0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 14.

Nem vágynak a fővárosba a vidéki középiskolások

Friss kutatás készült több mint 800 pályaválasztás előtt álló diák bevonásával, amely többek között arra kereste a választ, mivel foglalkoznának, hol dolgoznának legszívesebben a generáció tagjai. A válaszadók több mint felének még nincs elképzelése ...

Magyarország erősen fővároscentrikus, minden negyedik ember Budapesten vagy az agglomeráció területén él. A vidéki városokból gyakran költöznek fel a fiatalok a tanulmányaik miatt, majd maradnak, hogy munkát találjanak. Ez a folyamat önmagát gerjeszti, hozzájárul az egyközpontú ország képéhez, miközben vidéken egyre több területen – például a gazdaság egyik motorjának számító mezőgazdaságban – már most komoly nehézségekkel küzdenek a szakember utánpótlást illetően.

Az utóbbi években egyre több kezdeményezés indult el, hogy a fiatalokat vidéken tartsák vagy tanulmányaik befejezése után visszacsábítsák, hogy az ország egész területén megfelelően szakképzett munkaerő legyen elérhető. Az egyik legnagyobb országos összefogást a MEGFOSZ indította el, hogy a mezőgazdaságban nélkülözhetetlen mezőgépész szakmát népszerűsítse a fiatalok körében. A „Legyél te is mezőgépész” program részeként 2016 őszén felmérést készítettek, amelyben több mint 800, főként 15-19 év közötti, pályaválasztás előtt álló diák vett részt.

A kutatásból kiderül, hogy a mai fiatal generáció számára elvárás a leendő munkájával szemben a rugalmas munkaidő, a változatos munkakör, a folyamatos fejlődési lehetőség és a legújabb technológiák megismerése és használata. Az is egyértelműen látszik, hogy a tanulók négyötöde nem hagyná el otthonát, ha biztosítva látná a hosszú távú, stabil munkahelyet a térségben.

Noha a válaszadók több mint fele még nem tudja, milyen munkakörben helyezkedne el, arról van elképzelésük, hogy mely szakmák irányába érdemes nézelődni, ha versenyképes területen szeretnének dolgozni. Az informatikai, pénzügyi, gazdasági szféra mellett, 70 százalékuk jelölte meg a mezőgazdaságot, mint versenyképes iparágat. Míg a megkérdezettek fele tisztában van vele, hogy korszerű, modern gépek és technológiák vannak jelen az ágazatban, addig közel ugyanennyien koszos, olajos munkakörnek hiszik a mezőgépész szakmát, s csupán 16 százalékuk lát karrierlehetőséget mezőgépészként.

A felmérés arra is kitért, hogy mire vágynának a jelenlegi oktatási rendszerben a diákok. 95 százalékuk jelölte meg, hogy gyakorlati tapasztalatot is szeretne szerezni középiskolás évei alatt. Ez teljesen egybecseng a MEGFOSZ által kidolgozott 11 pontból álló képzési- és karrierprogrammal, amelynek az egyik fő eleme, hogy a diákok a duális képzés keretében nem csak elméleti tudást szereznek, hanem a programban részt vevő vállalatoknál akár 1-2 évnyi gyakorlati időt is eltöltenek.

A képzési és karrierprogram elemei között szerepel továbbá az ösztöndíj program, amely lehetőséget biztosít a kiválasztott tehetséges diákok számára, hogy tanulmányi szerződés mellett ösztöndíjat kapjanak a cégtől. A program keretében a gyakorlati képzésen túl a diákok meglátogathatják a cég telephelyét, megismerkedhetnek a szerviz működésével vagy megtekinthetik a bemutató földmunkákat a szántóföldön.
Minden olyan tanulmányút, szakmai gyakorlat vagy kiállítás, ami testközelbe hozza a tanultakat, értékes befektetés a fiatalok szakmai képzésébe és lehetővé teszi, hogy akár már az iskolai évek alatt biztos munkahelyet szerezzenek. Ez pedig a legtöbb diák elsőszámú célja.

További részletek a Legyél te is mezőgépész programról és a 11 pontból álló képzési és karrierprogramról:
www.mezogepesz.hu
http://mezogepesz.hu/mezogepesz-program/kepzesi-es-karrier-programunk-pontjainak-reszletezese
 

Forrás: