0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 24.

Konyhakertek Karcagon

„A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei versenyre idén minden eddiginél több, 313 településről jelentkeztek kertekkel. Mindenhol egy helyi zsűri járja végig és értékeli a kerteket. Munkatársunk a karcagi zsűri egy napját kísér...

Konyhakertek Karcagon– Áldozatos, időigényes, ugyanakkor nagyon élvezetes munka a zsűrizés −mondja Kovács Szilvia programigazgató, karcagi alpolgármester.

– Nagyon jó látni az emberek lelkesedését, értő hozzáállását, és nem utolsósorban a vendégszeretetüket a látogatásaink alkalmával.

♦ Hányan jelentkeztek a versenyre Karcagon?

– Az idén 72 kertet zsűrizünk. A három csoportra osztott, nyolctagú helyi zsűri kétszer járja végig a kerteket. Az első szemlére május-júniusban, a másodikra július-augusztusban kerítünk sort. Mindkét alkalommal egy értékelő-összesítő lapon rögzítjük a látottakat, illetve Szokai Szilvia segítségével fényképeket készítünk, aki az adminisztrációs-szervezési feladatok jó részét is ellátja.

Konyhakertek Karcagon♦ Milyen szempontok szerint értékelik a kerteket?

– Rákérdezünk többek között az öntözésre: kútvízzel, esővízzel, vagy esetleg vezetékes vízzel öntöznek-e. Előnynek számít a pontozásnál az esővíz gyűjtése, de a zártkertekben például nincs lehetőség erre, sőt, ott sok esetben egyáltalán nem vagy csak kis részét öntözik a kertnek. Mindemellett szépek, hasznosak. Fontos szempont még a vetésforgó szerinti ültetés, és a tápanyag-utánpótlás módja is szerepel a bírálati lapon. Örülünk neki, ha valaki csak szerves trágyát vagy komposztot használ, de a műtrágyázás is megengedett. Hasonló a helyzet a növényvédelemmel: kedvezőbben bíráljuk el azt a kertet, amelyben nem permeteznek kémiai növényvédő szerekkel, hanem csak természetes módszerekkel védekeznek a kártevők ellen, például csalánlével, növénykondicionáló szerekkel, természetes ellenségek telepítésével, kedvező növénytársításokkal. Növényvédő szerrel is védekezhetnek a pályázók, csak erről kötelező permetezési naplót vezetni.

Konyhakertek KarcagonEzeken kívül sok olyan részlet van, ami nem „fér rá” a bírálati lapra. Például ha az első szemlén valamilyen kerti praktikára terelődik a szó (olyasmire, mint egy egyedi összetételű, saját palántázóföld, csalánleves permetezőlé vagy gyógynövényes krém) akkor úgynevezett praktika lapot adunk a versenyzőnek, és megkérjük, hogy írja le az általa kidolgozott receptúrát. Ezeket a lapokat aztán a második kertszemlén begyűjtjük, hogy később feldolgozzuk és a készülő kiadvány alapját képezze.

A júniusi kertszemlén Ézsiás Antal, a karcagi zsűri elnöke is részt vett. A Szentannai Sámuel Gimnázium és Szakközépiskola és Kollégium nyugalmazott tanára egyben gyakorló kertész, és zártkerti földjén sokféle zöldséget-gyümölcsöt, többek között málnát termeszt.

– Különösen örülünk annak, amikor hagyományos zártkerteket látunk sokféle zöldséggel és gyümölccsel – mondja a zsűrielnök. – Sajnos sokan eladják vagy bérbe adják a földjeiket, és szántóföldi kultúrák veszik át a kertészeti növények helyét, holott nem ez volna az eredeti rendeltetésük.

– Mindemellett nincsenek nagy elvárásaink az elültetett növényválasztékkal kapcsolatban. Ugyan legalább ötféle kertészeti növényt ír elő a versenyszabályzat, de az ennél szűkebb növényválasztékkal rendelkező pályázókat sem zárjuk ki, hiszen lehet, hogy az a két-háromféle növény olyan gyönyörű, hogy majd megszólal. Rákérdezünk, hogy vásárolt vetőmagból vagy saját magfogásból származnak a növények, maguk nevelték-e a palántát vagy vásárolták.

 Konyhakertek Karcagon

 – A növényeken kívül a madárbarát kert „kellékeinek” (odúk, madáretetők- és itatók) meglétére is kíváncsiak vagyunk – veszi át a szót Kovács Szilvia. – Legnagyobb örömömre nagyon sok helyen gondoskodnak a madarakról, ami talán annak is köszönhető, hogy két évvel ezelőtt a Madárbarát kert volt a kiemelt témánk. A tavaly meghirdetett „Gyógy- és fűszernövényeket a kertbe” téma hatására pedig már szinte minden kertben ültetik őket.

Az idei év a „Többgenerációs kert” mottó jegyében zajlik. Reméljük, ennek hatására a családok apraja-nagyja, vagyis a fiatal generációk is bekapcsolódnak a kert művelésébe, ellesve, megtanulva a munkafolyamatokat, módszereket, fortélyokat!

 

Forrás: