0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 5.

Egészség a szőlőben

Talán elsőre úgy tűnik, az idei évben a szőlő növényvédelmében különösebb dolgok nem történtek. A tavalyi esztendővel ellentétben a betegségek bár korán jelentkeztek, járványok valójában nem alakultak ki. A peronoszpóra kevés fejtörést okozott a gazd...

A kártevők oldaláról sem lehet szenzációkról beszámolni. A bivalykabócák – melyek az aranyszínű sárgulás plazmáját terjesztik – szinte az ország egész területén gyűjthetők. A szőlőmoly mintha hamvaiból támadott volna fel, s bátran esett neki a szőlőnek, az amerikai lepkekabóca viszont idén először jelent meg üzemi ültetvényekben.
Minden évben előkerül egy-egy új kártevő (sokan azt gondolnák, a növényvédősök terjesztik, hogy legyen munkájuk). Ebben az esztendőben a kígyóaknás szőlőmoly okozott kárt Budapest és Monor környékén. Míg korábban a takácsatkákhoz nem szoktak hozzá a szakemberek a szőlőben, idén a szilva takácsatka települt be az ültetvényekhez közeli erdőkből. Hasonlóan nóvumnak számít az ékköves araszoló, mellyel a szakmai közönség még csak most ismerkedik.

Forrás: