0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Átadták „Az év ökoturisztikai létesítménye 2016” díjakat a Turizmus Világnapján

Látogatóközpont és tanösvény kategóriában immáron hatodik alkalommal három-három nyertest hirdettek a Földművelésügyi Minisztérium és a Magyar Turisztikai Ügynökség közös, „Az év ökoturisztikai létesítménye 2016” pályázatán.

A díjakat dr. Rácz András környezetügyért felelős helyettes államtitkár és Mártonné Máthé Kinga, a Magyar Turisztikai Ügynökség belföldi igazgatója adták át. A pályázat célja az volt, hogy az ökoturisztikai létesítmények kínálatuk látogató- és családbarát jellege alapján mérettessenek meg. A pályázat nyerteseit a Turizmus Világnapján, szeptember 27-én hirdették ki.
A pályázat kiírása és lebonyolítása a Földművelésügyi Minisztérium Környezetügyért Felelős Helyettes Államtitkársága és a Magyar Turisztikai Ügynökség együttműködésében valósult meg.
A cím elnyerésére ökoturisztikai létesítmények üzemeltetői: nemzetipark-igazgatóságok, erdőgazdaságok, önkormányzatok, társadalmi szervezetek, társas- és magánvállalkozások pályázhattak ökoturisztikai látogatóközpont és tanösvény kategóriákban – ismertette a pályázat részleteit köszöntőjében Dr. Rácz András helyettes államtitkár. Beszédében kiemelte, hogy pozitív változás az erdészetek működésében a gazdasági és védelmi funkciókon túl a közjóléti feladatok ellátása, a nemzeti parkok viszont már évek óta áldozatos munkát végeznek e téren. Az uniós támogatásoknak köszönhetően az elkövetkező években további beruházásokat terveznek a turisztikai látogatóhelyeink, kiváltképp a nemzeti park igazgatóságaink – jelentette be a helyettes államtitkár.
A pályázatra az ország különböző tájairól összesen 12 db pályamunka érkezett, amelyeket a pályázat lebonyolításban közreműködő szervezetek delegáltjaiból álló szakmai munkacsoport bírált el. Az előzetes értékelés során a bírálóbizottság vizsgálta, hogy a létesítmények mennyire felelnek meg az ökoturizmus alapelveinek. Pontozták többek között a természeti és kulturális erőforrások fenntartható használatát, a résztvevők számára nyújtott autentikus élményeket, a terület értékeinek alapos és élményszerű megismertetését, illetve a létesítmény tudatosan oktató és szemléletformáló szerepét is. A második fordulóba jutott pályázatokat helyszínbejárás során értékelték, látogató- és családbarát jellegük figyelembevétele alapján.
A címet elnyert létesítményeket a pályázat lebonyolításában közreműködő szervezetek kommunikációs tevékenységük során kiemelten kezelik. A kategóriák győztesei korlátlan ideig használhatják „Az év ökoturisztikai látogatóközpontja 2016” és „Az év ökoturisztikai tanösvénye 2016” címet. (Fotó: Takács András Attila)

Díjazottak: Látogatóközpont kategóriában

Megosztott I. helyezettek:

Tapolcai-tavasbarlang Látogatóközpont (Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság)

Pörbölyi Ökoturisztikai Központ (Gemenc Zrt.)

III. helyezett: Budakeszi Vadaspark (Budakeszi Vadaspark Nonprofit Kft.)

Tanösvény kategóriában

I. helyezett: Kincskereső játékösvény – Aggtelek (Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság)

II. helyezett: Égerösvény – Termáltó és Ökopart tanösvény – Zalakaros (Zalakaros Város Önkormányzata)

III. helyezett: Tamási-Miklósvári tanösvény – Tamási (Gyulaj Zrt.)

Különdíj a leginnovatívabb megoldásokat kivitelező vállalkozásnak:

Patkós Stúdió (Tápiógyörgye)

A tavalyi évhez hasonlóan idén is lehetőség volt különdíj odaítélésére. Rendhagyó módon az idei különdíjat nem pályázó létesítménynek, hanem az ökoturisztikai tanösvények, kiállítások kivitelezésében és tervezésében leginnovatívabb megoldásokat felmutató vállalkozásnak ítélték oda.

Forrás: FM Sajtóiroda

Forrás: