0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 22.

Jó burgonyaidény elé nézünk

Tizenharmadik alkalommal rendezte meg a Pannon Egyetem keszthelyi Burgonyakutatási Központja a Burgonya Növényvédelmi Tanácskozást és Bemutatót Keszthelyen. Polgár Zsolt intézetigazgató elmondta, hogy a rendezvény célja minden évben az, hogy a fajták...

Ebben minden évben több növényvédő készítményeket, illetve termelésnövelő anyagokat gyártó és forgalmazó cég is partnerként vesz részt, akiknek technológiáit a burgonyakutató kísérleti parcelláin beállítják, az eredményeket pedig a fórum résztvevői saját maguk is megtekinthetik, értékelhetik. A rendezvény jó alkalom az aktuális termesztési és burgonyapiaci helyzet megbeszélésre is.
Az idei burgonyatermesztési idényt nagyban befolyásolta a rendkívül száraz téli és tavaszi időjárás, amit májusban hirtelen lezúduló 70-80 mm, illetve néhány napja egy újabb 15-18 mm eső tört meg, tájékoztatott Polgár Zsolt. Az állományokban nyomot hagyott a tavalyi kedvezőtlen évjárat; a rossz minőségű vetőgumók miatt sokhelyütt kelési egyenetlenség, hiány tapasztalható. A keszthelyi kísérleti parcellákon tetemes volt a vadkár, ami eddig soha nem fordult elő. A vetőgumótermesztő-parcellákat ezért vadkerítéssel kellett elkeríteni. Az állományok fejlettsége körülbelül két héttel marad el a tavalyitól, így a betakarítás is csúszik.
Az előadók nagy hangsúlyt fektettek a talajéletet kímélő és serkentő technológiák alkalmazására, a termőtalaj szerkezetének és szervesanyag-tartalmának fokozására. Az idén nálunk ugyan még nem okozott gondot a burgonya legveszedelmesebb betegsége, a fitoftóra, de Nyugat-Európában egyre nagyobb veszélyt jelentenek az agresszív, rezisztens törzsek, amelyek hozzánk is bekerülhetnek.
Mivel még hosszú ideig marad a burgonya a területeken, nagy gondot kell fordítani a megfelelő, hatékony védelemre, emellett a növények kondíciójának javítására, amihez többféle technológiát is ajánlottak a szakemberek. Előnyt jelenthet a Burgonyakutató Intézet által nemesített rezisztens keszthelyi fajták termesztése, amelyek nagy biztonsággal termeszthetők szélsőséges viszonyok között is. A fajtaválasztás és a megfelelő növényvédelmi, tápanyag-utánpótlási technológiák alkalmazása a gazdaságos burgonyatermesztés záloga, hangsúlyozták az előadók.
Az eseményen Kecskés Gábortól, az Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács elnökétől megtudtuk, hogy a hazai burgonyaértékesítési idény a tavalyihoz képest jobb áron indulhat, az őszi ár akár a kétszerese is lehet a tavalyinak. Európa-szerte elfogyott az észak-afrikai országokból és Izraelből érkező korai étkezési burgonya, ami szokatlan június végén. Így a tavalyi 0,36 euró/100 kg árhoz képest 0,52-0,60 euró az ár, ami az őszi betakarítású termének is magas árat jelez előre. Az elhúzódó hűvös, száraz időjárás előrejelzi az alacsonyabb hozamokat Európa-szerte. Elfogytak a feldolgozóipari készletek is, az üzemek várják az új termést, így az ipari burgonya is keresleti piacra érkezik. Kecskés Gábor elmondta, hogy a termelők jó burgonyaidényre számíthatnak, amennyiben figyelemmel kísérik az európai árinformációkat, és nem „dőlnek be” az esetleges árlehúzó felvásárlói törekvésnek. Az európai piacon hiány van, 100 forint fölötti kilónkénti ár reális, semmi nem indokolja azt, hogy ez alá menjenek a termelők. A terméktanács folyamatosan tájékoztatja tagjait a piaci viszonyról, hangsúlyozta a terméktanács elnöke.
A mostani esemény médiatámogatója a Magyar Mezőgazdaság és a Kertészet és Szőlészet szaklapok voltak, amelyek a többi kultúra mellett rendszeresen tudósítanak a burgonyaágazat aktuális eseményeiről, helyzetéről is.
 

Forrás: