0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Varázslatok a Soproni Parkerdőben

Ismerjék meg most az ország első, legfelszereltebb parkerdejét, melyet a TAEG Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. kezel. Minden korosztály számára megfelelő kikapcsolódási és pihenési lehetőséget nyújt, és egész évben változatos programokkal várja az érdeklődőket. Szolgáltatásaink ma már Sopron idegenforgalmának szerves részét képezik.

A Soproni Parkerdő kialakításának gondolata a 19. század végén Muck Endre erdőmester-erdőgondnok nevéhez kötődik. Már abban az időben turistautakat jelöltek ki, kilátók, gloriettek épültek. Hazánk első korszerű parkerdeje a Pilisi Parkerdővel egy időben jött létre 1970-ben. Fejlesztési tervét dr. Csapody István, dr. Juhász Miklós és dr. Mollay Jánosné Madas Gabriella erdőmérnökök dolgozták ki 1971-ben. Ennek keretében elkészült az ország első erdei tornapályája és tanösvénye (Ciklámen Tanösvény). Megszaporodtak a forrásfoglalások, padokat, ülőgarnitúrákat, útjelző és ismeretterjesztő táblákat helyeztek ki. Az időjárás viszontagságai ellen pedig esőbeállók, kulcsos házak nyújtottak védelmet az erdőjáró turistáknak. 

A Soproni Parkerdő kialakításának gondolata a 19. század végén Muck Endre erdőmester-erdőgondnok nevéhez kötődik. Már abban az időben turistautakat jelöltek ki, kilátók, gloriettek épültek. Hazánk első korszerű parkerdeje a Pilisi Parkerdővel egy időben jött létre 1970-ben. Fejlesztési tervét dr. Csapody István, dr. Juhász Miklós és dr. Mollay Jánosné Madas Gabriella erdőmérnökök dolgozták ki 1971-ben. Ennek keretében elkészült az ország első erdei tornapályája és tanösvénye (Ciklámen Tanösvény). Megszaporodtak a forrásfoglalások, padokat, ülőgarnitúrákat, útjelző és ismeretterjesztő táblákat helyeztek ki. Az időjárás viszontagságai ellen pedig esőbeállók, kulcsos házak nyújtottak védelmet az erdőjáró turistáknak.

 

Erdei sportok

A Soproni Parkerdő legújabb, máig tartó föllendülése 1998-ban a közjóléti fejlesztési tervének kidolgozásával kezdődött, melynek eredményeként nagyszabású beruházási program indult. A fejlődés eleinte meg-megtorpant, el-sősorban a rendelkezésre álló anyagi eszközök hiánya miatt. Az utóbbi években azonban a határozott szakmai ütemtervekhez igazodva sikerült megvalósítani mindent olyan szinten, amely méltó a különleges természeti adottságokhoz, az erdészeti munka korszerű elvárásaihoz.

Ma büszkén mondhatjuk, hogy Sopron a kilátók városa. A tíz kilátó közül a legismertebb és leglátogatottabb a város jelképévé vált Károly-kilátó, ahol a soproni kötődésű botanikusok, erdészek munkásságát állandó kiállítások mutatják be. A szomszédságában újonnan létesített interaktív Kőhalmy Vadászati Múzeum és erdei büfé szintén egész évben látogatható.

Az erdei sportok kedvelőit szolgálják a több tíz kilométer hosszan jelölt lovas-, a vasfüggöny sífutó- és a Downhill, továbbá az MTB-pályák, valamint az ország első erdei tornapályája is. A 369 kilométer jelzett turistaút-hálózat a könnyű sétákra vágyók és a bakancsos turisták igényeit egyaránt kielégíti.

 

Minden korosztálynak

Az általunk kezelt területen számos történelmi és kultúrtörténeti emlékkel is találkozhatnak a kirándulók. A parkerdő részét képezi egyebek közt a Páneurópai Piknik Emlékpark, a mellette létesült Akadémiai Emlékerdő, a szárhalmi, valamint a Dudlesz erdő is.

A Soproni-hegységben személygépkocsival járható gerincutak mentén parkolók, szalonnasütők, piknikező helyek, valamint kiépített források nyújtanak megfelelő helyszínt a pihenéshez.

Az elmúlt években tudatosan arra törekedtünk, hogy a jelentős beruházásaink mellett minél szélesebb látogatói körrel ismertessük meg erdeink szépségét és kínálatainkat. Beruházásainknál mindig kiemelt feladatnak tekintettük a különböző korosztályok bevonását, egyaránt igazodtunk a fiatalok és idősek igényeihez. A családosok körében pedig a gyermekekkel való törődést tartjuk nagyon fontosnak, hiszen tanításukkal, nevelésükkel a jövő nemzedék életszemléletét befolyásol-hatjuk.Számos ingyenesen hozzáférhető kiadványunk hasznos segítség a kirándulások tervezésekor. Az idei fejlesztéseket jövőre újabbak követik, célszerű ezért nyomon követni folyamatosan frissített honlapunkat is, ahol az időszerű és tervezett programjainkról is olvashatnak.

 

Brennberg-völgyi autóspihenő

Júniusban ünnepélyes keretek között adtuk át a felújított Brennberg-völgyi autóspihenőt, Sopron és Görbehalom között közvetlenül az út mellett. (GPS: 47.672736, 16.511932.) A parkerdő legismertebb piknikező helye a felújított berendezések mellett parkolóval, a mai szabványoknak megfelelő játszótérrel, foci- és kosárlabdapályával várja a csodálatos természeti környezetben kikapcsolódni vágyókat. A finomabbnál finomabb ételek elkészítését, az esőbeálló melletti tárolóba készletezett darabolt tűzifával is segíti az erdőgazdaság. A soproni Kőszegi úti óvodások külön műsorral is készültek az avatásra, majd szereplésük után kitörő örömmel vették birtokba a megújult és jelentősen kibővített játszóteret.

 

Vadgazdálkodási és Vadászati Tanösvény

A TAEG Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. anyagi ráfordításával és a Nyugatmagyarországi Egyetem Vadgazdálkodási és Gerinces Állattani Intézetének szakmai támogatásával jött létre a Soproni Parkerdő legújabb tanösvénye. A Vadgazdálkodási és Vadászati Tanösvény (GPS: 47.650500, 16.477444) egyedülálló az országban, mert nem csupán izgalmas interaktív információs táblákból áll, hanem a gyakorlatban használt vadgazdálkodási berendezések is megtekinthetők és kipróbálhatók.
A tanösvény létrehozásával célunk volt a gyakorlati oktatás segítése. Számos vadgazdálkodási berendezés hallgatói gyakorlat keretében készült el, később pedig ezeket is kipróbálhatják az egyetem és a technikum diákjai. Az első állomáson például trófea bírálati, kor- és távolságbecslési feladatok végezhetők. A tanösvény ugyanakkor bárki számára élvezhető, lehetőséget ad a vadgazdálkodási és vadászati munkánk bemutatására, népszerűsítésére. Ez azért is fontos, mert országos szinten még mindig sok előítélettel és negatívummal találkozhatunk erdészként és vadászként egyaránt. A tanösvény emellett lehetőséget nyújt arra is, hogy a soproni és Sopron környéki iskolák tanulóival is megismertessük szakmánk lényegét és megszerettessük velük az erdőt. A Vadgazdálkodási és Vadászati Tanösvény a Soproni-hegység legmagasabb pontját, a Magas-bércet érintve (557 méter), 1,5 kilométer hosszan 6 állomáson részletezi a vadászat és a vadgazdálkodás rejtelmeit. 

Kőhalmy Vadászati Múzeum és erdei büfé

Dr. Kőhalmy Tamás erdőmérnök, vadbiológus, a Nyugat-magyarországi Egyetem egyetemi tanára, a Vadgazdálkodá-si Intézet első igazgatójának nevét viseli a Károly-magaslati kilátó melletti Vadászati Múzeum (GPS 47.666311, 16.569243). Az épület földszintjén működő erdei büfé mellett elsősorban a gyerekeket célzó interaktív tárlat tájékoztat a parkerdő állat- és növényvilágáról. A felső emelet a vadászaté: ott látogatható a Kőhalmy hagyaték. A kiállítás összeállításánál arra törekedtünk, hogy az ne csak szakmai, hanem személyes is legyen, ezt a célt erősítik a professzor személyes tárgyai, bútorai is, melyeket a családtól kaptunk. A képekkel, fotókkal, preparátumokkal gazdagított vadászati és vadgazdálkodási tárlaton számítógépek, kijelzők is segítik a tájékozódást. A pinceszinten pedig 50 négyzetméteres vetítőtermet alakítottunk ki, ahol előadások, filmek, a falakon plakátok és fényképek mutatják be a Soproni Parkerdőt. Bízom benne, hogyegy kicsit sikerült elvarázsolnom Önöket kedves olvasók.

 

Érzékelhetik, hogy a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. megvalósult és tervezett beruházásai mögött sokkal több van a száraz tényeknél. Mi az erdőből és az erdőért élünk és dolgozunk. Nem öncélúan, hanem embertársaink érdekében. Tiszteljük a természetet, annak növény- és állatvilágát. Tudjuk, hogy az erdő történelmi értékeket, soha feledésbe nem tűnő legendákatőriz. Átérzi az örömet, a fájdalmat, megszenvedi a bántalmakat, a brutális kegyetlenséget. Sok-sok titok övezi hatalmas fáit. Nem csoda, mivel hosszú élete hídként köti össze az emberek nemzedékeit. Segít a rászorulóknak, de nekünk is támogatnunk és védelmeznünk kell őt. Ha gyermekeink és unokáink megértik mindezt, a „híd” biztonságosabb és felelősségteljesebb lesz az eddigieknél.

„Embernek lenni pontosan annyit jelent, mint felelősnek lenni.Érezni, hogy a kő, melyet lehelyezel,
a világot építi tovább.” (Exupéry)

Fotók: Németh Péter, Sosztarich Krisztián
 

Tervezett fejlesztések

A vadaspark megvalósításának alapvető feltétele a Mucki volt határőr őrs mára teljesen elhanyagolt és leromlott 2,3 hektáros területének megszerzése volt. A területhez közforgalmú aszfalt út vezet fel, és parkolóhelyek kialakítására is van lehetőség. Terveink szerint a vadászható nagyvadfajainkat (őz, gím, dámszarvas, muflon és vaddisznó), valamint néhány területen élő apróvadfajt mutatunk be.

A Sopron Hubertusz út – Sopron határállomás közötti kerékpárutat összekötnénk a Soproni-hegység kerékpárútjaival. A tervezett útvonal a meglévő utat Ágfalvával kapcsolja össze, onnan továbbhaladva egészen a Fehér úti tóig vezetne az új szakasz. Ágfalvától a meglévő kerékpárúton elérhető Sopron, a tótól pedig a hegyvidéki aszfalt utakon eljuthatunk Brennbergbányára és Sopronba. A beruházással a Fertő-tó körüli kerékpárút-hálózat Sopronból és a környező falvakból egyaránt elérhetővé válik.

Az erdőgazdaság tulajdonosi jogait gyakorló Földművelésügyi Minisztérium ajánlására létrehozandó Lombkorona tanösvény az erdő élővilágának egy eddig nem látott rétegét, a lombkoronaszintet mutatja majd be, és a látottakat ismeretterjesztő táblák információi is kiegészítik. A vadászati múzeum és a Károly-kilátó szomszédságában, szintén a Károly-magaslaton kívánjuk megvalósítani, tovább emelve a parkerdő legnépszerűbb kirándulóhelyének szolgáltatási színvonalát. Megépítésével olyan komplexum áll majd az idelátogató vendégek rendelkezésére, amely szépségével, természeti és kulturális értékeivel, kínálatával az országban is egyedülálló központja lesz a parkerdőnek.

A megvalósított és jövőbeli fejlesztésekkel a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. arra törekszik, hogy a fiatalok természetre nevelésében az eddigieknél még nagyobb szerepet vállaljon és megteremtse annak feltételeit, hogy bekapcsolódhasson az országosan méltán népszerű erdei iskola programba.
 

 

Forrás: