0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 17.

Okosfarmokon várják a jövő generációját

A Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségének (MEGFOSZ) friss kutatása is megerősítette, hogy a modern technológia használata nagyon fontos szempont a pályaválasztásnál a fiatalok számára. Ahogy az is kiderült, hogy a mezőgazdaságr...

Eleinte egy föld megműveléséhez 20 lóra volt szükség, ez idővel különböző munkagépekre cserélődött. Manapság viszont egy jól képzett mezőgépész akár egyetlen csúcstechnológiás, multifunkcionális géppel el tudja végezni mind a szántást, boronálást, vetést és akár az aratást is.

Okosfarmokon várják a jövő generációjátMár a ’80-as években is, amikor a többség még csak szórakozásra használta a Commodore 64-et, a mezőgépészek bőven mindenki előtt jártak és a kis, szürke számítógép tudását az akkori legbonyolultabb mezőgazdasági előrejelzések és döntéssegítő rendszerek futtatására használták.

Az információs technológia fejlődése és az új évezred legnagyobb durranásai sem kerülték el az agrárágazatokat. A valóságshow-k hétköznapi hőseivé a 24 órás kamerás megfigyeléssel az állat- és növényállományok váltak. A termés és a talajminőségének ellenőrzését pedig a – Magyarországon erre a használatra egyelőre még kevésbé elterjedt – drónokra és a traktorok alján elhelyezett szenzorokra bízhatjuk. A mezőgépészek mindössze egy okostelefon vagy laptop segítségével minden részletet nyomon tudnak követni, így növelve a termelés hatékonyságát.

A precízió és a kényelem pedig egyre csak tovább fejlődik. A következő, amit a mezőgépészek adaptálhatnak a high-tech valóságból, az a robotika. A közelmúltban több japán vállalat is olyan robotok prototípusait mutatta be, amelyek képesek szín és forma alapján kiválasztani és begyűjteni a termést, amelyet aztán a legközelebbi tározóba szállítanak el. Ha esetleg egy alkatrészcserére kerülne a sor, akkor is segítségül hívhatjuk a digitális technológiát a hétköznapi életben, a művészetekben és különböző tudományokban is egyre nagyobb teret kapó 3D nyomtatásnak köszönhetően.

Okosfarmokon várják a jövő generációját

A technológia fejlődésével a hozzáértő munkaerő iránt is egyre nő a kereslet. Az ő szakképzésüket támogatja a MEGFOSZ is például a 11 pontból álló karrier- és képzési programjával, amelynek egyik legfontosabb eleme a duális képzés. ennek keretében a diákok az elméleti tudás mellett, gyakorlati képzést is kapnak.

További információ: www.mezogepesz.hu

Okosfarmokon várják a jövő generációját

 

Forrás: