0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 17.

Tojáspiaci kitekintés

A brazíliai sertés- és baromfitenyésztők szövetségének (ABPA) felmérése szerint a brazil tojástermelés 2015-ben elérte a 39,5 milliárd darabot, ami az előző évihez képest 6,1 százalékos növekedést jelentett. Az országban az egy főre vetített tojásfog...

Az Amerikai Egyesült Államok agrárminisztériumának (USDA) jelentése szerint az országban 11 százalékkal kisebb volt az étkezési tojás kibocsátása 2015 novemberében, mint egy évvel korábban. Az előrejelzések szerint a termelés visszaesésében szerepet játszik a tojótyúkállomány 9 százalékos csökkenése. A termelők várhatóan fokozatosan bővítenék az étkezési tojás kibocsátását az idén. Az USA héjastojás- és tojástermékexportja 47 százalékkal alacsonyabb volt múlt év novemberében, mint az előző év hasonló időszakában. A visszaesés oka, hogy csökkent a kivitel Mexikóba, Japánba, Hongkongba és Kanadába. A Mexikóba irányuló export 54 százalékkal volt kisebb az előző év novemberében, mint 2014 azonos hónapjában.
Az Európai Unió tojástermékimportja 37 százalékkal, 17,2 ezer tonnára nőtt a tavalyi év első tizenegy hónapjában az előző esztendő azonos időszakához viszonyítva. Az import döntő része (33%) Indiából érkezett, összesen 5,7 ezer tonna 2015 első tizenegy hónapjában, ami 12 százalékkal több, mint 2014 azonos hónapjaiban volt. Jelentősen visszaesett a tojásimport az USA (-35%) és Svájc (-22%) irányából. A behozatalban a tojáspor és a tojáslé aránya a legnagyobb, friss tojást egyre kisebb mennyiségben szállítanak a közösségbe. Az EU tojástermékexportja 18 százalékkal, 253,3 ezer tonnára nőtt 2015 első tizenegy hónapjában az előző év hasonló időszakához képest. A legnagyobb célpiacok – Japán (27% részesedés az exportból), az USA (17%) és Svájc (15%) – együttesen 147,6 ezer tonna tojást vásároltak a közösségtől. Jelentősen csökkent a kiszállítás Oroszországba (-56%) és Angolába
(-45%). Ezzel szemben az Egyesült Arab Emírségek irányába 79 százalékkal bővült a tojástermékek exportja. A kivitel meghatározó részét a tojásfehérje és a friss tojás tette ki.
Az Európai Bizottság adatai szerint a közösségben az étkezési tojás ára 125 euró/100 kilogramm volt 2016 első három hetében, ami 5 százalékkal alacsonyabb az egy esztendővel korábbinál.
A KSH adatai szerint Magyarország tavaly január–október között csaknem 12 százalékkal kevesebb héjas tojást és 35 százalékkal kevesebb friss tojást vásárolt a nemzetközi piacról, mint egy évvel korábban. Csirketenyésztojásból 2 százalékkal, pulykatenyésztojásból pedig 23 százalékkal importáltunk többet a vizsgált időszakban. A héjas tojás exportja 15 százalékkal nőtt. A héjas tojás külkereskedelmének egyenlege mennyiségben negatív, míg értékben pozitív volt a megfigyelt időszakban.
Magyarországon az étkezési tojás (M+L) csomagolóhelyi ára  (21,13 forint/darab) 11 százalékkal csökkent a 3. héten az előző év ugyanezen hetének átlagárához viszonyítva.

Forrás: