0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Három bárány árából feljavítható az állomány

Tenyészkosok és tenyészbakok tenyésztésbe állításának támogatására április végéig nyújható be támogatási kérelem. A gazdáknak ugyan meg kell hitelezni a tenyészállat beszerzést, de a támogatással a vásárlási árnak maximum a 75 százalékát visszaigényelhetik. Vagyis egy jelenleg 80-150 ezer forintba kerülő tenyészkost így 30-40 ezer forintért is megszerezhetnek - mondta lapunknak Hajduk Péter, a Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség ügyvezető igazgatója

 

A tenyészállatok ára nagyon változó, sok minden befolyásolja az értüket, többek között a különféle minősítések megléte, vagy az életkor. Általánosságban azonban azt lehet mondani, hogy ennek a támogatásnak a segítségével durván 2-3 bárány áráért hozzá tudnak most jutni a termelők egy kiváló genetikájú tenyészállathoz – mondja Hajduk Péter, a Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség ügyvezető igazgatója. Egy tenyészkosért jelenleg 80-150 ezer forintot kérnek a tenyésztő szervezetek, de ez az összeg a visszaigénylés után 30-40 ezer forintra csökkenhet. Igaz a termelőnek meg kell előlegezni a vásárlást.

A támogatás nagy segítség mind a tenyészállat-előállítóknak, mind az árutermelőknek. Remélhetőleg ez a lehetőség ösztönzést ad a termelőknek az apaállatok cseréjéhez, amit az ágazat alacsony jövedelmezősége mellett eddig nehezen tudtak megtenni. A támogatásnak ugyanis, melyet a tenyésztő szervezetek és a szövetség régóta sürgetett, az a célja, hogy az árutermelő juhászatok jobb genetikai tulajdonsággal rendelkező jószágokat tudjanak nevelni a törzstelepekről származó, ellenőrzött apaállatokkal.

Április végéig nyújthatják be támogatási kérelmüket a kincstárhoz azok a juh- és kecsketenyésztők, akik tavaly október 1. és március 31. között apaállatot, tenyészkost vagy tenyészbakot vásároltak, és a vásárlásukat tenyészállat-vásárlási jegyzőkönyvvel, számlával, származási igazolással tudják bizonyítani. A támogatással a vásárlási árnak maximum a 75 százalékát igényelhetik vissza.

Egy tenyésztő egy éves időtartamra legfeljebb 5000 eurónyi támogatást tud igénybe venni, ami durván másfél millió forintnak felel meg. Akik későbbre tervezték a tenyészállat-vásárlásukat, azoknak sem kell elkeseredniük, mert a támogatás folytatódik, a visszaigénylésekre félévenként lesz lehetőségük a termelőknek. A következő benyújtási határidő októberben, majd jövő áprilisban lesz.

Ha valakinek van még egyéb, de minimis támogatása, pl. kamat-, méh- vagy anyagkecske-támogatása, ezek ugyan csökkentik az adott termelő éves de minimis keretét, de általában 2-3 kost, bakot vesznek az emberek, így bőven beleférnek ebbe a nagyjából. másfél millió forintos tartományba. De még a nagy tenyésztők is, akiknek ezres állományuk van, tudnak a támogatás segítségével akár 10-15 tenyészkost is vásárolni. Remélhetőleg több évig is nyitva áll majd ez a nemzeti forrásból igényelhető de minimis támogatás – tette hozzá Hajduk Péter.

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu