Az intézet sokrétű tevékenységét Kiss Attila igazgató ismertette. Elmondta, hogy legfontosabb feladataik egyike a termékfejlesztés elősegítése főként a hazai kis- és középvállalkozások számára. Olyan új, egészségvédő anyagokkal dúsított funkcionális élelmiszerek kifejlesztésén dolgoznak, amelyek e hasznos tulajdonságaik mellett viszonylag olcsón állíthatók elő. A technológiai osztály energiatakarékos, környezetkímélő módszereket dolgoz ki, bemutatták a saját fejlesztésű mikrohullámú vákumszárítással készülő almaszeleteket és más zöldségeket és gyümölcsöket. Az alma ilyen feldolgozása hamarosan üzemi szinten is elindul.
A funkcionális élelmiszerek létrehozásának első lépése az egészségvédő anyagokban gazdag alapanyagok kiválasztása, amit az analitikai osztályon végeznek. Ott folynak mérések az biotermesztésből származó zöldség-gyümölcs beltartalmi értékeinek meghatározására is, a látogatás során pedig ott kóstoltuk a molekuláris gasztronómia fogásait is, ugyanis maga a kapszulázás sokféle termékben segíti a hatóanyagok megőrzését, és hasznosulását az emberi szervezet számára.
Eredetvizsgálatra, a termékek összetevőinek azonosítására, GMO-tartalom tesztelésére és más feladatokra alkalmas módszereket fejlesztenek a biológiai osztályon. Kidolgozták a húskészítményekben lévő mangalica- és szürkemarhahús azonosítására alkalmas PCR módszereket, amivel akár a kívánt összetevők mennyiségét is megállapíthatják. Probiotikus zöldséglevet fejlesztenek, allergén fehérjéket aznosítanak és állatkísérletekkel tesztelik azokat.
A teljes emberi emésztést képesek modellezni a táplálkozás-élettani osztályon, ahol a funkcionális élelmiszerek valós hasznosulását tudják értékelni, ezzel tehát tudományosan igazolt hatású termékek fejlesztésére képes az ÉKI.
Adatvédelmi áttekintés
Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.