Back to top

Tisztújításra készül a Juh Terméktanács

A Juh- és Kecske Terméktanács és Szakmaközi Szervezet július 10-én tartja tisztújító küldöttgyűlését. A küldöttválasztó regionális értkezleteket pedig júniusban tartják Debrecenben és Várpalotán - adta hírül a terméktanács.

A Juh- és Kecske Terméktanács és Szakmaközi Szervezet felhívja a juh- és kecsketartó-, vágóállat kereskedő-, vágóhíd és húsüzem üzemeltető-, gyapjú felvásárlással és forgalmazással foglalkozó-, valamint juh- és kecsketej feldolgozással foglalkozó tagjai figyelmét arra, hogy júliusi tisztújító küldöttgyűlés előtt regionális küldöttválasztó értekezleteket szerveznek.

Az értekezletek helyszíne és időpontja:

Rektori Tanácsterem, Debreceni Egyetem, Agrártudományi Központ, Debrecen, Böszörményi út 138.

Időpont: 2017. június 10.-én 10.00 óra

Palota-Vidék 2000 Zrt. tanácsterme, 8100 Várpalota, Veszprémi út 7.

Időpont: 2017. június 21.-én 10.00 óra

 

Az itt megválasztott küldöttek 2017. július 10.-én megtartandó küldött közgyűlésen döntenek majd az új elnökségről és a Juh Terméktanács tisztségviselőiről. A terméktanács vezetése - Kukovics Sándor, ügyvezető igazgató és Bátor Árpád elnök - felkéri az érintett juh- és kecsketartókat és tenyésztőket, vágóállat és hús kereskedőket, vágóhíd tulajdonosokat, gyapjúkereskedőket, valamint juh- és kecsketej feldolgozókat, hogy vegyenek részt a küldöttválasztó regionális értekezleteken. 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ezek a kerti növények jelentenek halálos veszélyt házi kedvenceire

Javában zajlik a nyári szezon, nyílnak a szebbnél szebb virágok a kertekben. Bár szépek, néhány nyári virág veszélyes a háziállatokra. Következésképpen a tulajdonosoknak óvatosnak kell lenniük, hogy milyen növényeket ültetnek a kertbe.

A kutyák felismerik, ha hazudnak nekik

Hamarabb utolérik a hazug embert, mint a sánta kutyát - tartja a mondás. Ráadásul úgy tűnik, a kutyák is tisztában vannak ezzel: képesek felismerni, ha direkt hazudnak nekik az emberek.

Vácduka lesz a Nemzeti Vágta előfutamainak következő állomása

Július 31-én, szombaton Vácdukán mérkőznek meg egymással a legjobb helyi lovasok a budapesti Nemzeti Vágtán való indulás jogáért. A település már másodszorra rendez Elővágtát.

Marhajó párbaj – Aberdeen Angus vs. Murrey Grey

A hazánkban kevésbé ismert Murrey Grey alternatívája lehet a világ legnépszerűbb húsmarhafajtának, az Aberdeen Angusnak - ez derül ki egy friss kutatásból, amelyben a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatói is részt vettek. Az eredmények alapján a két fajta között csak színben mutatkozott markáns eltérés. A Murray Grey ezüstös külseje miatt nagyobb hőtűrő képességgel rendelkezik, ez a fajta tehát válasz lehet a klímaváltozásra a korszerű húsmarhatenyésztésben.

Elvesznek a marhák alkalmazkodásához szükséges genetikai információk

A szarvasmarhákat vizsgálva amerikai kutatók bizonyítékokat találtak rá, hogy a különböző környezeti tényezőkhöz való alkalmazkodóképességüket vesztik el a jószágok. Ennek oka, hogy az állattartók számára nem áll rendelkezésre a tenyésztésnél hasznos genetikai információ, melyből kiderülhet, képes-e például a nagy tengerszint feletti magassághoz alkalmazkodni egy adott jószág.

Napenergiával működő takarmányozó robot

Közösen fejlesztett napenergiát hasznosító elektromos takarmányozó robotot a Lemmer Fullwood az osztrák Hetwin céggel.

Többletforrásban részesülnek az állattartók

A magas takarmányárak okozta rendkívüli gazdasági helyzetre tekintettel az Agrárminisztérium kezdeményezésére a kormány 4,4 milliárd forint többletforrást biztosít az állattartók számára – közölte Nagy István tárcavezető.

„Berúgott” bivalyok hívták fel a figyelmet az illegális itallerakatra

Egy csapat becsípett bivaly leplezett le egy illegális itallerakatot Indiában, miután az állatok ittak a vályújukban lévő vízből. A rend­őrség összesen 101 üveg szeszes italt foglalt le a bivalykarámban, és letartóztatott három farmert illegális alkoholárusításáért Gujarat államban, számolt be a The Times of India.

Óriási a beruházási kedv

Hatalmas a pályázati hajrá a magyar mezőgazdaságban, még a költségvetési ciklus elejét, a 2014-15-ös éveket is meghaladja a gazdálkodók beruházási kedve – mondta el Szigeti Tamás, aki néhány hete támogató okiratot vett át Nagy István agrárminisztertől, de profi pályázatíróként is jelentősek a tapasztalatai.

Cinket és vitaminokat is tartalmaz az innovatív takarmánykiegészítő

Speciális takarmánykiegészítőt fejlesztett ki és tesztelt egy hároméves nemzetközi projekt keretében az Adexgo Kft., a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Élelmiszertudományi és Technológiai Intézete (MATE ÉTTI), valamint négy román partner közös konzorciuma. Az ásványi anyagokban, vitaminokban és polifenolokban gazdag ZYNCOPPYEAST kiegészítő valamennyi gazdasági haszonállat takarmányozásában felhasználható.