0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Rehabilitációt végez a Bezerédi Duna-ágon és több tónál a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság

Több mint fél milliárd forintos beruházással rehabilitációt végez a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság (DDNPI) a Bezerédi Duna-ágon, a dávodi Földvári-tónál és a karapancsai erdei tavaknál - közölte a nemzeti park csütörtökön.

Tájékoztatásuk szerint a Bezerédi Duna-ágon 335 millió forintos ráfordítással részlegesen kikotorják a medret, az ág felső torkolatának térségében kiegészítik a mederelzárást, a mellékág alsó harmadában pedig vízkormányzó műtárgyat építenek. Ez utóbbi már alacsony vagy közepes vízállásnál is lehetővé teszi a mellékág vízpótlását, és a Duna apadásakor is alkalmas a víz visszatartására.

A Duna bal partján, Dunafalvától délre húzódó, három és fél kilométer hosszú mellékágat kísérő erdő két részén az idegen fafajokat őshonosra cserélik, és visszaszorítják az inváziós fajokat a Duna-ág rézsűjén is.

Az építési munkákhoz kapcsolódóan a nemzeti park igazgatósága tervezi néhány ingatlan megvásárlását, vagy azok vagyonkezelői jogának megszerzését, ezek listája a tervezés során lesz végleges – írták.

A madárvonulás szempontjából jelentős, dávodi Földvári-tó természetvédelmi területen és környezetében, valamint a Béda-Karapancsa tájegységben elhelyezkedő Karapancsai erdei tavakon élőhelymegőrzési, -rekonstrukciós és rehabilitációs munkát végeznek majd. A 185 millió forint értékű beavatkozás célja a szárazodó Mohács-szigeten az ökológiai állapot javítása, illetve a jellegzetes vizes és vízi élőhelyek kiterjedésének növelése.

A munkák során a tavakban részleges mederkotrást végeznek. A dávodi tónál tervezett bioremedációval, azaz a vízminőség javítását célzó biotechnológiai kezeléssel kotrás nélkül is meg lehet őrizni a természetközeli állapotot.

A Környezet és Energiahatékonysági Operatív Program forrásaiból száz százalékban finanszírozott projektek 2019. júniusra, illetve októberre fejeződnek be; idén a tervezés és a közbeszerzési eljárások mellett a bioremedációs tevékenység megkezdését tervezik – írta közleményében a DDNP.

 

Forrás: