Back to top

Három bárány árából feljavítható az állomány

Tenyészkosok és tenyészbakok tenyésztésbe állításának támogatására április végéig nyújható be támogatási kérelem. A gazdáknak ugyan meg kell hitelezni a tenyészállat beszerzést, de a támogatással a vásárlási árnak maximum a 75 százalékát visszaigényelhetik. Vagyis egy jelenleg 80-150 ezer forintba kerülő tenyészkost így 30-40 ezer forintért is megszerezhetnek - mondta lapunknak Hajduk Péter, a Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség ügyvezető igazgatója

 

A tenyészállatok ára nagyon változó, sok minden befolyásolja az értüket, többek között a különféle minősítések megléte, vagy az életkor. Általánosságban azonban azt lehet mondani, hogy ennek a támogatásnak a segítségével durván 2-3 bárány áráért hozzá tudnak most jutni a termelők egy kiváló genetikájú tenyészállathoz – mondja Hajduk Péter, a Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség ügyvezető igazgatója. Egy tenyészkosért jelenleg 80-150 ezer forintot kérnek a tenyésztő szervezetek, de ez az összeg a visszaigénylés után 30-40 ezer forintra csökkenhet. Igaz a termelőnek meg kell előlegezni a vásárlást.

A támogatás nagy segítség mind a tenyészállat-előállítóknak, mind az árutermelőknek. Remélhetőleg ez a lehetőség ösztönzést ad a termelőknek az apaállatok cseréjéhez, amit az ágazat alacsony jövedelmezősége mellett eddig nehezen tudtak megtenni. A támogatásnak ugyanis, melyet a tenyésztő szervezetek és a szövetség régóta sürgetett, az a célja, hogy az árutermelő juhászatok jobb genetikai tulajdonsággal rendelkező jószágokat tudjanak nevelni a törzstelepekről származó, ellenőrzött apaállatokkal.

Április végéig nyújthatják be támogatási kérelmüket a kincstárhoz azok a juh- és kecsketenyésztők, akik tavaly október 1. és március 31. között apaállatot, tenyészkost vagy tenyészbakot vásároltak, és a vásárlásukat tenyészállat-vásárlási jegyzőkönyvvel, számlával, származási igazolással tudják bizonyítani. A támogatással a vásárlási árnak maximum a 75 százalékát igényelhetik vissza.

Egy tenyésztő egy éves időtartamra legfeljebb 5000 eurónyi támogatást tud igénybe venni, ami durván másfél millió forintnak felel meg. Akik későbbre tervezték a tenyészállat-vásárlásukat, azoknak sem kell elkeseredniük, mert a támogatás folytatódik, a visszaigénylésekre félévenként lesz lehetőségük a termelőknek. A következő benyújtási határidő októberben, majd jövő áprilisban lesz.

Ha valakinek van még egyéb, de minimis támogatása, pl. kamat-, méh- vagy anyagkecske-támogatása, ezek ugyan csökkentik az adott termelő éves de minimis keretét, de általában 2-3 kost, bakot vesznek az emberek, így bőven beleférnek ebbe a nagyjából. másfél millió forintos tartományba. De még a nagy tenyésztők is, akiknek ezres állományuk van, tudnak a támogatás segítségével akár 10-15 tenyészkost is vásárolni. Remélhetőleg több évig is nyitva áll majd ez a nemzeti forrásból igényelhető de minimis támogatás – tette hozzá Hajduk Péter.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ezek a kerti növények jelentenek halálos veszélyt házi kedvenceire

Javában zajlik a nyári szezon, nyílnak a szebbnél szebb virágok a kertekben. Bár szépek, néhány nyári virág veszélyes a háziállatokra. Következésképpen a tulajdonosoknak óvatosnak kell lenniük, hogy milyen növényeket ültetnek a kertbe.

A kutyák felismerik, ha hazudnak nekik

Hamarabb utolérik a hazug embert, mint a sánta kutyát - tartja a mondás. Ráadásul úgy tűnik, a kutyák is tisztában vannak ezzel: képesek felismerni, ha direkt hazudnak nekik az emberek.

Biodiverz zöldtető Budapesten

Dezsényi Péter, a Zöldtető és Zöldfal Építők Országos Szövetségének elnöke a Makeosz szervezésében szakmai bejárást tartott az IKEA áruház tetőkertjének megtekintésére. Ez volt az első igazán biodiverz, extenzív, öntözés nélküli zöldtető egész Magyarországon, ezért nagyon jó viszonyítási pont a szakemberek számára.

Vácduka lesz a Nemzeti Vágta előfutamainak következő állomása

Július 31-én, szombaton Vácdukán mérkőznek meg egymással a legjobb helyi lovasok a budapesti Nemzeti Vágtán való indulás jogáért. A település már másodszorra rendez Elővágtát.

Videósorozattal is segíti a NAK a pályázati források sikeres lehívását

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara videósorozatot indított, amely a Vidékfejlesztési Program pályázati lehetőségeit mutatja be. A tájékoztatók sok tízezer gazdálkodónak segítenek abban, hogy sikeresen hozzájussanak a jelentős mértékű forrásokhoz.

Marhajó párbaj – Aberdeen Angus vs. Murrey Grey

A hazánkban kevésbé ismert Murrey Grey alternatívája lehet a világ legnépszerűbb húsmarhafajtának, az Aberdeen Angusnak - ez derül ki egy friss kutatásból, amelyben a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatói is részt vettek. Az eredmények alapján a két fajta között csak színben mutatkozott markáns eltérés. A Murray Grey ezüstös külseje miatt nagyobb hőtűrő képességgel rendelkezik, ez a fajta tehát válasz lehet a klímaváltozásra a korszerű húsmarhatenyésztésben.

Elvesznek a marhák alkalmazkodásához szükséges genetikai információk

A szarvasmarhákat vizsgálva amerikai kutatók bizonyítékokat találtak rá, hogy a különböző környezeti tényezőkhöz való alkalmazkodóképességüket vesztik el a jószágok. Ennek oka, hogy az állattartók számára nem áll rendelkezésre a tenyésztésnél hasznos genetikai információ, melyből kiderülhet, képes-e például a nagy tengerszint feletti magassághoz alkalmazkodni egy adott jószág.

Napenergiával működő takarmányozó robot

Közösen fejlesztett napenergiát hasznosító elektromos takarmányozó robotot a Lemmer Fullwood az osztrák Hetwin céggel.

Többletforrásban részesülnek az állattartók

A magas takarmányárak okozta rendkívüli gazdasági helyzetre tekintettel az Agrárminisztérium kezdeményezésére a kormány 4,4 milliárd forint többletforrást biztosít az állattartók számára – közölte Nagy István tárcavezető.

„Berúgott” bivalyok hívták fel a figyelmet az illegális itallerakatra

Egy csapat becsípett bivaly leplezett le egy illegális itallerakatot Indiában, miután az állatok ittak a vályújukban lévő vízből. A rend­őrség összesen 101 üveg szeszes italt foglalt le a bivalykarámban, és letartóztatott három farmert illegális alkoholárusításáért Gujarat államban, számolt be a The Times of India.