor vezetésével. A borversenyen egy nagyarany, 23 arany, 106 ezüst és 67 bronz minősítést ítéltek oda. A nagyarany és arany díjakat az agrárexpó megnyitóján adta át Kis Miklós Zsolt államtitkár.
2015-ben nagyarany minősítést nyert el Pápa Lajos 2013. évjáratú Nagy-Somlói Juhfark bora. A további díjazottak listáját a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara honlapján olvashatja.
A 19. Pápai Agrárexpón 53 kiállító vett részt. A NAK közösségi standján 11 kistermelő mutatta be termékét, a termelői piacon és gasztrofaluban 16 termelő árult kézműves termékeket, élelmiszereket, bort, pálinkát.
A vasárnapi napon az expó keretében rendezték meg a Veszprém Megyei Vadásznapot, amelyet óriási érdeklődés kísért.
 

Forrás: