0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 24.

Rekordrészvétellel zajlott az OEE erdőismereti versenye

Az Országos Erdészeti Egyesület által meghirdetett „Fedezd fel az örökséged!” országos erdőismereti vetélkedő díjkiosztóján a legjobban teljesítő 12 középiskolás csapat tagjai testközelből ismerkedhettek meg az erdészek munkájával, elsősorban az örök...

A szervezőket is meglepő érdeklődés mutatkozott az az Országos Erdészeti Egyesület által meghirdetett „Fedezd fel az örökséged!” országos erdőismereti vetélkedő iránt. Mint a díjtátadón kiderült, az ország minden szegletéből 176 csapat, összesen több mint 500 középiskolás diák jelentkezett. Közülük a legjobb 12 csapatot és felkészítő tanáraikat hívták meg a díjátadóra, melyet a Pilisi Parkerdő Zrt. Hoffmann vendégházánál tartottak március 17-én.

A Földművelésügyi Minisztérium által is támogatott verseny négy hónapon, hat elméleti és terepi fordulón keresztül zajlott. A vetélkedő során minél több ismeret összegyűjtésére buzdítottuk a diákokat az erdőkről, és a magyar erdészek munkájáról – hangsúlyozta Lomniczi Gergely, az Országos Erdészeti Egyesület főtitkára. Ezért is gondolták úgy, hogy a legkitartóbb és legérdeklődőbb csapatok megérdemlik, hogy első kézből ismerhessék meg az örökerdő-gazdálkodást. Felhívta a figyelmet a hamarosan induló Fiatalok Az Európai Erdőkben – YPEF 2017 angol nyelvű vetélkedőre is, ahol a kalandvágyó versenyzőkkel újra találkozni lehet majd. A nemzetközi döntő helyszíne idén Sopron lesz. Az Országos Erdészeti Egyesület idén is meghirdeti a „Fedezd fel az örökséged!” erdőismereti vetélkedőt.

Ezután Csépányi Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt termelési és természetvédelmi főmérnöke, az örökerdő-program szakmai irányítója ismertette röviden ezt a gazdálkodási formát. Mindezt a diákok a saját maguk is megtapasztalhatták a közeli Mexikó-pusztán, a kísérleti Pro Sylva„erdőlaboratóriumban”, mely a Pilisszentkereszti és a Pilismaróti Erdészetek határán helyezkedik el, Dobogókőtől nem messze. Itt Csépányi Péter kalauzolta végig a résztvevőket a nagyjából 10 hektáros mintaterület egy részén, ahol az örökerdők sajátosságairól és kezeléséről beszélt.

Rekordrészvétellel zajlott az OEE erdőismereti versenye

Az örökerdő-gazdálkodással ismerkednek a diákok. Fotó: Gál Enikő

Az örökerdő-gazdálkodás lényege, hogy az érintett területen biztosítják a folyamatos erdőborítottságot. Ehhez értékfákat választanak ki – olyan egyedeket, melyek már fiatalon is ígéretes módon növekszenek, várhatóan értékes, nagy fává nőnek majd –, majd megjelölik ezeket, és a későbbiekben a növekedésüket segítve vágják ki körülöttük a többi egyedet.

Az értékfákat csak akkor termelik ki, ha már elérték a kívánt méretet. Miután eltűnnek a területről, a helyükön keletkezett léken megindul az újulat, a fiatal a fák növekedése. Egy-egy ilyen matuzsálemi korú, hatalmas fa után akár 30-40 csemete is megjelenhet, ezek közül választják majd ki a következő értékfát.

Az örökerdő nem csak a fatermelést szolgálja, az élővilág igényeit is figyelembe veszi. Az erdészek visszahagynak bizonyos mennyiségű beteg, kiszáradóban lévő fát is, melyekből később holtfa keletkezik – ezek számos élőlény túléléséhez nélkülözhetetlenek. Mivel a talaj kevésbé van bolygatva, így sokkal egészségesebb, mint a hagyományosan kezelt erdőknél.

Biztosított a folyamatos erdőborítás, és kisméretű közelítő utak vannak, amiken csak egyszer-kétszer mennek végig. Igyekeznek minél kíméletesebben kihozni a letermelt fákat is, hogy minél kevésbé bolygassák meg az erdei ökoszisztémát.

A diákoknak lehetőségük volt megismerkedni az erdészek munkájához nélkülözhetetlen eszközökkel, sőt ki is próbálhatták például a bázislécet és a prizmát, amivel a fák magasságát lehet mérni, vagy a körlapmérőt, aminek segítségével a fatömeget lehet megbecsülni. Az idősebb fák között nem ritkák a 30-36 méter magas példányok sem – mondta Csépányi Péter, és ezek fatömege egyedenként 10-15 köbméter között van.

Rekordrészvétellel zajlott az OEE erdőismereti versenye

Kíméletes faközelítés lovakkal. Fotó: Gál Enikő

Kíméletes faközelítésre is láthattak példát a diákok, mégpedig lóval. Csépányi Péter elmondta, hogy ez a legjobb módszer, hiszen a lovak nem szennyezik az erdőket „oda nem való” anyagokkal, a legkevésbé bolygatják meg a talajokat, és sokszor olyan helyen is képesek dolgozni, ahová nagyobb munkagép el sem jut. Sajnos azonban egyre kevesebben foglalkoznak lovakkal, és habár az erdészet szívesen alkalmazná gyakrabban ezt a módszert, nem talál hozzá megfelelő munkaerőt.

A szemléletes szakvezetés után a díjátadó alkalmából Ugron Ákos Gábor állami földekért felelős helyettes-államtitkár arról beszélt, hogy reménykeltő a sok fiatal, aki vette a fáradtságot, hogy jobban megismerkedjen az erdőkkel. Korszakunk nagy kihívásának nevezte a klímaváltozást, mely nagy hatással van a természetre, különösen a hosszú életciklusú erdeinkre. Azonban a fiatalabb generációban jelen lévő természetszeretet, az erdők tisztelete reményt ad az idősebbeknek.

Rekordrészvétellel zajlott az OEE erdőismereti versenye

A díjazott csapatok a Hoffmann vendégház előtt. Fotó: Gál Enikő

Az országos megmérettetést a Mosonmagyaróvári Kossuth Lajos Gimnázium Favágók csapata nyerte meg, másodikak lettek a Földes Ferenc Gimnázium Földes II. Északerdő Csapat tanulói Miskolcról, a képzeletbeli dobogó harmadik fokára pedig a Pécsi Szakképzési Centrum Mohácsi Radnóti Miklós Szakképző Iskolájából érkezett Árnikák csapata állhatott fel. Mindannyian értékes Mountex utalványokat és A Mi erdőnk éves előfizetést nyertek.

Külön díjazták a legjobb videókat készítő két csapatot is, az Erdőbe Menőket (Hajagi Természetvédő és Szabadidő Egyesület tagjait, Herendről) és a Dobókockákat (Egri Dobó István Gimnázum), az ő nyereményük egy kisebb túracsomag volt.
 

Forrás: