0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Felértékelődik az informatika az agráriumban

Egyre többet jelent, egyre fontosabb az informatika szerepe a mezőgazdaságban – jelentette ki kedden Kis Miklós Zsolt Kecskeméten. A Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára az Agrárinformatikai Klaszter és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közös, a témában megtartott rendezvényén beszélt erről. Hozzátette: mára körvonalazódik egy digitális agrárstratégia, amelyet nem a kormány, hanem a piaci szereplők készítenek, azok, akik ezen a területen dolgoznak. Az informatikai fejlesztések azért is fontosak, mert a megfelelő mérésekkel és számításokkal, a megfelelő eszközök használatával jelentős összegeket lehet megspórolni a kiadásokon, hiszen kevesebb inputanyagot kell felhasználni. Ez kisebb költségszintet, és egyben környezetkímélőbb működést is jelent. A modern termelés eredményeként azonban így is nagyobb a hozam.

Az eseményen Vágner Ákos, a NAK Agrárszolgáltatási Igazgatója a Kamara tápanyag-gazdálkodás tervkészítő szolgáltatásának informatikai rendszerét ismertette, valamint annak továbbfejlesztésében rejlő lehetőségeket.

Felértékelődik az informatika az agráriumban

Ezt követően az agrárinformatikával foglalkozó cégek ismertették a termelőknek szóló megoldásaikat. Dóra Sebestyén, az Agrosense vezetőjeként a cég szenzoros megoldásait mutatta be, amelyek az intenzív növénytermesztésben segíthetnek a gazdáknak megalapozott döntéseket hozni. Poór Károly a Dyntell_Agro innovációs programigazgatója a vállalatirányítási programok hasznosságáról beszélt, amelyek a papíralapú, valamint elavult DOS-alapú rendszerekhez képest gyorsabb, hatékonyabb és pontosabb adminisztrációt tesznek lehetővé.

Végül Meggyesi Gábor, a Moonsyst értékesítési igazgatója egy az állattenyésztésben használható magyar fejlesztést mutatott be. A Moonsyst által gyártott szenzort a szarvasmarhák bendőjébe juttatva valós idejű és rendszeres adatokat kaphat a termelő az állat állapotáról, a szerkezet jelzi az acidózis kialakulását. Ezzel a gazdák időben léphetnek állataik egészségének megóvása érdekében – hangzott el. 

MerkenMerken

Forrás: