0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Ötéves „A legszebb konyhakertek” mozgalom

Az idén ötéves mozgalom óriási utat tett meg alapítása óta: a karcagi helyi kezdeményezés országos programmá nőtte ki magát. Tavaly már 318 település 2082 kertművelője vett részt a megmérettetésen, és 5384 felhagyott kertet vontak újra művelésbe, neveztek a környező országokból, Nagy-Britanniából is. Az ötödik évforduló alkalmából a kertművelők mellett idén először a településeket is díjazzák.

A legszebb konyhakertek mozgalom legfontosabb üzenete, hogy minden talpalatnyi földet műveljünk meg, ezzel segítve öngondoskodásunkat – mondta Szakáli István Loránd, a Földművelésügyi Minisztérium agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkárságának helyettes államtitkár a Magyarország legszebb konyhakertjei program keretében településvezetőknek és koordinátoroknak szervezett szakmai napon. Egyúttal gratulált a kezdeményezőknek és a szervezőknek, hiszen a verseny öt éve töretlenül népszerű, sőt folyamatosan fejlődik, bővül a résztvevők köre. A hiánypótló program közvetlenül szólítja meg az embereket, szemléletet formál, hozzájárul a kertekben előforduló növények, tájfajták megőrzéséhez. Mindemellett legfontosabb üzenete, hogy

A kezdeményezést 2012-ben Kovács Szilvia ötletgazda indította útjára. Akkor mindössze 22-en jelentkeztek a felhívásra. A rákövetkező évben Fazekas Sándor miniszter javaslatára, a szakma háttérintézményeivel karöltve országos szintre emelkedett a program 60 település és 939 kertművelő részvételével, tavaly pedig már 318 település 2082 kertművelője vett részt a megmérettetésen. Időközben a határainkat is átlépte a program, hiszen a környező országokból, sőt Lengyelországból és Nagy-Britanniából is érkeztek nevezések.

Kovács Szilvia programigazgató, Karcag város alpolgármestere hangsúlyozta, hogy a tavaly a 2082 résztvevő segítségével mintegy 3,6 millió kertművelőhöz sikerült eljuttatni a program üzenetét. A verseny öt éve alatt összesen 443 településről érkeztek nevezések az ország valamennyi megyéjéből, közülük 30-an már ötödik éve vesznek részt a programban. A verseny nem titkolt célja a fiatalok minél szélesebb körű bevonása: amíg 2013-ban mindössze 40, tavaly már 8136 20 év alatti fiatal vett részt a kertek művelésében. Van olyan település, ahol minden óvoda tevékenyen részt vesz a programban.

A versenyben résztvevők jó példája nyomán összesen további 5384 felhagyott kertet vontak újra művelésbe – derült ki tavaly a versenyzők megkérdezése során. Örvendetes, hogy nem csak a vidéki lakosságot mozgatja meg a verseny: idén már hat fővárosi kerület is nevezett.

Idén először a kertművelők mellett a települések is díjazásban részesülnek, a települési lélekszám arányában a legtöbb jelentkezést benyújtó városok és falvak munkáját szeretnék elismerni. A további települési díjakhoz megyék és régiók, cégek és szervezetek díjfelajánlásait várják.

Bár a települések nevezési határidejét április 30-ra tűzték ki, Kovács Szilvia hangsúlyozta, hogy a később jelentkezőket sem utasítják el. A programigazgató azokat a kertművelőket is bátorította, ahol a település nem nevez. Őket egyénileg bírálják el az augusztus elsejéig beküldött összesítőlapok és képek alapján.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu