0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 14.

Pálinkától a borig

Az idei programokat végignézve, a Parlament talán legaktívabb szakmai szervezete a Mezőgazdasági Bizottság, s annak is a Szőlő- Bor és Pálinka albizottsága. Munkájuk 2015-ben is akadt bőven. Keddi ülésükön fontos napirendi pontokat tárgyaltak meg. Ké...

Palotai Kinga, Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) főosztályvezetője tájékoztatójában elmondta, az elkövetkező időszakban sem veszélyeztetett a magán pálinkafőzés. Az unióval folytatott „szabadságharcban” sikerült olyan megoldásokat találni, amelynek segítségével a magánfőzést minimális költség és adminisztráció terhek mellett is folytatható. A szakember a jövedéki törvény módosításával kapcsolatos változásokat ismertette a jelenlévőkkel. Mint elmondta, bevezetik a párlat-adójegyet. Egy adójegy 700 forintba kerül, és évente minimum 5, maximum 86 darab vásárolható belőle a vámhatóságtól. Egy párlat-adójegy egy liter párlat előállítására jogosítja a magánfőzőt.
Ugyanakkor a főzőberendezést továbbra is regisztrálni kell a helyi önkormányzatnál. A magánfőzőnek azokat a nyilatkozatokat is szükséges megtennie, amelyek a magánfőzésnek való megfelelést támasztják alá. Példaként említette, hogy a magánfőző gyümölcstermesztőnek minősül, és saját alapanyagból állítja elő a párlatot.
A főosztályvezető jelezte, további kedvező változás, hogy a bérfőzde a bérfőzés utáni, a fennálló fizetési kötelezettségét a vámhatóság számára az átutalás mellett csekken is teljesítheti. Továbbá a bérfőzdék adófizetési összeghatára is változik kétezer forintról 500 ezer forintra nő, miközben a jövedéki biztosíték összeghatára 200 ezer forint marad.
Terítékre került a borhoz kapcsolódó szabályozás változás is. Az jövedéki törvény tervezete szakértői szinten elkészült, amit egyeztetésre a szakmai szervezetek, a minisztériumok, az adóhatóság képviselőiből álló munkacsoport számára a közeljövőben küldenek ki észrevételezésre. A főosztályvezető asszony véleménye szerint a tavaszi időszakban akár be is kerülhet a Parlamentbe.
Az új jövedéki törvény bevezetné a kisüzemi bortermelő fogalmát. Az elképzelések szerint akár 6500 termelő is belekerülhetne ebbe a kategóriába – s maradna 150-200 adóraktár -, akik számára könnyítenének az adminisztratív terheken. Míg napjainkban az adóhatóság és a szakmai szervezetek felé egyaránt adatszolgáltatási kötelezettségeik vannak, a jövőben csak a borszakma felé szükségeltetik információt küldeni. A kisüzemi bortermelői körbe – uniós irányelvek alapján, amit hazai szakmai szervezetekkel egyeztettek – azok kerülhetnének be, akik az elmúlt három évben ezer hektoliternél kevesebb bort készítettek – s a feldolgozott mennyiség legfeljebb negyede származhat felvásárlásból -, s csak csendes bort állíthatnak elő.
Font Sándor, a bizottság elnöke üdvözölte a kezdeményezést, ám azt is megjegyezte, egy ekkora változást egészen biztosan néhány évig tartó finomítás követ.
A felvetődött kérdésekre válaszolva Esküdt Gábor, a NAV Jövedéki osztályának vezetője elmondta, a törvénytervezet nem határozza meg a pálinka alkoholfokát, mivel a legtöbb magánfőzde nem rendelkezik a mérésre alkalmas eszközzel. A pezsgőt pedig nem tervezték a kisüzemi bortermelők tevékenységébe integrálni, maradjon az egyszerüsített adóraktár keretein belül. A régi párlatok legalizálását, nyílvántartásba vételét – az esetleges visszaélések elkerülése végettt – a szakember aggályosnak tartotta. Mint elmondta, az ezzel kapcsolatos adminisztratív munkák nincsenek arányban a várható eredménnyel.
Gál Péter, a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára A pálinkáról, a törkölypálinkáról és a Pálinka Nemzeti Tanácsról szóló törvény módosításáról szóló törvényjavaslatot ismertetve azt emelte ki, hogy a leglényegesebb változás, hogy a Pálinka Nemzeti Tanács (PNT) köztestületté válik, így az eddigieknél több “jogosítványt” kap. A törvényjavaslat várhatóan ezen a héten kerül az Országgyűlés elé.
Az idén Magyarországra várhatóan mintegy 160-170 ezer hektoliter import bor érkezik a szakmai szervezetek, a szaktárca és az adóhatóság adatait figyelembe véve. Ez a mennyiség – amely főként Olaszországból érkezik Magyarországra – mintegy harmadával kevesebb a múlt évinél. A zárolt, mintegy 50 ezer hektoliter borból már csak 14 ezer hektoliter vizsgálata folyik, a többit felszabadították, mivel az olasz hatóság kiadta az igazolásokat. Ezek a borok – Mészáros Kálmán, a NÉBIH Borászati és Alkoholos Italok Igazgatóságának vezetője szerint – külföldön értékesülnek, a hazai nagy borászatok idén itthon is találtak megfelelő mennyiségű és áru alapanyagot.
Az idei magyar borexport várhatóan mintegy 300 ezer hektoliter lesz, ami növekvő tendenciát jelez – a szakértők egybehangzó véleménye szerint.

Forrás: