Back to top

Területvédelem felsőfokon

Az 1991-ben alapított Cont-Eco Kerítéstechnikai ás Kereskedelmi Kft. az elmúlt 25 évben a vadkárelhárítás, legeltetéstechnika és vadászkertek létesítése terén figyelemre méltó eredményeket ért el. Tevékenységünk legnagyobb részét a mezőgazdasági üzemek, szántóföldi terményvédelem érdekében létesített vadkárelhárító kerítések, legeltetéstechnikai igényeinek kiszolgálása, az állami,- és magánerdészetek vadkárelhárító kerítés telepítési terveinek megvalósítása teszi ki, valamint ipari és infrastruktúra kerítések kivitelezését is ellátjuk. Minden típusú mechanikus és elektromos kerítésrendszert építünk a legkorszerűbb technológiák alkalmazásával.

Területvédelem felsőfokon - Cont-Eco Kerítéstechnikai ás Kereskedelmi Kft.

A villanypásztor kereskedelemben az EU szabványrendszerének mindenben megfelelő, berendezéseket és kellékanyagokat forgalmazunk.

Magyar vezérképviselete vagyunk Európa egyik legnagyobb villanypásztorokat gyártó cégének a francia LACME-nak, valamint az angol TORNADO wire L.T.d-nek, amely kitűnő minőségű kerítésfonataival a világ minden pontján magas szintű elismerést vívott ki szakmai körökben.
2005 óta jogosultak vagyunk az ISO 9001:2001 minősítés és szabvány használatára.
Referenciakerítéseink vaddisznós kertek, elektromos ültetvényvédők az ország számos pontján csaknem valamennyi állami erdészet területén megtalálhatóak és megtekinthetőek.
A kerítésépítéshez a legkorszerűbb gépi háttérrel, hidraulikus oszlopverőkkel, szállítóeszközökkel és legmagasabb szakmai színvonalon képzett összeszokott szakembergárdával rendelkezünk.
2014 tavaszán társaságunk a színvonalas kiszolgálás érdekében, korszerűbb, tágasabb több mint 8000 m2-ren Szombathelyen, a Csaba u. 10/A. szám alatt új telephelyen várja kedves ügyfeleit.
Keressenek bennünket irodánkban személyesen, vagy elérhetőségeink bármelyikén, munkatársaink mindenkor szívesen állnak az önök rendelkezésére.

Területvédelem felsőfokon - Cont-Eco Kerítéstechnikai ás Kereskedelmi Kft.A kerítésrendszerekről

A mező-, erdő- és vadgazdálkodásban két fő kerítéstípus terjedt el hazánkban, mechanikus és elektromos kerítésrendszereket használ a szakma.

A mechanikus kerítések lehetnek ponthegesztett táblás rendszerűek, ezek bárki számára egyszerűen telepíthetőek, de rugalmatlanságuk miatt a használati értékük alacsony. Huzalos kerítések telepíthetősége ugyancsak egyszerű aránylag nagy oszlopigénnyel bír a függőleges kötőszálak hiánya azonban érezhető a használat során. A feszített drótfonatos mechanikus kerítések jelentik a megnyugtató megoldást, készülhetnek a hagyományos hurkolt kivitelben, vízszintes két irányból érkező csavart függőleges kötőszál darabokkal. Kiemelkedően jó minőséget viszont gyakorlati tapasztalatok alapján a rugalmas kerítésmezőt adó csúszásmentes csomózással készült TORNADO TITAN valamint TORUS drótfonatok nyújtanak. A vízszintes huzalsorokat a függőleges kötőszál, amely csak a fej- illetve a lábdróton van hurkolva metszéspontjaiknál külön anyagú kötőszálakkal létrehozott biztonsági csomó. Itt a technológia akár 8 méteres oszlop osztásközt említ, azonban az igazán hosszútávon biztonsággal üzemelő kerítésrendszer 5–6 méterenként kerül oszlopozásra. A drótháló kedvező tulajdonságainak kihasználása miatt nagyon fontos a fonat feszítettségére hangsúlyt fordítani, ezt a sarok-, törés- és végponti oszlopok szakszerű kiképzésével, megerősítésével érhetjük el. Horganyzott keményfém U szegeket használjunk az oszlopra rögzítéshez, amelyek annyira legyenek a fába verve, hogy azokban a vízszintes sorok axiális irányban szabadon mozoghassanak. Ajánlott a telepítés során a réseléses technológia alkalmazása (előfúrás nélkül hidraulikus oszlopverőgép üti a talajba szerelésre kész hegyezett, lehetőség szerint akácoszlopokat). A talajfúrás ásás ugyancsak lehet megoldás, de az ilyen technológiák alkalmazása nem azonos értékű végeredményt hoz. A fonatot lehet funkcióból adódó oldal felé talajra visszahajtani, beásni illetve elektromos védőszál( ak) alkalmazásával kiegészíteni, villanypásztorról táplálva.

Az elektromos kerítésrendszerek, rendeltetésük szerint két fő csoportra oszthatóak állandó illetve portábilis rendszerek.

Területvédelem felsőfokon - Cont-Eco Kerítéstechnikai ás Kereskedelmi Kft.Állandó helyen felállított elektromos kerítések anyagaként általában a gondos gazda a legmagasabb minőséget és teherbírást tűrő időálló alkatrészeket választja. A fent említett oszlopveréses technológiával hozható létre a legjobb szerkezet, ez esetben az oszlop osztásköz 5–12 méter. Az oszlopokra szigetelők kerülnek csak UV stabil erős polipropilén vagy poliamid szigetelőt alkalmazzunk, például LACME Isoline, Cont Eco IVA-S és IVA-L facsavaros körszigetelőt. Az első hangsúlyos pontja a hatékony elektromos kerítésnek a szigetelés. Vezetőként a szigetelőkben alkalmazhatunk horganyzott huzalt, lehetőleg nagy szilárdságút (nem nyúlik, nem lazul vissza), a feszítettség itt is fontos. Csúcsminőségű villanypásztor zsinórok is megtalálhatóak már a piacon, melyek alaktartóak, ellenállnak a fotokémiai folyamatoknak és kedvező áramvezetési tulajdonságokkal bírnak, például: ECO-6, LACME Extrableu, Superbleu. Villanypásztorok alkalmazásakor figyelembe kell vennünk, hogy milyen állatfaj miatt készítjük, mert egyes fajok például: ló esetében szükséges, hogy a területének határaiként szolgáló kerítés számára látható legyen. Ezt az igényt villanypásztor optikai szalaggal tudjuk lefedni, amely az elektromosságot tőle elvárható módon vezeti. A rendszer második hangsúlyos pontja a földelés, inkább a lelke. A tápegység hatékonysága a földelés minőségétől függ. Anyagát tekintve nem korrozív fémből, minimum 1 méter mélyen kerüljön a talajba, legkönnyebben beszerezhető a horganyzott vízvezetékcső. Helytelenül sokan alkalmaznak betonacélt, egyéb rozsdásodó fémeket földelő szondaként, ezek esetében idővel értékelhetetlenné válik a földelés, mert a korrózió izolációs palásként lepi be a szondát.

Portábilis elektromos kerítések főként az időszaki kultúrák bekerítésénél valamint a legelőterületeken történő területváltás, illetve állandó kerítéseken belüli legelőadagolás, rekesztékelés jutnak szerephez. Gyorsan telepíthető leszúróheggyel, taposóval, anyagában szigetelt polipropilén vagy üvegszál erősítésű műanyag karókon telepíthetjük, vezetőként fémhuzal nem javasolt főként villanypásztor zsinór és optikai szalag alkalmazandó. Legkönnyebben visszacsévélhető a villanypásztor zsinór, nem törik benne a szál, nem csavarodik össze.

Az elektromos kerítést tápláló villanypásztor készülékek, két fő csoportra oszthatók: hálózatról üzemeltethető illetve akkumulátoros üzemű napelemmel is kiegészíthető villanypásztorok.
A villanypásztor készülékek működési elve a következő, kis áramerősség mellett 40–50 impulzus/perc kibocsátott (max. 10 msec) időintervallumban 2–10 000 V feszültséggel leadott energia. 2006-ban az EU új szabványt vezetett be a villanypásztorok elektromos kerítések létesítésére 3 év felkészülést hagyva az átállásra. A szabvány percenként a max. 60 impulzus mellett max. 6 Joule energiát leadó készüléket engedi forgalmazni, üzemeltetni.

Területvédelem felsőfokon - Cont-Eco Kerítéstechnikai ás Kereskedelmi Kft.

A hálózatról működő villanypásztorok legfontosabb előnye a megbízható működés, aránylag kis fogyasztás mellett (1–15 W) magas teljesítés várható jóval olcsóbb, állandó üzemre alkalmas. A LACME BIpulstronic technológia (gyors lefutási ciklus, párhuzamos kisülés) tökéletesen veszélytelen az állat számára a szabványnak megfelel, kiemelt őrzésbiztonságot nyújt. Másik fontos szempont a vagyonbiztonság. GSM alapú riasztórendszer csatlakoztatható a LACME Secur Alt készülékekhez, amelyek riasztanak a rendszerfeszültség beállított kritikus érték alá esésekor.

Akkumulátoros villanypásztor készülékek, melyek napelemmel, áramfejlesztő szélmotorral is kiegészíthetőek. Azokon a területeken ajánlott, ahol hálózati áramvétel nem megoldható. Előnye a könnyű áttelepíthetőség, hátrányai a kiemelt ellenőrzési- gondozási igény, magasabb ár, viszonylag alacsonyabb teljesítmény.
A 2008-ban piacra került új LACME Secur sorozat egy felhasználó barát készülékcsaláddá tökéletesedett. A karbantartás során speciális mérőműszert alkalmazzunk, ezzel nem csak a rendszer mérhető, hanem a földelés hatékonyságát is ellenőrizhetjük.

Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a TÁM Magazin 2016/01 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok