0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Úttörők a zöldség kertészetben

A nagy múltú szentesi Árpád Agrár Zrt. nem csak hazánkban, hanem Európa más tájain is ismertté vált az elmúlt több, mint fél évszázad alatt. Még ha a vállalat neve nem is mindenki számára ismert, termékeit egészen biztosan fogyasztotta már legyen szó paprikáról, paradicsomról vagy uborkáról. Hódmezővásárhelyen a palántanevelő üzletáguk mutatkozott be a múlt heti kiállításon.

A 24. alkalommal megrendezett Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazdasági Napokon nemcsak a tenyészállatok tartottak számot a látogatók érdeklődésére, várták az érdeklődőket az Árpád-Agrár Zrt. standjánál is. A látogatók megismerkedhettek a vállalat innovatív mezőgazdasági technológiáival, egyebek között a palánta előállítás terén is. A standon be is mutatták a portékát: paprika és paradicsom palánták sorakoztak, illetve a friss paprika, paradicsom és kígyóuborka is.

A termálvíz kertészeti célú hasznosításának technológiáját az Árpád-Agrár Zrt. honosította meg és terjesztette a szentesi térség kertészeteiben. Jelenleg 20 fúrt kúttal rendelkeznek, de a közeljövőben tervezik a huszonegyedik kút fúrását is. Magyarországon alulértékelt a technológia és nem teljes körűen kihasználtak a termálvíz kertészeti hasznosítási lehetőségei, pedig az ágazat számára jelentős fejlődést jelentene – mondta a Kertészet és Szőlészetnek az Év Agráremberének választott Csikai Miklós, az Árpád-Agrár Zrt. elnök-vezérigazgatója.

 Az integrált termesztés technológia elkötelezett hívei, a zárt termesztő berendezésekben kizárólag biológiai növényvédelmet alkalmaznak. Az Árpád-Agrár Zrt. az elmúlt 25 esztendőben folyamatosan segítette a hazai biológiai növényvédelem fejlődését. 

A gazdaság 20 hektáron fehér étkezési paprikát termel, 3 hektáron csípős étkezési paprikát, mintegy 4,5 hektáros területen pedig paradicsomot. A kiállításra a jó minőségű palánta kínálatukkal érkeztek, ezt az ágazatot a térségben fellépő igény hívta életre.  A palántákat elsősorban belföldi értékesítésre szánják, a tavalyi évben 960-970 partnernek értékesítettek közel 25 millió darabot. 

 

Forrás: Kertészet és Szőlészet