0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 25.

A szilva nem csak kék lehet

Szilvatermesztési tanácskozást és fajtabemutatót rendezett a NAIK Gyümölcstermesztési Kutatóintézet Ceglédi Kutató Állomása. A szilva méltatlanul kevéssé becsült gyümölcsünk, alig kerül a frisspiacra, pedig számos kedvező étrendi hatása van....

A hazai szilvatermelés körülbelül 50 ezer tonna éves szinten, de nagyon alacsony termésátlagot érünk el. Három fő fajtát termesztünk, ezért a szüreti idény is viszonylag rövid, pedig nagyon sok fajtát ismerünk, és igen gazdag a hazai változatossága is. Surányi Dezső, a kutatóállomás munkatársa elmondta, hogy a szilva gazdasági faj, számos botanikai faj tartozik oda a ringlótól és a kökénytől a cseresznyeszilván át a japán szilvákig, ezek ökológiai igényei is változatosak. A fajtabemutató során több muitatós, színes szilvafajtát is bemutatott. Nádosy Ferenc új német és szerb szilvafajtákról beszélt, köztük több, szilvahimlőnek ellenálló fajtát is ismertetett. A piaci helyzetről és lehetőségekről Kelemen Péter, az Agroconsulting Kft. ügyvezetője beszélt, kiemelve a versenyképes hozam jelentőségét. Gonda István, a Debreceni Egyetem professor emeritusa a korszerű szilvaültetvények térállásához, metszéséhez adott tanácsokat. Tapasztalatai szerint az 5 x 2,5 méteres térállás a legkedvezőbb, és nagyon kell figyelni a fajták eltérő növekedési típusaira. A korábbi tanácskozásokról hiányolt növényvédelemről Pénzes Béla, a Szent István Egyetem Kertészettudományi Karának tanára tartott előadást. Felhívta a figyelmet a pajzstetvek és a poloskaszagú szilvadarázs elleni kezelések fontosságára. Egy-egy jól időzített permetezéssel védekezhetünk ellenük.
A rendezvényen adta át Szépe Ferenc, a Földművelésügyi Minisztérium Mezőgazdasági Főosztályának vezetője az új, 40 millió forintos támogatásból elkészült üveg- és fóliaházakat, ahol vírusmentesítésre és a törzsanyagok vektorháló alatti nevelésére nyílik lehetőség. A növényházakat közvetlenül a laboratóriumból lehet megközelíteni, kizárva a fertőződés esélyét.

Forrás: