0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Vályogvetés, kévekötés, nádazás

Kizárólag hagyományos építőanyagokat és építéstechnikát használnak azok, akik a Nagyapám Háza idei képzésein vesznek részt. A zsúpolás, tapasztás, padlódöngölés távolról sem valami múltba merengés, a jövő házának az alapja nem a beton, hanem a fenntarthatóság.

A Nagyapám Háza programot a Falufejlesztési Társaság hozta létre még 2012-ben, Krizsán András DLA elnöksége alatt. Tavaly óta a „Sárkollektíva” fiatal építészei és a Magyar Építőművészek Szövetsége lett a program gondozója. Ennek célja, hogy a résztvevők a nyári gyakorlatok során megismerhessék a népi építészet értékeit, a hagyományos házépítés technikáit és mesterfogásait. A jelentkező „inasok” egy-egy mester mellé kerülnek, és részt vesznek egy műemléki épület, tájház, malom vagy parasztház felújításán.

Olyan ma is hasznos népi építészeti fogásokat igyekeznek átadni nekik, melyek univerzális tudást képviselnek és tágítják a személetmódjukat. Közvetlen tapasztalatot gyűjthetnek a házépítés népi módszereiről, a hagyományos kőműves munkákról. A gyakorlatok során, hagyományos környezetben, élőben tanulhatják meg a régi ácsmesterség alapjait, a tetőfedés fortélyait, elsajátíthatják a vályogvetést, paticsfalak tapasztását, a zsúpfedést és a nádazást – mondja Bihari Ádám építész, a „Nagyapám Háza” képzés programfelelőse és egyik mestere.

A korábbi évekhez hasonlóan idén is három Nagyapám Háza képzés lesz, melyek formája építőtábor, kaláka. Az idei helyszínek, időpontok, illetve tevékenységek a következők lesznek:

  • Magyaregregy, Pók-birtok június 19-25. Vályogtapasztás, téglapadló készítés
  • Oszkói Szőlőhegy pincesora július 1-14. Zsúptetőkészítés
  • Vácrátót, Velez-birtok július 17-23. Alapozás – falazat- és boltozatmegerősítés, padolás és lépcsőkészítés.

A táborokba minden tanulni, dolgozni vágyó érdeklődőt szívesen látnak. A jelentkezőkkel szemben semmilyen követelmény nincs. A képzés diákok számára ingyenes, a „nem diákok” pedig a munkájukkal fizetnek.

 

A kétkezi, olykor kemény munka mellett a résztvevők átélhetik a közösségben végzett munka örömét, és a szervező csapat odafigyelésének köszönhetően kemencés ételekkel, jó borokkal és egyéb élményekkel, szabadidős tevékenységekkel színesítik a táborban töltött napokat.

 

Jelentkezni, bővebb információt kérni a sarkollektiva@gmail.com címen lehet.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu