0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Túl sok a kukorica, lefelé mennek az árak

A világ kukoricakészlete - a tavalyi rekordtól alig elmaradva - 1,292 milliárd tonnára várható a 2015/16-os gazdasági évben. Ugyan a kereslet is évről-évre nő, ám a globális kínálat rendre meghaladja azt. Így egyre nagyobb készletek halmozódnak fel a raktárakban, aminek nem lehet más kifutása, mint az árak csökkenése.

Túl sok a kukorica, lefelé mennek az árak

A kukorica betakarítása szinte befejeződött hazánkban, Bács-Kiskun megyében áll még néhol lábon a tengeri, a belvíz miatt. A sokéves statisztikák azt mutatják, hogy a magyar ár az évnek ebben az időszakában a legalacsonyabb és az új év kezdetével kezd el drágulni. Most is ez várható, de a globális kínálati nyomás ebbe azért bezavarhat. A végleges adatok a hazai össztermésről még természetesen nem ismertek, de továbbra is 5,7 tonnás hektáronkénti országos átlaghozam valószínűsíthető. Az átlagtól való szórás azonban elég jelentős, 3,5 és 9 tonna között változik. Pest megyéből például 4, egy Somogy megyei gazda 7, Tolna és Hajdú-Bihar megyéből pedig 9 tonnás termésről számoltak be.A kukorica betakarításakor általában 16 és 22 százalék közötti víztartalom volt a jellemző, így sok helyen kellett a terményt szárítani.

A piactéren kereskedő gazdák és a kereskedők máris sok eladási és vételi ajánlatot töltöttek fel, tesztelik a piacot és a felek árérzékenységét. Jelenleg vizesen 40-41 ezer forint, tisztítottan és szárazon 43-49 ezer forintért lehet kukoricát venni szerte az országban és a Magro.hu fizikai piacán. Az átlagár 43.067 forint volt. Az étkezési búza prompt átlagára pedig jelenleg 48.850 forint, míg a takarmánybúza 45.050 forinton forgott a 47. héten. A piaci szereplőknek az árral kapcsolatos várakozásait az érdekeik irányítják, így a gazdák a drágulást, a kereskedők stagnáló vagy enyhén csökkenő árakat várnak a következő 3 hónapban. Így aki megteheti betárolt és várja a kedvező változásokat. A piac pörgése ugyanakkor azt mutatja, nincs mindenki ilyen szerencsés helyzetben.

További adatok megtekinthetők: http://www.magro.hu
Valamint az MGX: http://www.magro.hu/magro-gabona-index/

Forrás: