0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 14.

Késői kajszik Tordason

A nagy érdeklődés miatt új helyszínre kellett költöztetni a tordasi kajszifajta-bemutatót. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növénytermesztési és Kertészeti Igazgatósága 2014 óta elevenítette föl ezt az 1980-90-es években megszokott rendezv...

kajsziA rendezvényen adták át az idén állami elismerésben részesült 7 almafajta és 1-1 málna, illetve sajmeggy alanyfajta nemesítőjének az oklevelet. Előadás hangzott el a kertészeti támogatásokról, amiben a már megjelent pályázati felhívások további módosítását is előrevetítette Fülepi János, a Miniszterelnökség beruházási referense, és elmondta, hogy augusztusban várható a második AKG-pályázat, valamint a természeti károk megelőzésére, illetve a kertészti gépek vásárlására szóló pályázati felhívás. 

Szani Zsolt, a Kertészeti Növények Fajtakísérleti Osztály kajszival foglalkozó munkatársa 12 magyar nemesítésű kajszifajta feldolgozásra való alkalmasságáról is szólt előadásában. Érzékszervi bírálat alapján befőttnek a Nyujtó Ferenc emléke, ivólének a Ceglédi zamatos és a Corlate, lekvárnak a Corlate volt a legalkalmasabb.

Gara Júlia kertészmérnök saját tapasztalatai és külföldi irodalmi adatok alapján beszélt a kajszipusztulás okairól. Véleménye szerint nem lehet egyetlen kórokozóra hárítani a felelősséget, mert évjárattól függően más és más tünetekkel pusztulnak ki a fák, amelyek más kórokozóra utalnak.
Részletesen a Kertészet és Szőlészetben és a Magyar Mezőgazdaságban olvashatnak a rendezvényről.

Forrás: