0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 14.

Magtisztítással a toxinok ellen

„Elnézve a raktárakban lévő takarmánykészleteket, s az idei kukorica állapotát, megfogalmazódott bennünk a biztonságos takarmányfelhasználásról szóló konferencia megszervezése” – magyarázta az ötlet előzményeit Horváth Zoltán, a CHH Műszaki Kft. ügyv...

A mai rendezvényen előadások hangzottak el a fuzárium gabonában okozott gazdasági káráról, a fertőzött takarmányok állatokra gyakorolt atásáról csakúgy, mint a takarmánykeverők önellenőrzésének fontosságáról. A rendezvény záróaktusaként a Cimbria Sea színosztályozó géppel ismerkedhettünk meg a CHH laborjában.
Nyáron még csak a tavalyi, októberben pedig már 2015-ös fuzárium fertőzöttségi eredményeket is lehet látni. Ugyanakkor a 2012-es fuzáriumos év a mai napig érezteti hatását a raktárakból még kikerülő takarmányokon keresztül. Ahogyan Horváth Zoltán kiemelte, állandósulni látszik a toxin kérdés, ami erősen foglalkoztatja az ágazatot. A védekezés a nemesítéssel kezdődik, de agrotechnikai, növényvédelmi és tárolási kérdések is megfogalmazódnak. Amit viszont a Cimbria tehet hozzá, az a magkezelés. Ezért is főként a takarmányiparban jeleskedő szakembereket hívtak meg a tanácskozásra.

További részletek a Magyar Mezőgazdaság hetilapban.

Forrás: