0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 4.

Nő a hazai tejfelvásárlás

Magyarországon a nyers tej országos termelői átlagára 82,84 forint/kg volt 2015 áprilisában, ami 23 százalékos csökkenést jelent az előző év azonos hónapjához képest. A nyers tej felvásárlása 13 százalékkal nőtt ugyanekkor.

Az Európai Bizottság adatai szerint az év első két hónapját tekintve az Európai Unió tagországai közül Magyarországon nőtt a leginkább, 10 százalékkal a nyers tej felvásárlása az egy évvel korábbihoz viszonyítva. A zsírtartalom 0,02 százalékpontos, a fehérjetartalom 0,04 százalékpontos mérséklődése hozzájárult a nyers tej árának 5 százalékos áprilisi csökkenéséhez a márciusihoz képest.
Az olaszországi Veronában a nyers tej azonnali (spot) piaci ára áfa nélkül, szállítási költséggel a 21. héten egy hét alatt 2 százalékkal, 32,5 euró/100 kg-ra nőtt. Magyarországon a nyers tej kiviteli ára 74,92 forint/kg volt áprilisban, egy év alatt 29 százalékkal esett, és 10 százalékkal maradt el a belpiaci ártól. Az AKI PÁIR adatai szerint a nyers tejkiszállítás 19 százalékkal nőtt a vizsgált időszakban, ezen belül a termelők és a kereskedők 10 százalékkal kevesebb, míg a feldolgozók 121 százalékkal több nyers tejet
exportáltak. A termelők és a kereskedők nyers tejkivitele 41 százalékkal haladta meg feldolgozókét. A termelők nyers tejkivitelének csökkenését az okozta, hogy a kiviteli ár január óta elmarad a termelői ártól. A jelentős belpiaci alapanyagtöbblet miatt a felvásárolt nyers tej egy részét a tejfeldolgozók a tej és a tejtermékek növekvő termelése ellenére is kénytelenek voltak külpiacon értékesíteni.
Az AKI PÁIR adatai szerint a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tej belföldi értékesítése 58 százalékkal, a trappista sajté 43 százalékkal, az 1,5 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tejé 41 százalékkal, a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos friss tejé 35 százalékkal, a tehéntúróé 33 százalékkal nőtt 2015 áprilisában az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A tej és tejtermékek belpiaci többletét fokozta a KSH adatai alapján a sajt és a túró importjának 15 százalékos, a dobozos tej behozatalának 13 százalékos növekedése, továbbá a sajt és a túró exportjának 11 százalékos csökkenése 2015 februárjában, az előző év azonos hónapjához képest.
Az Európai Unió a tejkvóta megszüntetése után – figyelembe véve a tejtermelés májusi szezonális csúcspontját – jelentős menynyiségű tejterméket exportálhat a világpiacra. A világpiacon a sovány tejpor értékesítési ára (FOB Óceánia) 2015 19. hetében 22 százalékkal, az ömlesztett vajé 18 százalékkal csökkent a 9. hetihez viszonyítva, míg a cheddar sajté a 15. hét, a sovány tejporé a 17. hét óta nem változott. Az árak többéves mélypontja ellenére a magas készletszint miatt Kína soványtejpor-importja 50 százalékkal, a vajé és vajzsíré 46 százalékkal, a teljes tejporé 38 százalékkal esett 2015 első negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az új-zélandi Westland tejfeldolgozó szerint az európai kínálat bővülésével a következő három hónapban túlkínálatra és az árak jelentős ingadozására lehet számítani.

Forrás: