A rossz idő ellenére jókedvűen érkeztek a résztvevők a Gazdálkodás című tudományos folyóirat idei tematikus, Műszaki fejlesztés az élelmiszergazdaságban címmel megrendezett konferenciájára. A megjelenteket Kapronczai István, a tudományos folyóirat főszerkesztője és az AKI nyugalmazott főigazgatója üdvözölte. A délelőtti előadások az elmúlt évek műszaki fejlesztésének fő tendenciáit járták körbe statisztikai adatok elemzésével és esettanulmányok bemutatásával a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban, különös tekintettel a precíziós mezőgazdaság lehetőségeire.
Mezei Dávid, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztési stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára a Vidékfejlesztési Program újdonságairól beszélt, megemlítve, hogy a program fő célja továbbra is a kis- és közepes, valamint a családi gazdaságok, a magasabb hozzáadott értékű termékek előállításának támogatása. Kiemelt ágazatok között az állattenyésztést, a kertészetet, az öntözést és az élelmiszeripart említette.
A nap második felében Takács István egyetemi tanár vezetésével az ágazat szakemberei kerekasztal beszélgetésen vitatták meg a jelen tapasztalatait és a jövő fejlesztési lehetőségeit, elképzeléseit. A legfontosabb gondolat az innováció és a modernizáció jelentőségének hangsúlyozása mellett az volt, hogy a fogyasztói igények kielégítése mellett elengedhetetlen a költséghatékony és versenyképes élelmiszer-előállítás kialakítása is.
A Gazdálkodás tudományos folyóirat Szerkesztőbizottsága, a Gazdálkodás Baráti Köre és a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. által megrendezett konferencián átadták a folyóirat 2016. évi nívódíjait is.