Back to top

Két hét alatt közel 30 milliárdot utalnak

Jelentős összegű támogatásokat fizetett ki a Magyar Államkincstár a napokban: pénzhez jutottak az anyajuhtartók, az akg- és ökoprogramokban részt vevők, a biztosítási díjtámogatást és zöldítési dotációt igénylők. Ezn a héten újabb 10 milliárdnyi támogatást fizetnek ki a gazdáknak.

Ütemesen zajlanak a 2016 évi támogatások kifizetései, anyajuhtartás támogatás részfizetéseként például mintegy 6500 érintett gazdálkodónak közel 2 milliárd forintot utalt el a Magyar Államkincstár a napokban - adta hírül a szervezet. Az eddigi előleg- és a mostani részfizetéssel együtt már az érintett anyajuhtartók 96 százaléka jutott támogatáshoz.

Zöldítésre több mint 4800 ügyfélnek 6,7 milliárd forintot meghaladó összeget, agrár-környezetgazdálkodási támogatásra (AKG), ökológiai gazdálkodásra történő áttérés, ökológiai gazdálkodás fenntartása (ÖKO) támogatásra összesen 5000 gazdálkodónak több mint 5,2 milliárd forintot, biztosítási díjtámogatásra mintegy 11 ezer jogosultnak 3,7 milliárd forintot utalt el a kincstár. A Natura 2000 erdők támogatására több mint 2000 ügyfélnek 3 milliárd forint kifizetését hagyták jóvá, ez ezen a héten érkezik az érintett gazdálkodók számlájára. Összességében mintegy 20,6 milliárd forint agrártámogatást folyósított a Magyar Államkincstár az elmúlt héten.

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal megszűnése után, 2017. január 1-jétől a Magyar Államkincstár látja el a mezőgazdasági és vidékfejlesztési európai uniós kifizető ügynökségi tevékenységet, emellett gondoskodik a nemzeti agrár-vidékfejlesztési támogatások kifizetéséről is. A mostani kifizetés is része annak a folyamatnak, amelynek során a Magyar Államkincstár mindent elkövet, hogy a megfelelő ellenőrzéseket követően átláthatóan, és a lehető leggyorsabban fizesse ki a támogatásokat a jogosultaknak - közölte a szervezet.

Az 17. heti kifizetéseket követően, ezen héten is várhatóan közel 10 milliárd forintot utalnak a gazdálkodóknak. 2017-ben eddig több mint 80 milliárd forint agrártámogatás utalása történt meg, ami azt jelenti, hogy időarányosan több támogatást juttatott el a gazdálkodókhoz, mint a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal az elmúlt évben - tette hozzá a közlemény.

Forrás: 
Magyar Államkincstár

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ezek a kerti növények jelentenek halálos veszélyt házi kedvenceire

Javában zajlik a nyári szezon, nyílnak a szebbnél szebb virágok a kertekben. Bár szépek, néhány nyári virág veszélyes a háziállatokra. Következésképpen a tulajdonosoknak óvatosnak kell lenniük, hogy milyen növényeket ültetnek a kertbe.

A kutyák felismerik, ha hazudnak nekik

Hamarabb utolérik a hazug embert, mint a sánta kutyát - tartja a mondás. Ráadásul úgy tűnik, a kutyák is tisztában vannak ezzel: képesek felismerni, ha direkt hazudnak nekik az emberek.

Biodiverz zöldtető Budapesten

Dezsényi Péter, a Zöldtető és Zöldfal Építők Országos Szövetségének elnöke a Makeosz szervezésében szakmai bejárást tartott az IKEA áruház tetőkertjének megtekintésére. Ez volt az első igazán biodiverz, extenzív, öntözés nélküli zöldtető egész Magyarországon, ezért nagyon jó viszonyítási pont a szakemberek számára.

Vácduka lesz a Nemzeti Vágta előfutamainak következő állomása

Július 31-én, szombaton Vácdukán mérkőznek meg egymással a legjobb helyi lovasok a budapesti Nemzeti Vágtán való indulás jogáért. A település már másodszorra rendez Elővágtát.

Videósorozattal is segíti a NAK a pályázati források sikeres lehívását

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara videósorozatot indított, amely a Vidékfejlesztési Program pályázati lehetőségeit mutatja be. A tájékoztatók sok tízezer gazdálkodónak segítenek abban, hogy sikeresen hozzájussanak a jelentős mértékű forrásokhoz.

Marhajó párbaj – Aberdeen Angus vs. Murrey Grey

A hazánkban kevésbé ismert Murrey Grey alternatívája lehet a világ legnépszerűbb húsmarhafajtának, az Aberdeen Angusnak - ez derül ki egy friss kutatásból, amelyben a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatói is részt vettek. Az eredmények alapján a két fajta között csak színben mutatkozott markáns eltérés. A Murray Grey ezüstös külseje miatt nagyobb hőtűrő képességgel rendelkezik, ez a fajta tehát válasz lehet a klímaváltozásra a korszerű húsmarhatenyésztésben.

Elvesznek a marhák alkalmazkodásához szükséges genetikai információk

A szarvasmarhákat vizsgálva amerikai kutatók bizonyítékokat találtak rá, hogy a különböző környezeti tényezőkhöz való alkalmazkodóképességüket vesztik el a jószágok. Ennek oka, hogy az állattartók számára nem áll rendelkezésre a tenyésztésnél hasznos genetikai információ, melyből kiderülhet, képes-e például a nagy tengerszint feletti magassághoz alkalmazkodni egy adott jószág.

Napenergiával működő takarmányozó robot

Közösen fejlesztett napenergiát hasznosító elektromos takarmányozó robotot a Lemmer Fullwood az osztrák Hetwin céggel.

Többletforrásban részesülnek az állattartók

A magas takarmányárak okozta rendkívüli gazdasági helyzetre tekintettel az Agrárminisztérium kezdeményezésére a kormány 4,4 milliárd forint többletforrást biztosít az állattartók számára – közölte Nagy István tárcavezető.

„Berúgott” bivalyok hívták fel a figyelmet az illegális itallerakatra

Egy csapat becsípett bivaly leplezett le egy illegális itallerakatot Indiában, miután az állatok ittak a vályújukban lévő vízből. A rend­őrség összesen 101 üveg szeszes italt foglalt le a bivalykarámban, és letartóztatott három farmert illegális alkoholárusításáért Gujarat államban, számolt be a The Times of India.