Back to top

Grúziai küldöttséget fogadott az FM államtitkára

A mezőgazdaság és az élelmiszeripar kérdéseiről, az élőállat-szállítás feltételeinek könnyítéséről tárgyalt Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára Revaz Asatiani grúziai mezőgazdasági miniszterhelyettessel Budapesten - közölte az agrártárca csütörtökön.

A közlemény szerint az államtitkár a megbeszélésen kifejtette: Magyarország leginkább a magas hozzáadott értékű, speciális fogyasztói igényeket kielégítő termékek előállításában lát piaci lehetőségeket, ezért az élelmiszeripar fejlesztése is ebbe az irányba tart.

Nagy István aláhúzta, Magyarország számottevő kapacitással rendelkezik olyan termékekből, amelyek iránt a georgiai vállalkozások és fogyasztók fokozott érdeklődést mutatnak. Példaként említette az állatok etetésére szolgáló készítményeket és takarmányokat, a baromfihúst, liba- és kacsahúst, a marhahúst, valamint a juhhúst.

 

Revaz Asatianival, Grúzia mezőgazdasági miniszterhelyettesével tárgyalt Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára
Revaz Asatianival, Grúzia mezőgazdasági miniszterhelyettesével tárgyalt Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára
Fotó: Kovács Zoltán

Arról is szólt, hogy Magyarország készen áll közös hűtőház-létesítési, gabonatároló-építési projektekben való részvételre.

Leszögezte, a Földművelésügyi Minisztérium nyitott együttműködni az élőállat-szállítás kapcsán Grúzia hatóságaival. Jelenleg ugyanis nincs elfogadott állategészségügyi bizonyítvány a két ország között, a cégek felelősségvállalással szállítanak.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az Eximbank által, magyar és georgiai vállalatok együttműködésének előmozdítására létrehozott 68 millió dolláros hitelkeret a mezőgazdaság területén is lehetőségeket teremt.

Forrás: 
MTI

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ezek a kerti növények jelentenek halálos veszélyt házi kedvenceire

Javában zajlik a nyári szezon, nyílnak a szebbnél szebb virágok a kertekben. Bár szépek, néhány nyári virág veszélyes a háziállatokra. Következésképpen a tulajdonosoknak óvatosnak kell lenniük, hogy milyen növényeket ültetnek a kertbe.

Istálló gyarapodó és változó állományhoz – fejőrobot Szuhafőn

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szuhafőn mindössze nyolcvanan laknak. A szlovák határtól két és fél kilométerre lévő településen él a Kocsis család. Vendégházat, sajtüzemet üzemeltetnek és van egy 700 hektáron gazdálkodó családi gazdaságuk. A korábban húsmarha-állományból egy kisebb ridegtartású csorda maradt és áttértek a tejtermelésre, illetve a sajtgyártásra.

A kutyák felismerik, ha hazudnak nekik

Hamarabb utolérik a hazug embert, mint a sánta kutyát - tartja a mondás. Ráadásul úgy tűnik, a kutyák is tisztában vannak ezzel: képesek felismerni, ha direkt hazudnak nekik az emberek.

Vácduka lesz a Nemzeti Vágta előfutamainak következő állomása

Július 31-én, szombaton Vácdukán mérkőznek meg egymással a legjobb helyi lovasok a budapesti Nemzeti Vágtán való indulás jogáért. A település már másodszorra rendez Elővágtát.

A szójások egyesülete tagokat toboroz

Legutóbb egy Mezőkövesden tartott szántóföldi gépbemutatón hallottunk arról, hogy a Magyar Szója és Fehérjenövény Egyesület szakmaközi szervezetté való alakulását készítik elő, így tagokat toboroznak. Fontos tudni, hogy a fehérjenövények után járó EU-s támogatások alapfeltétele lesz a szakmaközi szervezeti tagság.

Idén előbb kezdődött a dinnyeszezon

Fogyasszunk a nyáron minél több magyar dinnyét, mert így a magyar családok megélhetését és a magyar gazdaságot is támogatjuk – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóban.

Marhajó párbaj – Aberdeen Angus vs. Murrey Grey

A hazánkban kevésbé ismert Murrey Grey alternatívája lehet a világ legnépszerűbb húsmarhafajtának, az Aberdeen Angusnak - ez derül ki egy friss kutatásból, amelyben a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatói is részt vettek. Az eredmények alapján a két fajta között csak színben mutatkozott markáns eltérés. A Murray Grey ezüstös külseje miatt nagyobb hőtűrő képességgel rendelkezik, ez a fajta tehát válasz lehet a klímaváltozásra a korszerű húsmarhatenyésztésben.

Vegyes minőségű búza termett Tolnában

Meghaladja a hat tonnát az őszi búza termésátlaga Tolna megyében, ami a tavalyi átlagnál magasabb, de elmarad a korábbi évek mennyiségétől - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Tolna megyei elnöke az MTI-vel.

Drágulnak az élelmiszerárak

A Takarékbank július 28-án megtartotta szokásos negyedéves AgrárTrend Index elemzői háttérbeszélgetését. A hitelintézet adatai alapján tovább javultak a magyar agrárium kilátásai, az indexértékek kismértékben megint emelkedtek a második negyedévben. A piaci szereplők helyzete főként a baromfi, a szőlő-bor és a szántóföldi növénytermesztés termékpályákon javult.

Változó klíma, változó vetőmagok

A változó éghajlati körülményekhez a haszonnövényeknek is alkalmazkodniuk kell – ez azonban nem megy egyik napról, a másikra. Egy új hibrid előállítása eltart egy évtizedig is. Kérdés tehát, hogy a magyar vetőmagtermesztés hogyan tud megfelelni az európai zöld megállapodás, illetve a klímaváltozás okozta kihívásoknak az elkövetkező hét-tíz évben.